• Skłodowska - Curie
          • KONKURS O MARII SKŁODOWSKIEJ - CURIE

          • W ostatnim miesiącu roku kalendarzowego uczniowie Zespołu Szkół nr 2  wzięli udział w szkolnym konkursie  ,,Życie i praca Maria Curie-Skłodowskiej”. Celem konkursu było upamiętnienie  rocznicy urodzin polskiej uczonej, przybliżenie jej postaci i osiągnięć, zachęcenie uczniów do samodzielnego pogłębiania wiedzy, rozbudzanie ich zainteresowań naukami ścisłymi  i  promowanie wartości patriotycznych.

            W celu przygotowania się do konkursu uczniowie klas pierwszych obejrzeli film biograficzny pt. „ Maria Skłodowska-Curie”  w reżyserii Marie Noelle oraz przygotowali prace plastyczne  (wraz z p. Eweliną Ładzińską- Kłaczkiewicz ) przedstawiające portret chemiczki wg współczesnej wizji młodzieży.

            Pozostałe klasy zaprezentowały plakaty przedstawiające główne osiągnięcia i wydarzenia z życia Skłodowskiej. Przygotowano również cytaty noblistki , które rozwieszono w szkole.
            Konkurs adresowany był do wszystkich uczniów naszej placówki. Wzięło w nim udział aż 60 uczestników. Pytania związane były z życiem prywatnym, pracą i osiągnięciami naukowymi noblistki.

            Wyniki konkursu:

            Pierwsze miejsce - Kamila Derak z klasy 2G

            Drugie miejsce –  Patryk Siekierski z klasy 2KR

            Trzecie miejsce – Mateusz Cygan z klasy 2O

             

            Gratulujemy Zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom.


            J.Zawieja

        • Obsługa gości
          • UROCZYSTOŚĆ 90-LECIA PTK-PTTK W SZAMOTUŁACH

          • W czwartek 14 grudnia uczniowie naszej szkoły mieli przyjemność współtworzyć uroczystość jubileuszu istnienia PTK-PTTK w Szamotułach. Ceremonia odbywała się w Zamku Górków w Szamotułach i przybyło na nią niemalże stu gości.

            Przygotowanie cateringu, zastawy stołowej i obsługa gości była dla uczniów nie lada wyzwaniem, które podjęli z wielkim zaangażowaniem, spisując się na medal.

            Za przygotowanie okolicznościowych kanapek odpowiedzialni byli uczniowie klasy 2GT pod przewodnictwem p. Beaty Budzińskiej. Wyśmienite dania garmażeryjne przygotowała pani Karolina Gromadzińska. Za zastawę i oprawę stołów w Sali Rycerskiej odpowiadała również klasa 2GT wraz z paniami M.Rosadą i J.Przygocką. Przepiękne dekoracje roślinne przygotował p. Bartosz Korpik.

            Za obsługę gości podczas trwania uroczystości odpowiadali uczniowie klasy 3GO oraz 1Ga wraz z opiekunami p. J.Przygocką i p. J.Zawieją.

            Nad całością organizacji czuwała p. Anna Kaczmarek.

            Impreza jubileuszowa przebiegła w niezwykle miłej atmosferze. Cieszymy się, że mogliśmy ją współtworzyć.

             

            J. Zawieja

        • Szkoła wodorowa
          • SZKOŁA WODOROWA EDYCJA 2024

          • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach został uczestnikiem drugiej edycji „Szkoły Wodorowej”, jest to inicjatywa Departamentu Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. W ramach projektu realizowane będą m.in.: konferencje, warsztaty, konkursy, szkolenia, wyjazdy studyjne a uczestnicy otrzymają materiały edukacyjne o tematyce dotyczącej gospodarki wodorowej. Inauguracja tego projektu odbyła się, dnia 19.12.2024 r., w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. O znaczeniu i rozpowszechnianiu technologii wodorowej mówił Jacek Bogusławski Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Przewodniczący Wielkopolskiej Platformy Wodorowej. Na zakończenie spotkania Pan Marszałek Jacek Bogusławski, wręczał certyfikaty uczestnictwa w projekcie „ Szkoła Wodorowa”.

            Celem przedsięwzięcia jest udoskonalenie jakości nauczania w zakresie energii odnawialnej ze szczególnym uwzględnieniem odnawialnego wodoru. Dobrze wykształcone młode pokolenie będzie miało w przyszłości możliwość angażowania się  w zmiany, które niewątpliwie będą zachodzić w Wielkopolsce i na świecie.

            W ramach inicjatywy „Szkoła Wodorowa edycja 2024” odbyły się już dwa wykłady on-line dotyczące gospodarki wodorowej. Warsztat przeprowadzili: prof. UAM dr hab. Robert Przekop oraz dr inż. Łukasz Lindner.

             

            Katarzyna Renn, Anna Kaczmarek

        • Warsztaty integracyjne
          • WARSZTATY INTEGRACYJNE

          • Dnia 7.12.2023 r. uczniowie klasy 1HB z ogromną chęcią skorzystali z zaproszenia pracowników Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych Integracja i Rehabilitacja w Szamotułach i razem z podopiecznymi ośrodka w przemiłej atmosferze wykrawali, wypiekali i dekorowali pierniki. Młodzież została ugoszczony słodkim poczęstunkiem. Wspólnie obejrzeli nagranie spektaklu, przygotowanego przez podopiecznych centrum z okazji mikołajek. Licealiści otrzymali upominki - magnesy w kształcie piernikowego ludka oraz zapakowane pierniki z integracyjnego wypieku. Cześć z nich młodzież pozostawiła w jadłodzielni dla osób potrzebujących.

             

            Składamy serdeczne podziękowania pracownikom i podopiecznym Centrum za twórczo spędzony czas w sympatycznej atmosferze.

            Uczniowie klasy 1HB z wychowawczynią

        • Wyjazd do teatru
          • WYJAZD DO TEATRU

          • Dnia 24 listopada 2023 r. klasa 1HB wybrała się wraz z opiekunkami do Teatru Nowego w Poznaniu na spektakl "Tak sobie w kosmosie pływam", który ukazuje portret współczesnych młodych ludzi. W wymowny sposób prezentuje ich problemy, trudne relacje z dorosłymi. Sztuka powstała na podstawie prawdziwych historii trojga bohaterów oraz anonimowej ankiety przeprowadzonej wśród siedmiuset nastolatków.

            Bezpośrednio po spektaklu odbyło się spotkanie z ekspertami i aktorami. Uczniowie dowiedzieli się m.in. o "Kryzysowniku", czy zbiorze wskazówek, jak w trafny sposób rozpoznać pierwsze sygnały kryzysu psychicznego i gdzie szukać pomocy.

            Kolejnym punktem wycieczki był pobyt na jarmarku bożonarodzeniowym na MTP.

             

            M.Grążka

            E.Otulakowska

        • SUKCES NASZEJ SZKOŁY WE WSPÓŁZAWODNICTWIE LZS
          • SUKCES NASZEJ SZKOŁY WE WSPÓŁZAWODNICTWIE LZS

          • 11 grudnia w Poznaniu odbyło się podsumowanie XXV Współzawodnictwa Sportowego Powiatów Województwa Wielkopolskiego. Nasza szkoła zajęła zaszczytne drugie miejsce w kategorii „Współzawodnictwo LZS szkół ponadpodstawowych”. Powiat Szamotulski reprezentował Wicestarosta Szamotulski Rafał Zimny a naszą szkołę nieoceniony nauczyciel wychowania fizycznego Bartosz Świst. Cała szkoła gratuluje naszym profesorom od zajęć w-f oraz reprezentujących nas uczniów w rywalizacji sportowej.

             

            Piotr Gotowy

             

            Zdjęcia: Powiat Szamotulski, Wicestarosta Szamotulski Rafał Zimny.

        • UBIERANIE CHOINKI W INTERNACIE
          • UBIERANIE CHOINKI W INTERNACIE

          • Jedną z tradycji Świąt Bożego Narodzenia jest zwyczaj ubierania choinki. Wychowankowie Internatu zabrali się za przyozdabianie tegoż drzewka. Był to mile spędzony czas.

            Anna Jagiełka

        • Patronat - Kalinowski
          • NOWE PERSPEKTYWY DLA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 2 W SZAMOTUŁACH

          • Przed uczniami Zespołu Szkół nr 2 im. S. Staszica w Szamotułach otwierają się nowe możliwości, a wszystko za sprawą umowy, jaka dyrekcja szkoły zawarła z firmą Kalinowski Sp. z o.o. z Kaźmierza, która objęła swoim patronatem kierunki rolnicze. We wtorek, 28 listopada, dyrektor Arkadiusz Majer podpisał umowę patronacką z prezesem firmy Wojciechem Kalinowskim, absolwentem i przyjacielem szkoły. Na mocy porozumienia uczniowie zyskają możliwość uczestniczenia w zajęciach praktycznych na terenie firmy, szkoleniach, wycieczkach zawodowych i konferencjach. Dla uczniów kierunków rolniczych z najwyższymi wynikami patron ufundował specjalne stypendia oraz możliwość odbycia praktyk zawodowych. Czy zakończą się one stałym angażem, zobaczymy w przyszłości. Kalinowski Sp. z o.o. to obecnie jedna z wiodących w kraju firm na rynku nawozów i handlu w branży rolniczej. Dysponuje najnowocześniejszym parkiem maszynowym oraz specjalistyczną technologią logistyczną, niezbędną w nowoczesnym rolnictwie. Możliwość zdobycia wiedzy i doświadczenia jest dla młodych adeptów rolnictwa nieoceniona.

        • Obsługa na MTP
          • OBSŁUGA KELNERSKA NA MIĘDZYNARODOWYCH TARGACH POZNAŃSKICH

          • We wtorek 28.11.2023 r. uczniowie 3 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych mieli okazję doskonalić swoje praktyczne umiejętności podczas obsługi kelnerskie ponad 1000 uczestników Forum Rolniczego i Agrobiznesu na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

            Forum Rolnicze rozpoczęto od śniadania wielkopolskiego. Młodzież serwowała tradycyjny żurek z jajkiem i kiełbasą zorganizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Natomiast obiad wydawany był w formie bufetu szwedzkiego dla 200 wystawców i ponad 800 gości.

            Dziękujemy organizatorom Wielkopolskiej Izbie Rolniczej i Top Agrar Polska za wyróżnienie naszej szkoły i kierunku. Wszystkim kelnerkom i kelnerom dziękujemy za zaangażowanie i prace, a doświadczenie na długo pozostanie w pamięci. 

            Joanna Przygocka

        • Chrzest w internacie
          • CHRZEST NOWYCH MIESZKAŃCÓW INTERNATU

          • W listopadowy wieczór postanowiliśmy oficjalnie przyjąć do grona Internatu nowe osoby, które to musiały zmierzyć się z pewnymi zadaniami. Uroczystość została przygotowana przez trójkę internacką.

            Anna Jagiełka

        • Mikołajki w internacie
          • ANDRZEJKI W INTERNACIE

          • W ,,Andrzejkowy' wieczór spotkaliśmy się w celu świętowania tego dnia. Młodzież przygotowała kilka wróżb. Była to okazja do integracji i spędzenia czasu w miłym towarzystwie.

            Anna Jagiełka

        • Mikołajki w internacie
          • MIKOŁAJKI W INTERNACIE

          • W ,Mikołajkowy' wieczór postanowiliśmy upiec pierniki w Internacie. Był to bardzo radosny czas dla wszystkich. Każda chętna osoba mogła włączyć się w pomoc. Dobry humor nie opuszczał nas.

            Anna Jagiełka

        • Spotkanie z komornikiem
          • EDUKACJA PRAWNA MŁODZIEŻY – SPOTKANIE Z KOMORNIKIEM SĄDOWYM

          • 30 listopada w Andrzejki zawitał do naszej szkoły komornik sądowy p. Lech Siuda. Spotkanie odbyło się w ramach programu „Edukacja prawna młodzieży” realizowanego przez Sąd Rejonowy w Szamotułach. W zajęciach miała okazję wziąć udział nasza młodzież z klas technikalnych: 2 G i 3 KR. Podczas tych spotkań była okazja do zapoznania się z codzienną pracą komornika, zagrożeń dla osób młodych wynikających z nierozważnego zadłużania się czy drogą do wykonywania zawodu prawniczego. W kolejnych tygodniach odbędą się kolejne spotkania z sędziami i adwokatami.

             

            Anna Kustoń

            Klaudia Tomaszak – Ślipka

            Piotr Gotowy

        • Zbiórka żywności
          • ŚWIĄTECZNA ZBIORKA ŻYWNOŚCI

          • Jak co roku w okresie świątecznym w naszej szkole zorganizowana została zbiórka żywności dla podopiecznych PCK. Przedmiotem zbiórki były produkty żywnościowe: kasza, makaron, mąka, cukier, słodycze itp. W środę 29.11.23 żywność została zważona - zebraliśmy 130 kg.

            W ogłoszonym konkursie na zebranie najwięcej  kilogramów żywności  wygrała klasa I HB Liceum Ogólnokształcącego – wynikiem 29,4 kg. Miejsce drugie zajęła klasa 3 KR z  22,6 kilogramami. W piątek - 1.12.23 uczniowie klasy 1 Technikum Rolniczego dostarczyli żywność do Rejonowego Oddziału  Polskiego Czerwonego Krzyża.

            Serdeczne podziękowania za udział w zbiórce . Po raz kolejny  pokazaliśmy ,że społeczność Zespołu Szkół nr 2  to ludzie o wielkim sercach, otwarci na pomoc drugiemu człowiekowi.

                                 

            Opiekun wolontariatu

            Arleta Danielewicz

        • Uczą się od najlepszych
          • UCZĄ SIĘ OD NAJLEPSZYCH

          • Specjaliści mający nie tylko duże kwalifikacje, ale też ogromne doświadczenie to dla młodych osób, którzy wiążą swoją przyszłość z prowadzeniem nowoczesnego gospodarstwa rolnego, niezwykle cenne źródło wiedzy.

            Młodzież z ZSz nr 2 im. Stanisława Staszica  w Szamotułach (klasa pierwsza technikum rolniczego, której wychowawcą jest Piotr Sołtysiak oraz grupa młodzieży z klasy drugiej – której wychowawczynią jest Katarzyna Zielewicz) miała okazję zwiedzić i zapoznać się z funkcjonowaniem największej i jednej z najlepszych w kraju ferm krów mlecznych - Sano Agrar Institut w Lubiniu koło Trzemeszna. Ferma liczy ponad 3 tys. szt. bydła mlecznego w tym 1700 krów oraz po ok. 700 szt. jałówek i cieląt. Zwierzęta usytuowane są w trzech oddalonych od siebie gospodarstwach – krowy – w Sano Dairy Farm, cielęta - Sano Calves Farm oraz jałówki – w Sano Heifers Farm. Z zagadnieniami związanymi z żywieniem bydła, utrzymaniem stada i jego organizacją, dbałością o środowisko opowiadał młodzieży z zaangażowaniem i pasją, dr Ryszard Kujawiak, doradca prezesa Sano.

            Zwiedzając farmę krów mlecznych uwagę młodzieży zwrócił przede wszystkim panujący wszędzie ład i porządek oraz otaczające budynki inwentarskie klomby roślin ozdobnych. Ta wzorowo prowadzona ferma zapewnia zwierzętom najwyższy dobrostan, zarówno co do środowiska, żywienia, jak i zdrowia zwierząt.

            - Zwierzęta utrzymywane są w otwartych oborach bez poddaszy użytkowych, zamiast okien i ścian zamontowane zostały kurtyny, co zapewnia stały dopływ świeżego powietrza, a przepuszczające światło pokrycie dachowe zwiększa doświetlenie budynków.

            Zainstalowane lampy o spektrum światła dziennego, umożliwiają stosowanie zimą programu świetlnego, który wspomaga m.in. wydajność mleczną.

            Boksy legowiskowe krów mlecznych ścielone są separowaną gnojowicą, słoma jest wykorzystywana do ścielenia boksów cieląt do 3. miesiąca życia oraz legowisk krów cielących się. Z kolei boksy legowiskowe starszych cieląt i jałówek wykładane są matami gumowymi. Obornik usuwany jest automatycznym zgarniakiem typu delta.

            - Dzień pracy w Sano Dairy Farm rozpoczyna się od udoju o godz. 5 00. W gospodarstwie do tego celu wykorzystywana jest hala udojowa typu karuzela na 60 stanowisk. Zwierzęta dojone są trzy razy dziennie. Dój pojedynczej sztuki razem z dezynfekcją, zdojeniem trwa zaledwie 11 minut – informuje pan dr Kujawiak - wydajność mleka sięga 13 tys. kg mleka od sztuki. Tak duża wydajność mleczna, to oczywiście zasługa wielu prawidłowo prowadzonych elementów produkcji, w tym dobrostanu żywieniowego – argumentuje specjalista.

            - Pasze podawane w formie TMR (ang. total mixed ration – całkowicie wymieszana dawka) muszą być najwyższej jakości, a do tego smaczne – mówi pan dr Ryszard Kujawiak – ponieważ sprawia to, że krowy jedzą ją chętniej, dostarczając organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Dlatego pasze podlegają rygorystycznej ocenie organoleptycznej, a także laboratoryjnej. Omawiając żywienie bydła specjalista zwracał szczególną uwagę młodzieży na rozdrobnienie paszy, bo taka jest najlepiej wykorzystywana przez mikroflorę żołądka - argumentował.

            TMR zawiera m.in. dodatek paszowy, słomę i paszę treściwą.  Warto dodać, że na 1 l mleka w Sano Dairy Farm zużywane jest zaledwie 200 g paszy treściwej. Podstawą pełno porcjowej dawki TMR jest wysokiej jakości pasza objętościowa – wysoko energetyczna kiszonka z kukurydzy. T

            - Sekret w produkcji dobrej jakościowo kiszonki, to dodatek preparatów do zakiszania Labacsil Mais Acid i Labacsil Mais Bakterie – wyjaśniał młodzieży dr Ryszard Kujawiak - które zapobiegają m.in. zagrzewaniu się paszy w czasie lata. Nie mniej istotne jest odpowiednie zabezpieczanie kiszonki przed dopływem powietrza.

            Bardzo ważnym elementem jest także precyzyjne mieszanie składników paszy, co zapewnia paszowóz Siloking. Maszyna również na bieżąco koryguje dawkę zgodnie z wartością pokarmową.

            Na farmie przeprowadzanych jest szereg nowatorskich rozwiązań, ale przede wszystkim prowadzone są doświadczenia nad różnego rodzaju paszami, ostatnio badaną jest pasza na bazie siemienia lnianego.

            Wysoka jakość pasz zapewnia wysoką wydajność mleczną, płodność i zdrowotność zwierząt. W tak licznym stadzie prawie nie występuje gorączka mleczna, a ketoza nie przekracza 2%. Dobre wyniki zdrowotności stada, to również efekt stałej kontroli lekarza weterynarii oraz doświadczonych zootechników – podkreślał rozmówca.

            Niewątpliwie Sano Dairy Farm to miejsce, które trzeba odwiedzić ponieważ tworzą je ludzie z pasją. To właśnie pasja, szczególnie młodym ludziom, pomaga rozwijać umiejętności i daje motywację do działania teraz i w przyszłości.

            Ewa Krysztofiak

             

             

            Warto wiedzieć!

            *Sano Agrar Institut jest zdobywcą rekordu Guinessa, w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy – wynoszącej 7,1 MJ NEL/kg s/m.

            *Krowy potrafią z 0,6 kg nie najwyższej jakości białka roślinnego wyprodukować 1 kg pełnowartościowego białka zwierzęcego w postaci mleka i mięsa. Brak tych produktów wciąż powoduje głód i śmierć wielu ludzi w najbiedniejszych krajach świata.

            *Uprawiana w Polsce kukurydza wiąże 4 razy więcej  CO2, niż wydalają go krowy.

      • Kontakty

        • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
        • tel. (+48) 61-29-21-559
        • ul. Szczuczyńska 3 64-500 Szamotuły Poland
        • Dyrektor: Arkadiusz Majer
        • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Łukasz Janc
        • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
        • NIP: 787-10-30-195
        • REGON: 000100078
        • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl piotr.gotowy@zsnr2-szamotuly.pl
      • Logowanie