Z WIZYTĄ W ARBORETUM WOJSŁAWICE
Arboretum w Wojsławicach zachwyca roślinnością, przepięknym otoczeniem, ale również ogromną dbałością o nasadzenia.
Niezwykłego uroku rabatom, klombom położonym na północnej stronie Wzgórz Dębowych, (woj. dolnośląskie) dodają łagodne jary i wąwozy, płynące potoki i strumyki, czyniąc to miejsce jeszcze bardziej urokliwym.
14 CZERWCA - ŚWIATOWY DZIEŃ KRWIODAWCY
W dniu 14 czerwca obchodzony jest na całym świecie dzień krwiodawcy. Tegoroczna kampania obchodzona jest pod hasłem - Oddawaj krew, oddawaj osocze, dziel się życiem, dziel się często.” Kampania ma na celu wskazać jaką rolę może odegrać pojedynczy człowiek przekazując cenny dar krwi lub osocza. Podkreśla również znaczenie regularnego oddawania krwi lub osocza w celu zapewnienia bezpiecznych i regularnych dostaw krwi i jej produktów . Ich dostępność bowiem w każdym momencie zapewnia pacjentom terminowe leczenie. W światowym Dniu Krwiodawcy uczniowie klasy III Liceum Ogólnokształcącego odwiedzili Stację Krwiodawstwa w szamotulskim szpitalu. Krwi nie można wyprodukować - jedyny sposób na jej pozyskanie to pobranie od dawcy. Dawca musi mieć ukończone 18 lat, być zdrowy. Jednorazowo oddaje się 450 ml krwi, w zamian otrzymuje posiłek regeneracyjny o wartości 4500 kcal (osiem, dziewię
WARSZAWA ZNANA I NIEZNANA
12 czerwca młodzież z klas 1KR, 1O, 2 GO, 2KR, 4 KTp odwiedziła stolicę. Bogaty program jednodniowej wycieczki przewidywał zwiedzanie najbardziej charakterystycznych warszawskich obiektów. Pan przewodnik w ciekawy sposób przedstawił młodzieży nieznane fakty z historii metropolii.
Spacer po Powązkach skłonił wszystkich do zadumy i refleksji, oddania czci tym, którzy swoim życiem udowodnili często heroiczne oddanie dla ojczyzny. Znani i podziwiani aktorzy, poeci, pisarze, muzycy przypomnieli o sobie i o swoich losach.
TEORIA W PARZE Z PRAKTYKĄ
Duże możliwości rozwoju branży rolniczej, wysoki standard życia na wsi, sprawiają że wiele młodych osób pragnie związać swoją przyszłość z pracą w rolnictwie. Aby sprostać wyzwaniom nowoczesnego rolnictwa, jakie rysuje przyszłość, potrzebna jest szeroko pojęta wiedza. A taką gwarantuje dalsza nauka i stosowanie w praktyce najnowszych rozwiązań.
ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY UCZNIÓW TECHNIKUM
12 czerwca w siedzibie Towarzystwa Umiejętności Rolniczych w Poznaniu odbyły się rozmowy kwalifikacyjne dla uczniów Technikum - kandydatów na staż zawodowy w Niemczech.
Przedstawiciele Hanowerskiej Izby Rolniczej oraz Towarzystwa Umiejętności Rolniczych przeprowadzili egzamin ze znajomości języka niemieckiego.
EGZAMINY ZAWODOWE - SESJA LATO 2023
1 czerwca rozpoczęła się w naszej szkole kolejna sesja egzaminu zawodowego dla uczniów Branżowej Szkoły, Technikum oraz słuchaczy Szkoły Policealnej.
Do egzaminów ogółem przystąpiło 119 osób. Egzamin składa się z dwóch części: pisemnej w formie elektronicznej oraz praktycznej. Ponieważ nasza szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Poznaniu, upoważnionym do przeprowadzania części pisemnej i praktycznej egzaminu, wszystkie egzaminy odbywały się w szkolnych pracowniach.
SZKOLENIE W SHERATON POZNAŃ HOTEL
W środę 31 maja grupa uczniów z klasy 1GT oraz trzy uczennice z klasy 3G kształcących się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych miała okazję odwiedzić luksusowy 5 – gwiazdkowy hotel Sheraton w Poznaniu.
Podczas wizyty młodzież została przyjęta przez panią Mimozę Peevską (Human Resources Coordinator at Sheraton Poznań Hotel), która w sposób szczegółowy przedstawiła zasady funkcjonowania, spełniane standardy oraz wymagania stawiane tego typu obiektom.
FESTYN REKREACYJNO - SPORTOWY "WSZYSTKIE DZIECI NASZE SĄ"
W sobotę 10 czerwca na terenie boiska piłkarskiego w Szczuczynie odbył się po raz drugi festyn sportowo-rekreacyjny pod hasłem „ Wszystkie dzieci nasze są”. Organizatorem imprezy było Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży Specjalnej Troski z Szamotuł. Założeniem festynu jest integracja osób niepełnosprawnych i pełnosprawnych w czasie wspólnej zabawy. Na imprezie nie mogło zabraknąć uczniów naszej szkoły- wolontariuszy – na których wsparcie zawsze można liczyć. Byli to następujący uczniowie: S. Helpa, Z. Michalak, M. Maćkowiak, J. Zarzyńska, M. Draszczyk, L. Misztal, G. Połącarz, M. Purgiel, A. Marten, N. Sobańska, W. Bilecka i M. Noak.
#JakNieCzytamJakCzytam
Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach włączył się do ogólnopolskiej akcji "Jak nie czytam, jak czytam". Jej celem jest promocja czytania dla przyjemności - w miłej atmosferze oraz budowa pozytywnego wizerunku czytania- by książka nie kojarzyła się z przymusową lekturą, a raczej czymś sympatycznym. Już od 2016 roku uczniowie całej Polski biorą udział w tym projekcie by zamanifestować, że uwielbiają czytać. Miłośnicy czytelnictwa z naszej szkoły wyszli 7 czerwca ze swoimi ulubionymi książkami i zapozowali do wspólnego zdjęcia.
ONE DUBLIN, ONE BOOK
Po raz kolejny dołączyliśmy do projektu One Dublin One Book - promowanego przez Ambasadę Irlandii w Polsce. W tym roku Dublin i Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach znów połączyła wspólna książka.
Uczniowie naszej szkoły przeczytali - otrzymane od Ambasady, a zaproponowane na ten rok przez Dublin City Libraries- książki - The Coroner's Daughter- Andrew Hughass'a. Wraz z publikacjami dotarły do nas również pytania autora książki, które stały się punktem wyjścia do dyskusji o lekturze; a uczniowie mieli okazję spotkać się online z autorem tegorocznej lektury. Wszystkich lubiących czytać, w dodatku w języku angielskim- zachęcamy do zapoznania się z jej treścią.
"SKĄPIEC" - NAJSMUTNIEJSZY DRAMAT MOLIERA?
Korzystając z możliwości obcowania z teatrem w Auli Artis Collegium Da Vinci w Poznaniu, klasa I Technikum Ochrony Środowiska obejrzała spektakl Skąpiec.
W trakcie przedstawienia młodzież mogła poznać teatralne środki artystycznego wyrazu, a także porównać wizerunki bohaterów książkowych i odgrywających role aktorów.
IMBIR - EGZOTYCZNA ROŚLINA NA POLSKIM POLU
Kłącza imbiru są w kuchni azjatyckiej przede wszystkim popularnym składnikiem różnego typu potraw wytrawnych i słodkich, w tym deserów i napojów. Roślina ta jest też znanym lekiem roślinnym, wspomaga bowiem układ pokarmowy, uśmierza ból gardła, łagodzi mdłości. Warto wiedzieć, że wciąż odkrywane są nowe walory lecznicze tej egzotycznej rośliny, m.in. takie jak działanie przeciwwirusowe, przeciwreumatyczne, może też obniżać stężenie cholesterolu we krwi.
WYCIECZKA DO PALMIARNI
26 maja klasa I KR postanowiła poznać roślinność różnych stref klimatycznych naszego globu. Palmiarnia w Poznaniu zaskakuje nie tylko bogactwem flory, można w niej także poznać różnych przedstawicieli fauny. Poza akwariami pełnymi egzotycznych ryb uwagę zwracały również gady i płazy. Wtopione w otoczenie wymagały od uczestników wycieczki skupienia uwagi, potęgując swym zachowaniem aurę tajemniczości. Rozmowa z papugami uświadomiła zaskakującą inteligencję tych kolorowych ptaków. Pani przewodnik w ciekawy i oryginalny sposób przestawiła młodzieży mieszkańców palmiarni. Pokazała jak naszymi różnymi zmysłami możemy odbierać przyrodę. Zaakcentowała gospodarcze znaczenie roślin ze szczególnym uwzględnieniem ich kulinarnych walorów. Wędrując po pawilonach uczniowie mogli poznać wzajemne relacje mieszkańców poszczególnych ekosystemów, ich przystosowania do warunków klimatycznych. Rośliny
TRADYCYJNE POTRAWY ŻYDOWSKIE
W miniony piątek 19 maja, pod przewodnictwem p. Małgorzaty Rosady i p. Joanny Zawiei uczennice klasy 3GRp i 1GT podjęły się sporządzenia tradycyjnych potraw żydowskich.
Żydowska kultura kulinarna to charakterystyczne potrawy, ale również odpowiedni sposób ich przygotowania, serwowania i spożywania. Rozwijając się na przestrzeni tysiącleci w różnych częściach świata, stała się wyjątkowo różnorodna. O specyfice kultury kulinarnej decydują przede wszystkim zasady koszerności – czyli zasady wywodzące się z prawa religijnego, które określają zakazane i dozwolone produkty oraz sposoby ich przyrządzania i spożywania.
WYCIECZKA DO MUZEUM ŻYDÓW POLSKICH POLIN
18 maja nasi uczniowie, pod opieką nauczycieli: p. Magdaleny Koput, p. Bartosza Korpika oraz p. Joanny Zawiei wzięli udział w wycieczce do Warszawy do Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w ramach projektu Fundacji Forum Dialogu.
Młodzież obejrzała wystawę oraz wzięła udział w spacerze po ulicach Warszawy, na terenach których, podczas II Wojny Światowej znajdowało się żydowskie getto. Tematyka zajęć dotyczyła głównie historii i kultury żydowskiej oraz relacji łączących Polaków i Żydów w przedwojennej Warszawie. Ekspozycja muzealna zrobiła na młodzieży duże wrażenie. Podobała się im zwłaszcza rekonstrukcja synagogi z Gwoźdźca i galeria Miasteczko.
KOMUNIKAT
Dyplomy zawodowe dla absolwentów technikum, którzy ukończyli szkołę 28 kwietnia 2023 r. będą wydawane w sekretariacie szkoły od 26 maja.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI
Dzień Ziemi jest największym na świecie świętem ekologicznym, obchodzonym od 1970 r. Jako pierwszy z ideą Dnia Ziemi wystąpił w roku 1969 John McConnell na konferencji UNESCO dotyczącej ochrony środowiska naturalnego. W Polsce obchody Dnia Ziemi zostały zapoczątkowane w 1990 r. W tym dniu chcemy zachęcać do postaw proekologicznych oraz budowania wspólnej odpowiedzialności za Ziemię.
ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY W ROLNICTWIE DLA UCZNIÓW TECHNIKUM
Uczniowie Technikum uczestniczyli w spotkaniu z przedstawicielem Towarzystwa Umiejętności Rolniczych w Poznaniu panem Piotrem Pietrzakiem.
Uczniowie otrzymali zaproszenie do wzięcia udziału w trzymiesięcznym zagranicznym stażu zawodowym w rolnictwie. Program będzie realizowany ze środków programu Erasmus+.
EDUKACJA W ZAKRESIE BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY
W dniu 28.04.2023 r. uczniowie naszej szkoły z klas I, II, III Technikum Rolniczego wzięli udział w „Wielkopolskich Obchodach Dnia Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy” odbywających się na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie.
W ramach wydarzeń młodzież miała możliwość uczestniczyć w prelekcjach, warsztatach oraz ćwiczeniach dotyczących bezpieczeństwa oraz zasad udzielania pierwszej pomocy. Zajęcia były prowadzone przez inspektorów Państwowej Inspekcji Pracy oraz funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej i Policji.
Godziny dzwonków
Sobota 27.04.2024Kalendarz
- kwi
- 26
- Uroczyste zakończenie dla klas maturalnych dziennych
- 26.04.
13:30-15:00 - Inne wydarzenie
- 26.04.
- kwi
- 26
- Uroczyste zakończenie dla semestru maturalnego szkoły zaocznej
- 26.04.
16:00-17:30 - Inne wydarzenie
- 26.04.
- maj
- 02
- Dodatkowy dzień wolny od zajęć dydaktycznych
- 02.05.
- Inne wydarzenie
- maj
- 06
- Matura - dodatkowe dni wolne od zajęć dydaktycznych
- 06.-08.05.
- Inne wydarzenie
- maj
- 22
- Drzwi otwarte dla rodziców
- 22.05.
- Inne wydarzenie
Galeria zdjęć
brak danych1% DLA ZUZI
Liczba wizyt
liczba odwiedzin: 1178536Logowanie