TRADYCYJNE POTRAWY ŻYDOWSKIE
W miniony piątek 19 maja, pod przewodnictwem p. Małgorzaty Rosady i p. Joanny Zawiei uczennice klasy 3GRp i 1GT podjęły się sporządzenia tradycyjnych potraw żydowskich.
Żydowska kultura kulinarna to charakterystyczne potrawy, ale również odpowiedni sposób ich przygotowania, serwowania i spożywania. Rozwijając się na przestrzeni tysiącleci w różnych częściach świata, stała się wyjątkowo różnorodna. O specyfice kultury kulinarnej decydują przede wszystkim zasady koszerności – czyli zasady wywodzące się z prawa religijnego, które określają zakazane i dozwolone produkty oraz sposoby ich przyrządzania i spożywania.
WYCIECZKA DO MUZEUM ŻYDÓW POLSKICH POLIN
18 maja nasi uczniowie, pod opieką nauczycieli: p. Magdaleny Koput, p. Bartosza Korpika oraz p. Joanny Zawiei wzięli udział w wycieczce do Warszawy do Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w ramach projektu Fundacji Forum Dialogu.
Młodzież obejrzała wystawę oraz wzięła udział w spacerze po ulicach Warszawy, na terenach których, podczas II Wojny Światowej znajdowało się żydowskie getto. Tematyka zajęć dotyczyła głównie historii i kultury żydowskiej oraz relacji łączących Polaków i Żydów w przedwojennej Warszawie. Ekspozycja muzealna zrobiła na młodzieży duże wrażenie. Podobała się im zwłaszcza rekonstrukcja synagogi z Gwoźdźca i galeria Miasteczko.
KOMUNIKAT
Dyplomy zawodowe dla absolwentów technikum, którzy ukończyli szkołę 28 kwietnia 2023 r. będą wydawane w sekretariacie szkoły od 26 maja.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI
Dzień Ziemi jest największym na świecie świętem ekologicznym, obchodzonym od 1970 r. Jako pierwszy z ideą Dnia Ziemi wystąpił w roku 1969 John McConnell na konferencji UNESCO dotyczącej ochrony środowiska naturalnego. W Polsce obchody Dnia Ziemi zostały zapoczątkowane w 1990 r. W tym dniu chcemy zachęcać do postaw proekologicznych oraz budowania wspólnej odpowiedzialności za Ziemię.
ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY W ROLNICTWIE DLA UCZNIÓW TECHNIKUM
Uczniowie Technikum uczestniczyli w spotkaniu z przedstawicielem Towarzystwa Umiejętności Rolniczych w Poznaniu panem Piotrem Pietrzakiem.
Uczniowie otrzymali zaproszenie do wzięcia udziału w trzymiesięcznym zagranicznym stażu zawodowym w rolnictwie. Program będzie realizowany ze środków programu Erasmus+.
Godziny dzwonków
Poniedziałek 05.06.2023Kalendarz
brak danychGaleria zdjęć
brak danych1% DLA ZUZI
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 949825Logowanie