• wakacje
          • WAKACYJNE ŻYCZENIA

          • Wszystkim uczniom, rodzicom i pracownikom szkoły życzymy wspaniałych wakacji z niesamowitymi podróżami i inspirującymi spotkaniami. Słonecznego, miłego i bezpiecznego wypoczynku życzy

                                                                                            Dyrekcja Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach

        • Jaraczewska
          • POŻEGNANIE

          • Dotarła no nas smutna wiadomość o śmierci naszej Koleżanki śp. Elżbiety Jaraczewskiej. Pani Elżbieta Jaraczewska była przez prawie trzydzieści lat kierowniczką internatu Zespołu Szkół Rolniczych. W naszej pamięci pozostanie jako osoba lubiąca młodzież. Jej myślą w działalności wychowawczej było uczynienie z internatu drugiego domu dla uczącej się w naszej szkole młodzieży. Z racji wykształcenia dużą rolę przywiązywała do spraw kulinarnych.

            Pani Elżbieta urodziła się 31 grudnia 1938 r. w Pępowie koło Gostynia. Rodzice byli nauczycielami miejscowej Szkoły Podstawowej. Tam też Pani Elżbieta ukończyła podstawówkę a później Technikum Gastronomiczne w Lesznie. Pracę zawodową rozpoczęła w 1956 r. w Szpitalu w Piaskach koło Gostynia. Rok później swoją karierę zawodową związała ze szkolnictwem. Była kolejno nauczycielką przedmiotów gastronomicznych w Dwuzimowej Szkole Rolniczej w Grabonogu, w latach 1965-67 kierowniczką internatu w Technikum Rolniczym w Gołańczy a od 1967 r. kierowniczką internatu w Technikum Rolniczym w Szamotułach. Tę funkcję pełniła przez prawie 30 lat do przejścia na emeryturę w 1995 r.

            W czasie pracy zawodowej podnosiła swoje kwalifikacje zawodowe, ukończyła m.in. w 1967 r. Studium Nauczycielskie w Brwinowie, w 1974 r. Wyższą Szkołę Nauczycielską w Częstochowie. W 1980 r. uzyskała tytuł magistra pedagogiki na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

            Elżbieta Jaraczewska (1938-2021)

        • Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach
          • ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO

          • 25 czerwca (piątek) odbędzie się uroczyste zakończenie roku szkolnego. 

            8.00 - Msza Święta w Bazylice Mniejszej

            9.00 - zakończenie dla klas 1 BS, 1 G, 1 GR, 1 K, 3 GT, 3 K

            10.00 - zakończenie dla klas 1 HB, 2 HBp, 2 HBg

            11.00 - zakończenie dla klas 2 GRp, 2 KTp, 2G, 2 GT, 2 K

            Po apelu na sali gimnastycznej odbędą się spotkania z wychowawcami klas. Podczas zakończenia obowiązuje reżim sanitarny.

        • Ocena jakości lodów
          • OCENA JAKOŚCI LODÓW

          • W piątek 11 czerwca, uczniowie klasy drugiej Technikum Technologii Żywności, w ramach zajęć zawodowych, udali się do kawiarni  „ Napoleon Café”, w Szamotułach.

            W lokalu drugoklasiści otrzymali lody, które  wybrała dla nich właścicielka, pani Ewa Strong.

            Zadaniem młodych technologów było rozpoznanie ich smaku i dokonanie oceny organoleptycznej.

            Ocena organoleptyczna lub inaczej sensoryczna, to sposób oceny produktu za pomocą narządów zmysłu, tj. wzroku, smaku, węchu, dotyku pozwalająca  najszybciej ocenić jakość badanego materiału. Pozwala również na bardziej kompleksową ocenę jakości produktu, czego nie da się osiągnąć żadną z innych metod. Nie sposób bowiem metodami chemicznymi lub instrumentalnymi określić tak złożonych cech, jak smak, zapach czy konsystencja produktu. Analiza organoleptyczna rozwinęła się w odrębną gałąź wiedzy.

            Metody organoleptyczne mają te zaletę, że są powszechnie dostępne, gdyż każdy człowiek odczuwa zjawiska zewnętrzne dzięki posiadanym narządom zmysłu. Oczywiste jest jednak, że ludzie, którzy nie reagują na poszczególne cechy, np. barwę lub zapach, nie będą w stanie określić tych właściwości. Ponadto wrażliwość poszczególnych ludzi na różne cechy jest inna. Stąd tak duża subiektywność oceny organoleptycznej.

            Uczniowie naszego technikum przeprowadzili analizę topliwości, struktury, jednolitości, barwy,  konsystencji, aromatu i ogólnej oceny jakości  lodów. Najwięcej problemu sprawiło im jednak odgadnięcie smaku spożywanego deseru, czyli przekroczenie tzw. progu rozpoznania smaku. Potwierdziło się więc założenie, iż zmysły potrafią nas czasem zawodzić.

            Pod koniec zajęć technolodzy mieli możliwość zaprezentowania swojej oceny organoleptycznej właścicielce lokalu. Niektórzy zaproponowali  pewne zmiany, mogące podnieść jakość i smakowitość deserów serwowanych w lokalu.

            Szefowa kawiarni odpowiadała na pytania młodzieży i dzieliła się z nimi swoimi doświadczeniami. Dla obu stron była to ciekawa wymiana informacji.

            W nadchodzącym okresie letnim zachęcamy wszystkich do odwiedzania kawiarni „Napoleon Café” i dokonywania własnej oceny organoleptycznej deserów.

                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                 Joanna Zawieja

        • Cyfrowa Szkoła
          • NOWY SPRZĘT DLA SZKOŁY

          • W ostatnich tygodniach nasza szkoła wzbogaciła się o nowoczesny sprzęt komputerowy: 25 tabletów i laptop dla uczniów w ramach programu Cyfrowa Szkoła Wielkopolsk@ 2020. W ramach tego projektu skierowanego m.in. dla szkół średnich przewidziano realizację podprojektów edukacyjnych np. Akademię Kształcenia Wyprzedzającego. Dzięki temu uczniowie z naszego technikum będą mogli uczestniczyć w ciekawym projekcie edukacyjnym z początkiem następnego roku szkolnego.

        • Dzień Pszczoły
          • PODSUMOWANIE ŚWIATOWEGO DNIA PSZCZOŁY

          • Pod koniec maja (a dokładnie 20) obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. My też postanowiliśmy uczcić to święto przypominając jak ważną rolę pełnią te owady w naszym życiu. W tym celu poprosiliśmy pana Mateusza Kęsego - Doktoranta w Pracowni Pszczelarstwa w Katedrze Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu o przeprowadzenie zajęć dla uczniów klas I G i I K. Lekcje te odbyły się dnia 2 czerwca.

            W trakcie pierwszej części spotkania młodzież dowiedziała się co to są zapylacze, ile ich gatunków żyje w Polsce, jak wyglądają gniazda najpopularniejszych zapylaczy oraz  jak funkcjonuje rodzina pszczela. Oprócz tego każdy mógł zobaczyć  produkty pszczele i porównać czym różnią się miody powstałe z różnych gatunków roślin.

            Po części warsztatowej cała grupa zaopatrzona w sprzęt do łapania owadów udała się na spacer do parku i na łąkę aby sprawdzić jakie owady i pajęczaki żyją o tej porze roku w najbliższej okolicy. Każdy kto chciał mógł samodzielnie przy użyciu specjalistycznego czerpaka schwytać te organizmy. W ich rozpoznawaniu pomagał pan Mateusz. Okazuje się, że w trawach rosnących na łące nad Samą żyje około 30 gatunków owadów będących aktualnie w różnych stadiach rozwojowych.

            Dzięki tym zajęciom przeprowadzonym z wielką pasją przez pana Mateusza młodzież uzupełniła swoją wiedzę dotyczącą roli i znaczenia owadów w naszym życiu. Mamy nadzieję, że każdy uczestnik tego spotkania już teraz rozumie dlaczego należy chronić owady zapylające rośliny i stwarzać im jak najlepsze warunki do życia.

            Wszyscy bardzo dziękujemy panu Mateuszowi Kęsemu za to, że mimo wielu zajęć znalazł czas na wizytę w naszej szkole. Mamy też nadzieję, że spotkamy się wkrótce  na kolejnych tak ciekawych zajęciach.

            Arleta Danielewicz

            Katarzyna Jakubowska

        • Konkurs wiedzy o Marszałku Piłsudskim
          • ZNAWCZYNIE ŻYCIORYSU MARSZAŁKA PIŁSUDSKIEGO

          • W związku z luzowaniem obostrzeń dotyczących pandemii 10 czerwca o godz. 12:00 odbyło się stacjonarne podsumowanie IX edycji Wojewódzkiego Konkursu Historycznego o Marszałku Piłsudskim. Uroczystość wręczenia dyplomów i nagród finalistom i laureatom odbyła się w Szkole Podstawowej nr 18 im. Zofii Nałkowskiej w Poznaniu. Dla przypomnienia wśród finalistów drugi rok z rzędu znalazły się nasze licealistki Sandra Dębowska i Natalia Peksa z kl. 2 HBg.

             

            Piotr Gotowy

        • Dzień dziecka
          • REKREACYJNY TURNIEJ KLASOWY

          • W Dniu Dziecka w naszej Szkole nauczyciele zorganizowali swoim uczniom Rekreacyjny Turniej Klasowy. Impreza miała charakter rekreacyjno-sportowy. Uczniowie 13 klas rywalizowali w 16 konkurencjach, między innymi w strzałach na bramkę, rzutach do celu (kosza, tarczy), trójboju lekkoatletycznym, torze przeszkód.

            Pogoda, mimo wcześniejszych złych zapowiedzi, dopisała. Młodzież mogła spotkać się ze swoimi koleżankami i kolegami i cieszyć się z ponownego przebywania z rówieśnikami.

             Celem imprezy była wspólna integracja uczniów po bardzo długim okresie nauki zdalnej i po uśmiechach zadowolonych twarzy można wysnuć wniosek, że założony cel został osiągnięty. BRAWO MY!

            Przed Turniejem Pan Dyrektor Zygmunt Sługocki podziękował wszystkim startującym 26. maja uczniom w Mistrzostwach Wielkopolski LZS w lekkiej atletyce i wręczył słodkie upominki. Słodycze rozdawane były także podczas rywalizacji. A była emocjonująca i zacięta.

            Zwycięzcami Rekreacyjnego Turnieju Klasowego została klasa 1 GR z sześcioma pierwszymi  miejscami. Na drugim miejscu uplasowała się klasa 1 HB (3 zwycięstwa), a na najniższym stopniu podium uczniowie z 1 K. Uczniowie trzech najlepszych klas i ich wychowawcy otrzymali słodycze. BRAWO WY!

            Imprezę podsumował Pan Wicedyrektor Arkadiusz Majer, który podziękował wszystkim startującym za sportową rywalizację oraz zaangażowanie, a także wszystkim sędziom (nauczycielom) za sprawne przeprowadzenie Turnieju.

            I my też, jako nauczyciele wychowania fizycznego, dołączamy się do podziękowań.

            BRAWO WSZYSCY!

             

            Organizatorzy:

            Julita Knutowicz, Zdzisław Kostrzyński oraz Bartosz Świst

      • Kontakty

        • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
        • zsnr2szamotuly@onet.pl
        • tel. (+48) 61-29-21-559
        • ul. Szczuczyńska 3 64-500 Szamotuły
        • Dyrektor: Zygmunt Sługocki
        • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Arkadiusz Majer
        • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
        • NIP: 787-10-30-195
        • REGON: 000100078
        • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl
      • Logowanie