• wakacje
          • WAKACYJNE ŻYCZENIA

          • Wszystkim uczniom, rodzicom i pracownikom szkoły życzymy wspaniałych wakacji z niesamowitymi podróżami i inspirującymi spotkaniami. Słonecznego, miłego i bezpiecznego wypoczynku życzy

                                                                                            Dyrekcja Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach

        • Jaraczewska
          • POŻEGNANIE

          • Dotarła no nas smutna wiadomość o śmierci naszej Koleżanki śp. Elżbiety Jaraczewskiej. Pani Elżbieta Jaraczewska była przez prawie trzydzieści lat kierowniczką internatu Zespołu Szkół Rolniczych. W naszej pamięci pozostanie jako osoba lubiąca młodzież. Jej myślą w działalności wychowawczej było uczynienie z internatu drugiego domu dla uczącej się w naszej szkole młodzieży. Z racji wykształcenia dużą rolę przywiązywała do spraw kulinarnych.

            Pani Elżbieta urodziła się 31 grudnia 1938 r. w Pępowie koło Gostynia. Rodzice byli nauczycielami miejscowej Szkoły Podstawowej. Tam też Pani Elżbieta ukończyła podstawówkę a później Technikum Gastronomiczne w Lesznie. Pracę zawodową rozpoczęła w 1956 r. w Szpitalu w Piaskach koło Gostynia. Rok później swoją karierę zawodową związała ze szkolnictwem. Była kolejno nauczycielką przedmiotów gastronomicznych w Dwuzimowej Szkole Rolniczej w Grabonogu, w latach 1965-67 kierowniczką internatu w Technikum Rolniczym w Gołańczy a od 1967 r. kierowniczką internatu w Technikum Rolniczym w Szamotułach. Tę funkcję pełniła przez prawie 30 lat do przejścia na emeryturę w 1995 r.

            W czasie pracy zawodowej podnosiła swoje kwalifikacje zawodowe, ukończyła m.in. w 1967 r. Studium Nauczycielskie w Brwinowie, w 1974 r. Wyższą Szkołę Nauczycielską w Częstochowie. W 1980 r. uzyskała tytuł magistra pedagogiki na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

            Elżbieta Jaraczewska (1938-2021)

        • Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach
          • ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO

          • 25 czerwca (piątek) odbędzie się uroczyste zakończenie roku szkolnego. 

            8.00 - Msza Święta w Bazylice Mniejszej

            9.00 - zakończenie dla klas 1 BS, 1 G, 1 GR, 1 K, 3 GT, 3 K

            10.00 - zakończenie dla klas 1 HB, 2 HBp, 2 HBg

            11.00 - zakończenie dla klas 2 GRp, 2 KTp, 2G, 2 GT, 2 K

            Po apelu na sali gimnastycznej odbędą się spotkania z wychowawcami klas. Podczas zakończenia obowiązuje reżim sanitarny.

        • Ocena jakości lodów
          • OCENA JAKOŚCI LODÓW

          • W piątek 11 czerwca, uczniowie klasy drugiej Technikum Technologii Żywności, w ramach zajęć zawodowych, udali się do kawiarni  „ Napoleon Café”, w Szamotułach.

            W lokalu drugoklasiści otrzymali lody, które  wybrała dla nich właścicielka, pani Ewa Strong.

            Zadaniem młodych technologów było rozpoznanie ich smaku i dokonanie oceny organoleptycznej.

            Ocena organoleptyczna lub inaczej sensoryczna, to sposób oceny produktu za pomocą narządów zmysłu, tj. wzroku, smaku, węchu, dotyku pozwalająca  najszybciej ocenić jakość badanego materiału. Pozwala również na bardziej kompleksową ocenę jakości produktu, czego nie da się osiągnąć żadną z innych metod. Nie sposób bowiem metodami chemicznymi lub instrumentalnymi określić tak złożonych cech, jak smak, zapach czy konsystencja produktu. Analiza organoleptyczna rozwinęła się w odrębną gałąź wiedzy.

            Metody organoleptyczne mają te zaletę, że są powszechnie dostępne, gdyż każdy człowiek odczuwa zjawiska zewnętrzne dzięki posiadanym narządom zmysłu. Oczywiste jest jednak, że ludzie, którzy nie reagują na poszczególne cechy, np. barwę lub zapach, nie będą w stanie określić tych właściwości. Ponadto wrażliwość poszczególnych ludzi na różne cechy jest inna. Stąd tak duża subiektywność oceny organoleptycznej.

            Uczniowie naszego technikum przeprowadzili analizę topliwości, struktury, jednolitości, barwy,  konsystencji, aromatu i ogólnej oceny jakości  lodów. Najwięcej problemu sprawiło im jednak odgadnięcie smaku spożywanego deseru, czyli przekroczenie tzw. progu rozpoznania smaku. Potwierdziło się więc założenie, iż zmysły potrafią nas czasem zawodzić.

            Pod koniec zajęć technolodzy mieli możliwość zaprezentowania swojej oceny organoleptycznej właścicielce lokalu. Niektórzy zaproponowali  pewne zmiany, mogące podnieść jakość i smakowitość deserów serwowanych w lokalu.

            Szefowa kawiarni odpowiadała na pytania młodzieży i dzieliła się z nimi swoimi doświadczeniami. Dla obu stron była to ciekawa wymiana informacji.

            W nadchodzącym okresie letnim zachęcamy wszystkich do odwiedzania kawiarni „Napoleon Café” i dokonywania własnej oceny organoleptycznej deserów.

                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                 Joanna Zawieja

        • Cyfrowa Szkoła
          • NOWY SPRZĘT DLA SZKOŁY

          • W ostatnich tygodniach nasza szkoła wzbogaciła się o nowoczesny sprzęt komputerowy: 25 tabletów i laptop dla uczniów w ramach programu Cyfrowa Szkoła Wielkopolsk@ 2020. W ramach tego projektu skierowanego m.in. dla szkół średnich przewidziano realizację podprojektów edukacyjnych np. Akademię Kształcenia Wyprzedzającego. Dzięki temu uczniowie z naszego technikum będą mogli uczestniczyć w ciekawym projekcie edukacyjnym z początkiem następnego roku szkolnego.

        • Dzień Pszczoły
          • PODSUMOWANIE ŚWIATOWEGO DNIA PSZCZOŁY

          • Pod koniec maja (a dokładnie 20) obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. My też postanowiliśmy uczcić to święto przypominając jak ważną rolę pełnią te owady w naszym życiu. W tym celu poprosiliśmy pana Mateusza Kęsego - Doktoranta w Pracowni Pszczelarstwa w Katedrze Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu o przeprowadzenie zajęć dla uczniów klas I G i I K. Lekcje te odbyły się dnia 2 czerwca.

            W trakcie pierwszej części spotkania młodzież dowiedziała się co to są zapylacze, ile ich gatunków żyje w Polsce, jak wyglądają gniazda najpopularniejszych zapylaczy oraz  jak funkcjonuje rodzina pszczela. Oprócz tego każdy mógł zobaczyć  produkty pszczele i porównać czym różnią się miody powstałe z różnych gatunków roślin.

            Po części warsztatowej cała grupa zaopatrzona w sprzęt do łapania owadów udała się na spacer do parku i na łąkę aby sprawdzić jakie owady i pajęczaki żyją o tej porze roku w najbliższej okolicy. Każdy kto chciał mógł samodzielnie przy użyciu specjalistycznego czerpaka schwytać te organizmy. W ich rozpoznawaniu pomagał pan Mateusz. Okazuje się, że w trawach rosnących na łące nad Samą żyje około 30 gatunków owadów będących aktualnie w różnych stadiach rozwojowych.

            Dzięki tym zajęciom przeprowadzonym z wielką pasją przez pana Mateusza młodzież uzupełniła swoją wiedzę dotyczącą roli i znaczenia owadów w naszym życiu. Mamy nadzieję, że każdy uczestnik tego spotkania już teraz rozumie dlaczego należy chronić owady zapylające rośliny i stwarzać im jak najlepsze warunki do życia.

            Wszyscy bardzo dziękujemy panu Mateuszowi Kęsemu za to, że mimo wielu zajęć znalazł czas na wizytę w naszej szkole. Mamy też nadzieję, że spotkamy się wkrótce  na kolejnych tak ciekawych zajęciach.

            Arleta Danielewicz

            Katarzyna Jakubowska

        • Konkurs wiedzy o Marszałku Piłsudskim
          • ZNAWCZYNIE ŻYCIORYSU MARSZAŁKA PIŁSUDSKIEGO

          • W związku z luzowaniem obostrzeń dotyczących pandemii 10 czerwca o godz. 12:00 odbyło się stacjonarne podsumowanie IX edycji Wojewódzkiego Konkursu Historycznego o Marszałku Piłsudskim. Uroczystość wręczenia dyplomów i nagród finalistom i laureatom odbyła się w Szkole Podstawowej nr 18 im. Zofii Nałkowskiej w Poznaniu. Dla przypomnienia wśród finalistów drugi rok z rzędu znalazły się nasze licealistki Sandra Dębowska i Natalia Peksa z kl. 2 HBg.

             

            Piotr Gotowy

        • Dzień dziecka
          • REKREACYJNY TURNIEJ KLASOWY

          • W Dniu Dziecka w naszej Szkole nauczyciele zorganizowali swoim uczniom Rekreacyjny Turniej Klasowy. Impreza miała charakter rekreacyjno-sportowy. Uczniowie 13 klas rywalizowali w 16 konkurencjach, między innymi w strzałach na bramkę, rzutach do celu (kosza, tarczy), trójboju lekkoatletycznym, torze przeszkód.

            Pogoda, mimo wcześniejszych złych zapowiedzi, dopisała. Młodzież mogła spotkać się ze swoimi koleżankami i kolegami i cieszyć się z ponownego przebywania z rówieśnikami.

             Celem imprezy była wspólna integracja uczniów po bardzo długim okresie nauki zdalnej i po uśmiechach zadowolonych twarzy można wysnuć wniosek, że założony cel został osiągnięty. BRAWO MY!

            Przed Turniejem Pan Dyrektor Zygmunt Sługocki podziękował wszystkim startującym 26. maja uczniom w Mistrzostwach Wielkopolski LZS w lekkiej atletyce i wręczył słodkie upominki. Słodycze rozdawane były także podczas rywalizacji. A była emocjonująca i zacięta.

            Zwycięzcami Rekreacyjnego Turnieju Klasowego została klasa 1 GR z sześcioma pierwszymi  miejscami. Na drugim miejscu uplasowała się klasa 1 HB (3 zwycięstwa), a na najniższym stopniu podium uczniowie z 1 K. Uczniowie trzech najlepszych klas i ich wychowawcy otrzymali słodycze. BRAWO WY!

            Imprezę podsumował Pan Wicedyrektor Arkadiusz Majer, który podziękował wszystkim startującym za sportową rywalizację oraz zaangażowanie, a także wszystkim sędziom (nauczycielom) za sprawne przeprowadzenie Turnieju.

            I my też, jako nauczyciele wychowania fizycznego, dołączamy się do podziękowań.

            BRAWO WSZYSCY!

             

            Organizatorzy:

            Julita Knutowicz, Zdzisław Kostrzyński oraz Bartosz Świst

        • Zawody LZS
          • SUKCESY NASZYCH UCZNIÓW W MISTRZOSTWACH WIELKOPOLSKI LZS W LEKKIEJ ATLETYCE

          • W środę, 26 maja, uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach uczestniczyli w Mistrzostwach Wielkopolski LZS w lekkiej atletyce, które odbyły się w Pile.

            Pogoda nie sprzyjała rozgrywaniu zawodów. Było bardzo wietrznie oraz padało. Zwyciężyła jednak chęć rywalizacji i zmierzenia się z dystansem, odległością, własnymi słabościami oraz przeciwnikami.

            W tej „walce” nasi uczniowie zaprezentowali się bardzo dobrze zdobywając wielokrotnie miejsca na podium. Byliśmy jedyną szkołą, która startowała w tych zawodach – pozostali startujący reprezentowali kluby sportowe z terenu całej Wielkopolski. Poziom niektórych konkurencji był wysoki, a nasi reprezentanci potrafili się do niego dostosować.

             

            Srebrne medale zdobyli:

            Maria Michalska – 100m ppł

            Dominika Niećkowiak – rzut oszczepem

            Przemysław Płocharz – skok wzwyż

             

            Brązowe medale zdobyli:

            Lilia Hartnett – 200m

            Gabriela Konieczna – pchnięcie kulą

            Izabela Szukała – rzut dyskiem

            Jakub Kempiński – 400m

            Bartosz Rosada – skok w dal

            Jarosław Demski – skok wzwyż

             

            Przy okazji tych zawodów nasza Szkoła otrzymała puchar za poprzednie zawody – II miejsce w klasyfikacji szkół średnich w Mistrzostwach Wielkopolski LZS Młodzieży Szkolnej w lekkiej atletyce, które także zostały rozegrane w Pile.

            Wszystkim startującym serdecznie DZIĘKUJEMY za udział oraz zaangażowanie i życzymy dalszych sukcesów sportowych w przyszłości.

             

            Nauczyciele wychowania fizycznego:

            Julita Knutowicz oraz Bartosz Świst

        • Dzień Hamburgera
          • DZIEŃ HAMBURGERA

          • 28 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hamburgera i to dobra okazja, by przypomnieć kilka faktów o tej chyba najsłynniejszej na świecie kanapce. Co ciekawe, dla jednych to samo danie jest  synonimem fast foodów za kilkanaście złotych, dla innych – najwyższej jakości wołowiną, poddaną wyrafinowanej obróbce i kosztującej setki, a nawet tysiące złotych.

            Nie ma chyba nikogo, kto chociaż raz w życiu nie spróbowałby hamburgera. Ta najsłynniejsza na świecie kanapka mająca dziesiątki odmian i wariacji i miliony fanów,Aż trudno uwierzyć, że historia tego kulinarnego klasyka rozpoczęła się dopiero na początku XX wieku.

            W Polsce od niedawna możemy również zauważyć zwiększone zainteresowanie burgerami i coraz częściej powstają restauracje serwujące specjały kuchni amerykańskiej. Dziś znamy mnóstwo wersji tego popularnego dania, które powstało w oparciu o pierwowzór, jakim był klasyczny hamburger z grillowaną bułką, sałatą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, doprawiony majonezem i musztardą.

            Uczennice i uczniowie klasy pierwszej oraz drugiej technikum żywienia i usług gastronomicznych( 1G, 1GR, 2GT, 2GRp) naszej szkoły w ramach zajęć praktycznych przygotowali pyszne hamburgery pod okiem pani Małgorzaty Rosady. Uczniowie przygotowali wiele warinatów hamburgera - dla każdego coś innego. Wykonane hamburgery wyglądały bardzo smakowicie - zapraszam do galerii

        • Światowy Dzień pszczół
          • ŚWIATOWY DZIEŃ PSZCZÓŁ

          • Środowisko naturalne jest zwierciadłem zależności występujących na Ziemi. Na jego przykładzie można zauważyć, jak ważne są poszczególne, nawet najmniejsze elementy. Obchodzony dzisiaj Światowy  Dzień Pszczół to wspaniały momenty, aby przyjrzeć się roli jaką te niezwykle pożyteczne owady odgrywają w ekosystemie.

               Pszczoły nie tylko produkują miód, ale też zapylają około 80% roślin. Nie należą do największych zwierząt, owadów, ale z całą pewnością są jednymi z najważniejszych. Ich funkcja jest nieoceniona. Dzięki nim możemy nie tylko korzystać ze zdrowotnych i smakowych zalet różnego rodzaju miodów, ale także produkować żywność. Przenosząc pyłek, zwiększają jakość i ilość plonów. Bez pszczół i ich zapylania, rozwój i wzrost roślin nie byłby możliwy.

            Od wielu lat te pożyteczne owady mają poważne kłopoty. Ich ilość spada – problemem stają się pestycydy- ich nadużywanie w rolnictwie, zanieczyszczenie powietrza.

            Większa liczba pszczół to ogromna korzyść dla naszego środowiska. Dzięki nim nie tylko możliwe jest zapylanie wielu roślin, m.in. uprawnych, ale także sprawdzanie jakości produkowanych warzyw i owoców oraz stanu zanieczyszczenia powietrza. Pszczoły uznawane są za bioindykatory – gdyż pozwalają oceniać poziom degradacji środowiska naturalnego. Jeżeli zauważamy zwiększoną umieralność owadów to  przyczyną mogą być pestycydy. Natomiast w produktach pszczelich, po wykonaniu odpowiednich badań laboratoryjnych, możliwe jest stwierdzenie np. obecności szkodliwych dla człowieka metali ciężkich. Pszczoły są także narażone, podobnie jak ludzie, na różnego rodzaju choroby. Szczególnie niebezpieczne są dla nich roztocza wywołujące warrozę. Innym zagrożeniem  jest CCD, czyli zespół masowego ginięcia pszczół. Przyczyna jego występowania  nie została poznana. Choroba charakteryzuje się nagłym osłabieniem populacji owadów, pomimo sprzyjających warunków. Niestety, zdarza się też, że pszczoły bywają wytruwane przez ludzi.

             Co możemy zrobić dla zwiększenia ich ilości?

             1.Sadź kwiaty przyjazne pszczołom, wybieraj gatunki rodzime a unikaj gatunków inwazyjnych. Rośliny dające pszczołom pyłek i nektar kwitną od wczesnej wiosny aż do jesieni. Stwórz na swoim ogrodzie łąkę kwietną przyjazną dla zapylaczy,

            2.Nie wypalaj traw, łąk ani suchych części roślin ponieważ  ogień  niszczy  gniazda i lęgi pszczół oraz innych  gatunków zwierząt. Stanowi też  zagrożenie dla człowieka,

             

            3.Uschnięte łodygi możesz wykorzystać do stworzenia domków dla zapylaczy lub przeznaczyć je na kompost,

             

            4.Stosuj naturalne nawozy i środki ochrony roślin.

             

                                                                                                     A. Danielewicz, K. Jakubowska

        • Warsztaty poetyckie
          • WARSZTATY POETYCKIE

          • „Dwu-wers’’ powstał z tęsknoty za spotkaniem, za poczuciem wspólnoty. Kilkanaście miesięcy izolacji społecznej, odwołanych festiwali i zamkniętych instytucji kultury uświadomiły nam wszystkim, że tworzenie to także proces społeczny – nie samotniczy, a kolektywny”- piszą organizatorzy niecodziennego projektu, Studenci Wydziału Filologii Polskiej i Klasycznej UAM. Odpowiadając na ich zaproszenie grupa uczniów z klasy 2 LO, wsparta przez koleżanki z klasy 1 technikum gastronomicznego, wzięła udział w warsztatach poetyckich.

                 Uczestnicy projektu wspólnie tworzyli tekst poetycki, dopisując swój dwu-wers, i pracowali nad jego interpretacją pod kierunkiem p. Joanny Roszak, poetki. Celem było nie tylko przyglądanie się procesowi twórczemu, i uczestniczeniu w nim, ale też dzielenie się emocjami i przemyśleniami wynikającymi z kilkumiesięcznej izolacji.

                 Kolejny raz literatura i słowo zostały potraktowane jako sposób służący wyrażaniu tego, co często niewyrażalne.

                 "Być może właśnie te warsztaty posłużą nam jako pewna płaszczyzna porozumienia, ponownego skomunikowania w rzeczywistości jeszcze pandemicznej, ale ukierunkowującej nas na myślenie o wspólnocie w nowej rzeczywistości po-pandemicznej. Skoro większość dóbr kultury nadal znajduje się poza naszym horyzontem, stwórzmy kulturę i literaturę na tym podstawowym poziomie, w duchu niezgody na długotrwały kryzys, gdzie wspólnie będziemy mogli uczestniczyć w wierszu"- piszą organizatorzy, wierząc w społeczną i kulturową rolę swego literackiego projektu.

             

             

            Renata Jędrzejczak

            Magdalena Mańka

        • Tydzień ulgi
          • UCZENNICE I UCZNIOWIE SĄ NAJWAŻNIEJSI

          • Nasza szkoła - w trosce o dobrostan psychiczny uczennic oraz uczniów - przyłącza się do kampanii, zainicjowanej przez Instytut Psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Tydzień ulgi. Tydzień, w którym już cała nasza społeczność ponownie spotka się w przestrzeni szkoły, a więc od 31 maja br., będzie czasem bez odpytywania, sprawdzianów i zadań domowych. Wszyscy zasługujemy na tydzień wytchnienia.

            Dyrekcja i Grono Pedagogiczne Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach

        • Konkurs fotograficzny
          • KONKURS FOTOGRAFICZNY Z OKAZJI DNIA ZIEMI

          • W związku z obchodzonym w dniu 22 kwietnia Światowym Dniem Ziemi ogłoszony został konkurs na zdjęcia  pokazujące piękno naszego regionu. Ilość otrzymanych zdjęć bardzo mile nas zaskoczyła. Cieszy nas, że podglądacie przyrodę i potraficie dostrzec jej piękno.

            W konkursie wzięły także udział uczennice klas maturalnych. Ze względu na trudność w ustaleniu miejsca drugiego i trzeciego – postanowiłyśmy przyznać tylko miejsce pierwsze – kilku osobom oraz wiele wyróżnień. Nagrody i dyplomy wręczone zostaną na zakończeniu roku szkolnego.

            Miejsce  I otrzymują:

            Kowal Maria, Putyra Weronika, Runowska Joanna, Bojszczak Wiktoria, Baszuk Monika, Dukarska Amelia, Kramer Kinga, Nitschke Marlena.

            Osoby wyróżnione: Daria Łopata, Gendera Eliza, Hartnett Lilia, Wachowiak Michał, Cebulska Oliwia, Foltyn Patryk, Jóźwiak Wiktoria, Kubiak Julia.

            Jednocześnie zachęcamy was do wzięcia udziału w ogólnopolskim konkursie fotograficznym „ Przyroda Ojczysta”. Udział w nim jest bezpłatny a jego rozstrzygnięcie nastąpi 14 stycznia 2022 roku. Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich osób zamieszkałych na terenie Polski, powyżej 16 roku życia. Zgłoszenie prac następuje poprzez wzięcie udziału w comiesięcznym głosowaniu na Zdjęcie Miesiąca. Począwszy od stycznia, co miesiąc można zgłaszać nowe zdjęcia do konkursu. Więcej szczegółów znajdziecie na stronie regulaminu  konkursu.

                                                       A. Danielewicz, K. Jakubowska

    • Kontakty

      • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
      • zsnr2szamotuly@onet.pl
      • tel. (+48) 61-29-21-559
      • ul. Szczuczyńska 3 64-500 Szamotuły
      • Dyrektor: Zygmunt Sługocki
      • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Arkadiusz Majer
      • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
      • NIP: 787-10-30-195
      • REGON: 000100078
      • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl
    • Logowanie