• Thermomix
          • GOTOWANIE Z THERMOMIXEM

          • Mówi się, że podstawowym narzędziem każdego kucharza jest odpowiedni nóż – bez niego nie da się zrobić zupełnie nic. Jednak sprzętów równie ważnych i ułatwiających pracę w kuchni jest więcej. Jeden z nich to z pewnością robot kuchenny – z rozmaitymi funkcjami.

            Nauka gotowania to nie tylko poznawanie tradycyjnych metod przyrządzania potraw, ale również nowoczesnych technik kulinarnych i obsługi profesjonalnego sprzętu gastronomicznego.

            Thermomix to ekskluzywny, wszechstronny  robot, który łączy w sobie funkcję wielu niezbędnych w kuchni przyrządów i narzędzi. Gwarantuje profesjonalne gotowanie w każdym domu, coraz częściej wykorzystywany jest również w zakładach gastronomicznych. Urządzenie to zostało wyprodukowane przez firmę Vorwerk, a jego nazwa pochodzi od połączenia słów „ thermo” (ogrzewanie) i „mix” ( mieszanie).

            Jedną z ciekawszych metod przyrządzania potraw, którą można wykonać przy użyciu tego sprzętu jest technika sous-vide, polegająca na gotowaniu potraw w niskiej temperaturze , w warunkach próżniowych. Jest to również sposób na przechowywanie produktów. Dzięki tej metodzie wnętrze potrawy jest idealnie dogotowane, nie przesuszone zewnątrz – wszystkie płyny zatrzymane są w środku, co wywiera istotny wpływ na smak dania.

            W ostatnim tygodniu Uczniowie klas gastronomicznych , w czasie zajęć praktycznych, mieli okazję sporządzać potrawy i napoje  z wykorzystaniem robota Thermomix , podczas wspólnego gotowania z przedstawicielem tej firmy - panią Darią Diering-Kurdyk.

            Przedstawiła ona urządzenie, opowiedziała historię jego powstania, a następnie wspólnie z Uczniami przystąpiła do gotowania.  Młodzież z zapałem zabrała się do pracy , przygotowując m.in. naturalne przyprawy, zdrową kostkę rosołową, cukier waniliowy, sałatki, surówki, różnego rodzaju pieczywo, chałkę, pyzy, gulasz, soki i koktajle.

            Nie obyło się oczywiście bez  smakowitej degustacji wykonanych potraw i produktów.

             

            Joanna Zawieja

            Małgorzata Rosada

        • Warsztaty na UP
          • WARSZTATY NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM

          • Drodzy studenci tak przez wykładowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zostali przywitani uczniowie z klasy I GO.

            26 kwietnia podczas kolejnych warsztatów w ramach projektu Uniwersytet Młodych Przyrodników przewidziano dla  młodzieży   tematy; Stereotypy w życiu człowieka, Małżonkowie i majątek czyli…. uczucia w ramach paragrafu, Zielony szejk!. Zielona przedsiębiorczość.

            Zaproponowane przez prowadzących pierwsze warsztaty, panią dr Barbarę Kołodziej zadanie z rolami jakie pełnimy w społeczeństwie i jak poprzez to jesteśmy postrzegani przez otoczenie wzbudziło mnóstwo emocji. Losowo dobrane uczniom pozycje społeczne uświadomiły  ,że wszyscy jesteśmy postrzegani stereotypowo. Jedni mogą się z tego cieszyć i czerpać satysfakcję ponieważ są traktowani z szacunkiem i uznaniem inni muszą nieraz latami przekonywać do siebie uprzedzonych. Oceniamy lepiej swoich, wolimy ich towarzystwo, w kontakcie z obcymi jesteśmy ostrożni często nastawieni negatywnie. Wobec tego na postawione   pytanie czy stereotypy są pożyteczne , czy niepotrzebne nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

            Pani dr Izabela Hasińska zaintrygowała uczniów prawnymi aspektami małżeństwa. Szczególne zainteresowanie młodzieży wzbudził fakt, że w Polsce można zawrzeć związek małżeński przez pełnomocnika, ciekawy dla słuchaczy był także  przykład obliczania przez  sąd  alimentów  na dziecko i współmałżonka. Posługiwanie się faktami  z wokandy sądowej pokazało  jak nietypowe scenariusze pisze życie i jak sąd wielowymiarowo musi ocenić sytuację konkretnej rodziny.

            Ostatnie warsztaty poświęcono gospodarowaniu zasobami .Pan dr. Paweł Siemiński zadał bardzo aktualne pytanie ” Czy możemy sobie pozwolić na marnotrawstwo zasobów?”. Niestety z przedstawionych statystyk wynika jak małe jest wykorzystanie powierzchni biurowych, używanych samochodów czy jak znikoma ilość śmieci podlega  recyklingowi. Szczególna uwagę prowadzący zwrócił na odnawialne źródła energii i możliwości w tym zakresie naszego kraju. Uczniowie dowiedzieli się, że mamy dobre warunki słoneczne. Następnie przedstawił  założenia  „Europejskiego  zielonego ładu”. Przekonywał, że czas na zmiany postaw, że musimy preferować  model gospodarki o obiegu zamkniętym.

            Po ciekawym , ale męczącym dniu „studenci”  wrócili do szkoły zaopatrzeni w baterie solarne do ładowania np.  ulubionych telefonów komórkowych.

                             

            Katarzyna Zielewicz , Aleksandra Sadek, Renata Bednarczyk

        • Palmiarnia
          • Z WIZYTĄ W KRÓLESTWIE ROŚLIN

          •      Poznańska Palmiarnia to największa w Polsce placówka botaniczna na której powierzchni możemy podziwiać około 1100 gatunków roślin z różnych stref klimatycznych. Na wycieczkę po krainie pnączy, sukulentów, epifitów  i innych przedstawicieli królestwa roślin wybrały się klasy II Liceum Ogólnokształcącego  i  Technikum  Żywienia i Usług Gastronomicznych.

               Spacerując alejkami młodzież miała okazję nie tylko zobaczyć rośliny z bliska, ale także spróbować ich owoców, wytwarzanych z nich produktów, poczuć ich zapach. Wszystko to za sprawą cudownej pani przewodnik, której opowieści potrafią zainteresować słuchających. Od czasu do czasu z swojej torby pani Krysia wyjmowała skarby np. ziarna i owoce kakaowca, korę cynamonowca, wanilię. To wspaniałe miejsce warte jest odwiedzin – dlatego zachęcamy wszystkich do wizyty w Palmiarni.

             

            A. Danielewicz, A. Kustoń, M Kustoń

        • Pożegnanie maturzystów zaocznych
          • POŻEGNANIE MATURZYSTÓW ZAOCZNYCH

          • Nie tylko licealiści dzienni, ale również zaoczni 29 kwietnia odbierali upragnione świadectwa maturalne. O godz. 17.00 w Cafe Napoleon rozpoczęła się uroczystość zakończenia nauki w Liceum dla Dorosłych. Dyrektor Zygmunt Sługocki pogratulował wszystkim absolwentów ukończenia szkoły a tym, którzy przystępują do matury zdania egzaminu dojrzałości. Opiekunami semestrów maturalnych byli p. Aleksandra Adamczak i p. Daniel Kuzara.

        • Pożegnanie maturzystów
          • POŻEGNANIE MATURZYSTÓW

          • Wczesnym piątkowym popołudniem 29 kwietnia uczniowie ostatnich klas liceum i technikum z Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach odebrali świadectwa maturalne.

            Dyrektor Zygmunt Sługocki złożył na ręce absolwentów moc serdecznych życzeń i gratulacji. Podkreślał, że wszyscy trzymają kciuki za maturzystów, którzy za kilka dni przystępują do egzaminu dojrzałości.

            Najlepszymi absolwentkami zostały Roksana Grześ z Liceum Ogólnokształcącego oraz Magdalena Sołtysiak z Technikum, które zostały uhonorowane złotym medalem Stanisława Staszica – patrona szkoły. Następnie wręczono dyplomy i skromne upominki uczniom wyróżniającym się w rywalizacji sportowej, działalności społecznej i wolontariacie.

            W uroczystościach wzięli udział m.in. Starosta Szamotulski Beata Hanyżak, Dyrektor Wydziału Edukacji i Spraw Obywatelskich Powiatu Szamotulskiego Jan Stefaniak czy Prezes Stowarzyszenia Absolwentów „Rolnika” Ryszard Frąckowiak.

        • 231 flag na 231 rocznicę uchwalenia konstytucji
          • 231 FLAG NA 231 ROCZNICĘ UCHWALENIA KONSTYTUCJI 3 MAJA

          • Wkrótce 2 maja – Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej a dzień później Święto Konstytucji 3 Maja 1791 roku. Z tej okazji, w piątek 29 kwietnia, władze Powiatu Szamotulskiego wraz z uczniami Zespołu Szkół nr 2 a zarazem członkami Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej – koło w Szamotułach rozdawali mieszkańcom grodu Halszki flagietki. Ich liczba nie była przypadkowa 231 flag na 231 rocznicę uchwalenia pierwszej w naszej historii konstytucji. Życzymy udanego długiego weekendu majowego z biało – czerwonymi barwami.

            Piotr Gotowy

        • Podstawa to dobre żywienie
          • PODSTAWA TO DOBRE ŻYWIENIE

          • Piękna barwa piór oraz niezwykły pokrój ptactwa domowego potrafi zachwycić każdego. Młodzież z kl I i II TR z Zespołu Szkół Nr 2 w Szamotułach odwiedzając Uniwersytet Przyrodniczy w  Poznaniu Zakład Doświadczalny Żywienia Zwierząt w Gorzyniu, miała okazję podziwiać całą plejadę barwnego ptactwa domowego, nie tylko rodzimych ras polskich, ale także pochodzących z odległych rejonów świata. Gorzyńska hodowla liczy kilkadziesiąt ras drobiu, w wielu odmianach barwnych. Są wśród nich kaczki ruańskie, biegusy indyjskie, kaczka saksońska, karolinki, mandarynki, cayugi, gęsi bojowe, chołmogorskie, chińskie kury jedwabiste, zielononóżki kuropatwiane, sussex, białoczuby oraz czubatki, wayedotte, karzełki łapciate i wiele innych. Ptactwo to utrzymywane jest zarówno w kurniku z dostępem do wolnego wybiegu, jak i w wolierach zewnętrznych.

            - Drób utrzymywany jest nie tylko w celach dydaktycznych, ale także doświadczalnych – mówi Klaudia Ciołek, zootechnik z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ZDŻZ w Gorzyniu – bowiem prowadzonych jest tutaj szereg badań naukowych, głównie związanych z żywieniem brojlerów oraz świń rosnących. W badaniach sprawdzane jest wykorzystanie pasz krajowych tj. nasion roślin strączkowych (bobiku, grochu, łubinu) czy rzepaku zamiast komponentów importowanych takich jak poekstrakcyjna śruta  sojowa. Prowadzone są również prace związane z polepszeniem wykorzystania pasz krajowych z użyciem wielu dodatków paszowych, ekstruzji oraz granulacji (co w efekcie ma na celu poprawiać strawność pasz).

            Większość pasz w gospodarstwie wykonywana jest w obrębie zakładu, dzięki takim urządzeniom jak rozdrabniacze, śrutowniki, mieszalniki, granulator ekstruder, który zgniata, podgrzewa nasiona roślin motylkowatych, zbóż i innych przy podwyższonym ciśnieniu.

            Praktyczne rozwiązania stosowane w zakładzie, zachęcały młodzież do zadawania pytań. Szczególnie związanych z utrzymaniem drobiu. Dzięki temu uczniowie dowiedzieli się, że temperatura, wilgotność i oświetlenie sterowane są elektronicznie.

            Przyszli rolnicy mogli też zobaczyć utrzymywane w systemie klatkowym kury nieśnej rasy Hy-Line, charakteryzującej się wysoką nieśnością, poznać zasady organizacji pracy, żywienia czy warunki utrzymania ptaków hodowlanych.

            W Gorzyńskim gospodarstwie utrzymywane są także lamy, kozy, osły, owce kameruńskie, które można hodować z powodzeniem w gospodarstwach agroturystycznych. Wzbudziły one u młodzieży dużo radości i sympatii szczególnie pięknie umaszczone kozie trojaczki, rasy anglonubijskiej. Hodowla zwierząt nie jest łatwa, ale daje ona wiele satysfakcji. Być może nasze odwiedziny w gorzyńskim gospodarstwie zachęcą młodych ludzi do hodowli oryginalnych ras zwierząt i ptaków oraz do pogłębiania wiedzy na temat żywienia zwierząt gospodarskich.

             

             

            Bardzo dziękujemy Pani Klaudii Ciołek z UP w Poznaniu ZDŻZ w Gorzyniu za umożliwienie zwiedzenia zakładu

            Nauczyciele: Katarzyna Zielewicz, Ewa Krysztofiak, Piotr Sołtysiak

            Uczniowie: kl I i II Technikum Rolniczego Zespołu Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach

        • Dzień przedsiębiorczości
          • DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI - KOLEJNA ODSŁONA

          • Dnia 20 i 21 kwietnia uczniowie naszej społeczności szkolnej udali się do różnych firm i instytucji aby na kilka godzin ,,zatrudnić” się w nich. Zajmowane stanowiska pracy były różnorodne.  W tegorocznej edycji Dnia przedsiębiorczości nasi uczniowie współpracowali z następującymi firmami: Kwiaciarnia Agata Jóźwiak, Kwiaciarnia Azalia, Santander Bank Polska S.A.,  Napoleon Cafe, Master Sushi Bar, Gospodarstwo Rolne Danuta Kwaśniewicz- Ratajczyk, MB Center, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu- Oddział w Szamotułach, Ma Go Anna Pająk, Lakdoktor, Credit Agricole Bank Polska S.A., AUTO NAPRAWA –  Szymon Mikołajczak, Kalinowski Sp. z o.o., Firma Usługowo –  Produkcyjna – Arkadiusz Płoski, WUL– GUM Usługi Wulkanizacyjno –  Transportowe, Galanteria Odzieżowa i Pasmanteria – Barbara Pyżalska, Zakład Wyposażenia Wnętrz- meble Oborniki Sp. z o.o., Magic- Salon Fryzjerski, Konian- M. Foltyn, Firma Usługowo- Handlowa Jacek Kaczmarek, Firma Usługowo- Transportowa Bąk Przemysław, Premio Opony Serwis Bojszczak s.c. Dziękujemy wolontariuszom za poświęcony czas, życzliwość okazaną naszym uczniom oraz bezcenne doświadczenie, które przekazali młodzieży.

            Katarzyna  Zielewicz, Renata Bednarczyk, Aleksandra Sadek

        • Lekcje pokazowe dla ósmoklasistów
          • LEKCJE POKAZOWE DLA ÓSMOKLASISTÓW

          • W dniach 25, 26 i 27 kwietnia w murach naszej szkoły gościliśmy Uczniów klas ósmych ze Szkoły Podstawowej nr 2 i Szkoły Podstawowej nr 3 w Szamotułach.

            Młodzież ta niebawem stanie przed ważnym wyborem szkoły średniej. Chcąc pomóc w podjęciu tej niełatwej decyzji, zaprosiliśmy ich na lekcje praktyczne do pracowni zawodowych, gdzie wraz z Uczniami i Nauczycielami naszej szkoły brali oni udział w zajęciach lekcyjnych.

            Nasi goście mieli okazję m.in.: wykonać desery i soki w Pracowni Żywienia , sprawdzić zawartość cukru w napojach, czy gęstość czekolady w Laboratorium Analizy Żywności, wykonać własne kompozycje florystyczne wraz z Uczniami Architektury Krajobrazu ,  oznaczyć odczyn i temperaturę gleby wraz z profilem Ochrony Środowiska.

            Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem, młodzież ze szkół podstawowych zadawała wiele pytań, na które odpowiedzi chętnie  udzielali zarówno Nauczyciele , jak i Uczniowie naszej szkoły.

            Goście mieli również możliwość zapoznania się z pełną ofertą edukacyjną szkoły. Mamy nadzieję, że ktoś z nich zawita do nas w przyszłości na dłużej.

            Zespół : Architektury Krajobrazu, Ochrony Środowiska, Technologii Żywności, Technologii Żywienia i Usług Gastronomicznych.

            Fot.  J.Zawieja, B.Korpik

        • Dzień patrona Anglii
          • DZIEŃ PATRONA ANGLII

          • 23 kwietnia przypada   ważne, narodowe święto w Wielkiej Brytanii- Dzień Św. Jerzego.  Wspomniany święty to dla Anglików symbol walki ze złem, odwagi i męstwa.  Ten pogromca smoka i średniowieczny wzór cnót został patronem Anglii, mimo, że sam Anglikiem nie był. Na Wyspach w  dzień Św. Jerzego, w trakcie parad i imprez kulturalnych - powiewają białe flagi z czerwonym krzyżem-które są znakiem świętego, a także oficjalną flagą  Anglii ( która też wpisuje się w Union Jack- flagę Zjednoczonego Królestwa). Anglicy noszą w tym dniu czerwone róże będące również symbolem Anglii. Na wsiach odbywa się uroczysty taniec ludowy Morris.  

            23 kwietnia to też idealny dzień dla tych, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności językowe , bowiem  wtedy właśnie obchodzony jest Dzień Języka Angielskiego. Nie bez powodu wybrano taką datę- jest to termin narodzin i śmierci  Williama Szekspira, a ustanowiony został dla uczczenia historii i bogactwa  kultury lingwistycznej języka autora  Romea i Julii.

             

            Martyna Kustoń 

        • Kuratorzy
          • EDUKACJA PRAWNA MŁODZIEŻY

          • W miniony czwartek (21 kwietnia br.) uczennice i uczniowie naszej szkoły wzięli udział w serii spotkań z kuratorami pracującymi w Zespole Kuratorskiej Służby Sądowej w Sądzie Rejonowym
            w Szamotułach - Katarzyną Major i Łukaszem Kulskim. Goście opowiedzieli młodzieży o zakresie działań i zadaniach kuratora w polskim porządku prawa, sprawowanych przez niego nadzorach w rodzinach niewydolnych wychowawczo, nad nieletnimi zagrożonymi demoralizacją i popełniającymi czyny karalne. Spotkania, które dotyczyły także przejawów demoralizacji i odpowiedzialności karnej młodzieży, miały - prócz edukacyjnego - także wymiar profilaktyczny.

                                                                                                             

            Anna Kustoń

            Klaudia Tomaszak-Ślipka

        • Europejski dzień śniadania
          • EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADANIA

          • Dziś  (24.04) , pod hasłem „ Znajdź czas na śniadanie” (ang. Make time for breakfast) celebrujemy najważniejszy posiłek dnia i świętujemy Europejski Dzień Śniadania.

            Według specjalistów- po kilku godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. Od tego, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy – zależy nasza wydajność w dalszej części dnia. Pamiętajmy, że ten pierwszy posiłek dnia- poprawia kreatywność, wzmaga koncentracje, poprawia również pamięć krótkoterminową. Co istotne- osoby regularnie jedzące śniadania mają mniejszą masę ciała, w porównaniu z tymi, które w ogóle nie jedzą lub jedzą nieregularnie.

            Zaszalejmy dziś ze śniadaniem.  Z pomysłem na złamanie tradycyjnego, polskiego śniadania, pospieszą uczniowie  3 klasy Technikum Żywienia i  Usług Gastronomicznych- spójrzcie na ich europejskie śniadania.

             

            Martyna Kustoń.

        • Przyłapani na czytaniu
          • PRZYŁAPANI NA CZYTANIU

          • Bohaterka dzisiejszego dnia  – książka -  to najlepszy przyjaciel człowieka. Ciągle najpopularniejsza jest jej wersja papierowa, ale doceniane są również e-booki i audiobooki. Corocznie 23 kwietnia obchodzony jest  Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. Dzień ten  tradycyjnie  poświęcony jest promocji literatury i czytelnictwa. Zachęcamy wszystkich nauczycieli, uczniów i czytelników z całego świata do dzielenia się swoją pasją czytelniczą i polecania godnych przeczytania książek. Miłość do czytania można wyrazić za pośrednictwem np. #WorldBookDay. W galerii zdjęć możecie zobaczyć kilkoro uczniów naszej szkoły- przyłapanych na czytaniu. Dziś wszystkim życzymy cudownego czasu spędzonego z książką i  miłej lektury.

        • Palmiarnia
          • BOTANIKA W PALMIARNI I WIZYTA W PYRLANDZIE

          • 21 września klasa I HBp odwiedziła Palmiarnię Poznańską – największą w kraju i jedną z największych w Europie ekspozycję egzotycznych roślin i ryb.

            Na powierzchni 4600 m² (46 000 m³) w 12 pawilonach  prezentowanych jest około 1100 gatunków roślin, a w akwarium 170 gatunków ryb oraz około 50 gatunków roślin wodnych. 

            Podczas zwiedzania poznaliśmy roślinność od strefy subtropikalnej, tropikalnej,  poprzez sawannę do klimatu śródziemnomorskiego i sukulentów Ameryki.

            Po ciekawej lekcji botaniki przyszedł czas na ekstremalną wyprawę wspinaczkową do Parku Linowego Pyrland na Malcie.

            Wielu z nas świetnie poradziło sobie pokonując  mosty, zjazdy, skoki i złośliwe linki. Nie zabrakło adrenaliny, która wzmagała chęć zdobywania dalszych przeszkód.

            Klasa I HBp

            Anna Dolińska

            Katarzyna Jakubowska

        • Wizyta w Nowym Zoo
          • WIZYTA W NOWYM ZOO

          • 20 kwietnia uczennice i uczniowie klas 3 G i 3 GRp wybrały się na wycieczkę do Nowego Zoo w Poznaniu. Mimo nie do końca sprzyjającej aury udało nam się zwiedzić większość tego drugiego pod względem powierzchni ogrodu zoologicznego w Polsce. Największym zainteresowaniem cieszyły się Słoniarnia, wybieg dla żyraf, azyl dla niedźwiedzi oraz aktywne o tej porze roku tygrysy i lwy.

             

            Ewelina Otulakowska

            Piotr Gotowy

        • Zanim nasiona trafią na pole
          • ZANIM NASIONA TRAFIĄ NA POLE

          • Znaczenie olejów roślinnych dla człowieka jest nie do przecenienia, ze względu na wysokie wartości prozdrowotne (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), dlatego ich spożycie stale rośnie. To także ważne surowce dla przemysłu chemicznego oraz do produkcji biopaliw. Przekłada się to na popularność uprawy roślin oleistych wśród producentów rolnych.

            - Powierzchnia uprawy najważniejszej rośliny oleistej w Polsce – rzepaku ozimego wynosi obecnie prawie 1 mln ha - informuje dr hab Katarzyna Mikołajczyk kierownik Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB w Poznaniu, wiodącego ośrodka badań nad roślinami oleistymi w Polsce i na świecie - poznański oddział IHAR jest inicjatorem prac nad ulepszaniem, na drodze genetycznej, oleju rzepakowego i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Prace te, zapoczątkowane w 1961 roku, doprowadziły do wyhodowania i wdrożenia do uprawy odmian bezerukowych, a następnie odmian podwójnie ulepszonych.

            Uczniowie Technikum Rolniczego z Zespołu Szkół Nr 2 w Szamotułach dzięki uprzejmości Pani dr hab. Katarzynie Mikołajczyk mieli wyjątkową okazję zwiedzić Instytut oraz wysłuchać wykładów na temat prowadzonych badań, m.in. wytwarzania materiału wyjściowego do dalszej hodowli, wdrażania nowych odmian czy technologii uprawy głównie rzepaku ozimego, ale także rzepaku jarego, lnu, maku czy gorczycy białej.

            Naukowcy, pomagali młodzieży zrozumieć podstawy hodowli i genetyki prezentując doświadczenia i prace wykonywane na co dzień w laboratoriach.

            Uczniowie mogli zobaczyć podwojone haploidalne rośliny rzepaku, tzw. DH, które umożliwiają skrócenie procesu hodowlanego poszukującym nowych odmian. Dowiedzieć się, w jaki sposób izolować DNA z komórek roślinnych i że markery genetyczne umożliwiają szybkie wyselekcjonowanie roślin o najkorzystniejszych cechach hodowlanych.

            Poznańscy naukowcy zwracali także uwagę młodzieży m.in. na ciągłe poszukiwanie genów odporności rzepaku na groźne choroby takie jak: sucha zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych czy zgnilizna twardzikowa oraz potrzebie podwyższania parametrów jakościowych, np. różnicowania składu kwasów tłuszczowych, poprawie zimotrwałości.

            Dr hab. Stanisław Spasibionek podkreślał wysoką jakość oleju z gorczycy białej odmian Bamberka i Warta. Nalezy dodać, że gorczyca jest wartościową rośliną miododajną oraz ma bardzo dobre właściwości fitosanitarne. Wykładowca omawiał także szczególne właściwości oleju lnianego ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Rolnicy mają do wyboru trzy polskie odmiany lnu Jantarol, Oliwin, Szafir. - Obecnie prowadzone prace mają na celu wyhodowanie odmian, których olej będzie odporny na jełczenie – podkreślał prelegent.

            To była ogromna dawka wiedzy dla młodzieży szkolnej, mamy nadzieję że wrażenia pozostaną na długie lata.

            Tekst i zdjęcia: Ewa Krysztofiak (archiwum 1)

             

            Składamy szczególne podziękowania Pani kierownik, dr hab. Katarzynie Mikołajczyk za możliwość zwiedzenia IHAR oraz wszystkim naukowcom za ciekawe pokazy i prelekcje prezentowane w trakcie wizyty

            Udział w wycieczce wzięli: uczniowie kl II TR – opiekun Piotr Sołtysiak oraz

            uczniowie kl I TR – opiekunowie Katarzyna Zielewicz i Ewa Krysztofiak

    • Kontakty

      • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
      • zsnr2szamotuly@onet.pl
      • tel. (+48) 61-29-21-559
      • ul. Szczuczyńska 3 64-500 Szamotuły 64-500 Szamotuły Poland
      • Dyrektor: Zygmunt Sługocki
      • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Arkadiusz Majer
      • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
      • NIP: 787-10-30-195
      • REGON: 000100078
      • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl
    • Logowanie