Dni pola popularność swoją zawdzięczają innowacjom i różnego typu nowinkom produktowym, organizacyjnym czy marketingowym, prezentowanym w ramach doświadczeń, pokazów, wykładów prowadzonych z udziałem specjalistów, naukowców, ekspertów. Skłaniają do rozmów, wymiany doświadczeń, dyskusji. Są także nieocenionym miejscem zdobywania wiedzy przez młodzież szkolną, która zamierza w przyszłości zajmować się rolnictwem. Po raz pierwszy (w ramach zajęć praktycznych) uczniowie klasy pierwszej Technikum Rolniczego z Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach mieli okazję uczestniczyć w „Dniu sorga i międzyplonów” – wydarzeniu zorganizowanym przez Agro Wydawnictwo z Suchego Lasu. Wydarzenie miało miejsce w gospodarstwie Kacpra Piechoty z Lubosza.
W ramach pokazów uczniowie mogli zobaczyć poletka z mieszankami międzyplonowymi oraz odmianami sorga.
- Uprawy prowadzone są zgodnie z rolnictwem regeneratywnym czyli skupiającym się na odtwarzaniu i poprawie zdrowia gleby, m.in. przez ograniczanie uprawy roli, zachowanie okrywy roślinnej, stosowanie różnorodnych gatunków roślin i praktyk minimalizujących zanieczyszczenie środowiska, czyli zwiększających bioróżnorodność i wzrost magazynowania węgla – informował prof. Tomasz Piechota z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Prezentacje polowe rozpoczęły się od omówienia wysianych na poletkach mieszanek międzyplonowych, opracowanych przez firmę DSV Polska. - W skład każdej z mieszanek wchodzi kilka gatunków roślin, które ze sobą współdziałają, m.in. poprawiając strukturę gleby i kondycję roślin następczych – wyjaśniał Jerzy Trościanko. Specjalista prezentował m.in.: mieszankę TerraLife® – SoilProtect stabilizującą strukturę gleby (stosowaną jako wsiewkę w kukurydzę). Zawiera ona 29% roślin bobowatych, (m.in. wykę panońską, koniczyny) a także len i babkę lancetowatą. Zalecana norma wysiewu to 30–35 kg/ha, termin siewu – od końca sierpnia do połowy września. Kolejna mieszanka to TerraLife® – N-Fixx, silnie wiąże azot, polecana jest w płodozmianach z kukurydzą i zbożami ozimymi. Składa się w 61,9% z roślin bobowatych (m.in. grochu, wyki, koniczyny, bobiku) a także facelii. Wyróżnia się wysokim potencjałem humusotwórczym i stanowi bogate źródło pożytku dla pszczół. Następna - TerraLife® – AquaPro – mieszanka - bez bobowatych i krzyżowych – idealna przed strączkowymi lub rzepakiem. Klasyczna TerraLife® – Rigol TR – znana z poprawy struktury gleby. W jej skład wchodzą, m.in. rzodkiew głęboko korzeniąca, len, ramtil, koniczyna i groch pastewny. Inne prezentowane to: TerraLife® - Earlysummer, TerraLife® - Solarigol R, TerraLife® - Coolseason.
Na poletkach demonstracyjnych uczniowie mogli też zobaczyć mieszanki międzyplonowe firmy Wronkowski Nasiona. Remigiusz Waligóra prezentował mieszankę TurboTrio, składającą się z wyki kosmatej, życicy wielkokwiatowej oraz koniczyny inkarnatki. Dzięki swojej uniwersalności może być pastwiskowana, koszona, zakiszana lub mulczowana jako zielony ugór. Przyczynia się, m.in. do utrzymania żyzności gleby i poprawia jej strukturę. Mieszanka NITROgen MAX, poprawia żyzność i strukturę gleby. Jest znakomitym przedplonem dla kukurydzy oraz innych roślin późnego siewu. Kolejna - „Mieszanka Fitosanitarna” – zawiera wykę jarą, gorczycę białą i grykę. Poprawia strukturę gleby i zapobiega jej degradacji. Działa mątwikobójczo, szczególnie polecana jest pod buraki cukrowe. Może być stosowana w technologii mulczowej, strip-till i w uproszczonych systemach uprawy. Pozostałe prezentowane mieszanki to: MP01, MP09, GFL, MPR, Mieszanka miododajna.
- Ogromną zaletą wynikającą z uprawy międzyplonów jest poprawa struktury gleby oraz ochrona przed erozją – mówił prof. Tomasz Piechota z UP w Poznaniu. Prezentując odkrywkę glebową, jednocześnie podkreślał znaczenie uprawy międzyplonów jako skutecznego sposobu na zatrzymanie wody w glebie.
Duże zainteresowanie wśród uczestników wydarzenia wzbudzały poletka z odmianami sorga, rośliny blisko spokrewnionej z kukurydzą. Sorgo doskonale radzi sobie w warunkach suszy, szczególnie na glebach lekkich, tam gdzie inne rośliny zawodzą, dzięki obecności białka HSP odpornego na stres ciepła.
- To również świetna alternatywa dla kukurydzy w rejonach z nasilonym występowaniem szkodników: omacnicy prosowianki, stonki kukurydzianej czy żerowania dzików. Sorgo produkowane jest w gospodarstwach na paszę dla zwierząt, może być używane jako ziarno suszone, kiszone czy jako kiszonka z całych roślin – wymieniał prof. Tomasz Piechota.
Na ziemi, na której plony żyta wynoszą 3 t/ha, plony sorga wahają się od 5 do 7 t/ha, co sprawia że roślina ta może być alternatywą dla żyta. Prezentowane odmiany, różniły się od siebie m.in. wysokością roślin, pokrojem wiech, terminem dojrzewania a także barwą ziarna od białej, żółtej, pomarańczowej po czerwono-brązową.
Podczas pokazów polowych Mariusz Kopeć z firmy KWS zaprezentował kilka odmian sorga. Wśród nich uwagę zwracało KWS Pegasus – wczesna odmiana ziarnowa, o biało-kremowym ziarnie, dobrze znosząca gorsze warunki glebowo-klimatyczne. Z kolei KWS Rubinus wyróżniał się czerwono-brązowym ziarnem i wysoką wartością paszową oraz stabilnym plonowaniem. KWS Lupus Hydro – kompaktowe, silne rośliny o wysokości około metra tworzyły gęsty łan z wyraźnie wykształconymi wiechami. Odmiana nadaje się do uprawy w gospodarstwach ekologicznych.
Z kolei odmiany z hodowli RAGT prezentował Robert Grzyb, m.in. odmianę ziarnową - RGT Aliggator - o jasnym ziarnie, zapewniającą regularne plony. RGT Amiggo, której rośliny sięgają nawet 4 metrów, stanowią cenny surowiec na kiszonkę i biogaz. Wczesna odmiana RGT Belugga czy średnio wczesna RGT Cambridgge, wykazujące się dużą odpornością na stres i powtarzalnością plonowania, zaś RGT Leggend – bardzo dobrym dosychaniem ziarna oraz stabilnością w różnych warunkach pogodowych.
Coraz większa liczba odmian sorga umożliwia rolnikom wybór w zależności od kierunków produkcji – zarówno paszowej, jak i biogazowej czy na ziarno – zwiększając uniwersalność i atrakcyjność tej uprawy. Sorgo ma duży potencjał w polskich warunkach i może stać się ważnym elementem struktury zasiewów w najbliższych latach, pozostając bezpieczną alternatywą dla kukurydzy.
Międzyplony poprawiają żyzność gleby i wspierają główne uprawy – tworząc spójny system, który pozwala gospodarować efektywnie i z myślą o przyszłości, to kierunek w stronę bardziej zrównoważonego i odpornego na zmiany klimatu rolnictwa.
Uczniowie opuszczali „Dzień sorga i międzyplonów” z nową wiedzą, praktycznymi obserwacjami oraz inspiracją do nowoczesnego rolnictwa – choć dopiero rozpoczynają swoją edukacyjną drogę, miejmy nadzieję, że takie wyjazdy pomogą im lepiej zrozumieć przyszły zawód i jego znaczenie.
Bardzo dziękujemy Pani Zofii Pucek-Mądry prezes „Agro Wydawnictwa” sp. z o.o. za wsparcie wyjazdu na „Dzień sorga i międzyplonów”
opr. Ewa Krysztofiak