• Konkurs wiedzy o prawie
          • DOMINIK DODOLSKI AWANSOWAŁ DO KOLEJNEGO ETAPU WIEDZY O PRAWIE

          • Dominik Dodolski uczeń klasy IV LO bierzę udział w zmaganiach z okazji VIII edycji Akademii Wiedzy o Prawie organizowanym przez Krajową Izbę Radców Prawnych. W etapie pierwszym zdobył 42 na 50 punktów i bezapelacyjnie awansował do etapu okręgowego.

        • Konkurs fotograficzny UP
          • LAUREATKI KONKURSU FOTOGRAFICZNEGO NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM W POZNANIU

          • W tym roku szkolnym już po raz XI na Wydziale Inżynierii Środowiska i Inżynierii Mechanicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbył się Konkurs Fotograficzny ,,Przyroda, człowiek, zrównoważony Rozwój”. Uczniowie naszej szkoły biorą udział w tym konkursie od 2017 i za każdym razem zdobywają nagrody. Nie inaczej było w tej edycji. Tym razem motywem przewodnim konkursu było hasło ,,Zrównoważone miasta, zrównoważone społeczeństwa”. Trzeba się było sporo nagłowić nad tym, żeby zdjęcia były zgodne z tematem. Tym bardziej cieszy fakt, że pierwsze miejsce zajęła uczennica klasy IV KTp Gabriela Soloch a wyróżnienie zdobyła Karolina Lehmann z klasy IV K.

             Gabrysi i Karolinie serdecznie gratuluję, a wszystkim, którzy nadesłali zdjęcia bardzo za to dziękuję.

            Uroczystość wręczenia nagród odbyła się 22 marca w trakcie obchodów Światowego Dnia Wody.

            Dzięki temu my też wzięłyśmy udział w sesji naukowej poświęconej problematyce retencjonowania, pozyskiwania i właściwego wykorzystania wody.

            Niebawem zostanie ogłoszona nowa -już XII edycja konkursu. Ciekawe, jaka będzie jego tematyka w tym roku? Już dzisiaj zachęcam wszystkich do wzięcia w nim udziału. Ubiegłoroczne laureatki twierdzą, że warto to zrobić.

            Katarzyna Jakubowska

        • Terytorialsi
          • WOJSKA OBRONY TERYTORIALNEJ ZAPRASZAJĄ

          • We wtorek 28 marca uczniowie z klas maturalnych mieli okazję spotkać się z przedstawicielem Wojsk Obrony Terytorialnej. Może ktoś już niedługo zasili szeregi "terytorialsów".

        • Olimpiada wiedzy o żywności
          • OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI

          • Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych wytwarzania różnorodnych wyrobów spożywczych, jak też ich spedycją.

            Olimpiada organizowana jest przez Katedrę Jakości i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu i jest konkursem trójstopniowym, obejmującym:

            • zawody I stopnia –  zawody szkolne,
            • zawody II stopnia – zawody okręgowe,
            • zawody III stopnia – zawody centralne

            Jej uczestnicy mają za zadanie rozwiązanie stu pytań z zakresu bloku przetwórczego, analitycznego, ekonomicznego i  technicznego przemysłu spożywczego. Wraz z przedostaniem się do kolejnego etapu, rośnie również trudność pytań.

            W tegorocznej edycji wystartowało siedmioro uczniów naszej szkoły. Koordynatorem udziału młodzieży w Olimpiadzie była p. Joanna Zawieja – nauczyciel przedmiotów zawodowych i chemii.

            Miło nam poinformować, że uczennica klasy 4KTp – Weronika Tomczak, rywalizując z kilkuset innymi uczestnikami z całej Polski, przedostała się do najwyższego etapu Olimpiady osiągając w nim bardzo dobry wynik. Weronika nie poprzestaje jednak na laurach i zamierza w kolejnym roku ponownie wystartować licząc na tytuł finalistki, za co mocno trzymamy kciuki.

            Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

            J.Zawieja

        • Dzień Przedsiębiorczości
          • DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI

          •   Dzień Przedsiębiorczości to najdłużej realizowany projekt w naszej szkole. Także w tym roku po okresie pandemicznych obostrzeń uczniowie 22 marca zawitali do firm i instytucji regionu. Wieloletnia współpraca i ranga projektu  sprawiły ,że  oprócz stałych pozyskaliśmy także nowych wolontariuszy, którzy chcą podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z młodymi ludźmi. Uczniowie  mają  bezcenną okazję zobaczyć funkcjonowanie przedsiębiorstw i instytucji z perspektywy  pracy na poszczególnych stanowiskach. Zadaniem dnia przedsiębiorczości jest możliwość weryfikowania  przez młodzież  swoich wyobrażeń i oczekiwań dotyczących wykonywanego zawodu, poszukiwanie  odpowiedzi jaką ścieżkę kariery wybrać w przyszłości. Uczestnicząc w zajęciach organizowanych na miejscu młodzi ludzie poznają  nie tylko specyfikę pracy z punktu widzenia wykonujących powierzone obowiązki pracowników  , ale mają także okazję spotkać się z kadrą zarządzającą  placówką. Wartość  dodana  projektu będzie możliwa do określenia  w przyszłości, ale z perspektywy czasu wiemy , że  wielu  naszych absolwentów  po ukończeniu szkoły trafiało do miejsc odwiedzonych podczas dnia przedsiębiorczości podejmując tam swoją pracę zawodową. Nawiązane kontakty  owocują także co nas bardzo cieszy , pozytywnymi opiniami  o uczniach  naszej szkoły jako osobach  otwartych  na inicjatywy i innowacje , podejmujących  ciekawe wyzwania. Często jesteśmy ponownie zapraszani do współpracy.

            W tym roku 57 uczniów  zaprosiły  następujące firmy  i instytucje;

             

            Ampol Merol”, ,,Kwiaciarnia " Agata Jóźwiak, Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Szamotułach, Kwiaciarnia Azalia, Pizzeria Trattoria Italia, Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Szamotułach, Restauracja i Pub Niagara, Santander Bank Polska S.A. 1 Oddział w Szamotułach ,Stajnia Lucky  w Piotrkówku, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Stanisława Staszica w Szamotułach ,WODR oddział w Poznaniu ,Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego Nr 2 z siedzibą w Sielinku, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa oddział w Szamotułach, Pizzeria  –  Trattoria Italia, gospodarstwa rolne w Jastrowiu, Mylinie, Pólku i Przecławiu.

             

            W imieniu Dyrekcji szkoły, młodzieży  i organizatorek projektu składamy serdeczne podziękowania przede wszystkim za okazaną nam życzliwość, poświęcony czas i możliwość zdobywania cennych doświadczeń zawodowych.

             

             

            Aleksandra Sadek, Katarzyna Zielewicz, Renata Bednarczyk

        • Kwiecień - miesiącem ziemi
          • KWIECIEŃ - MIESIĄCEM ZIEMI

          • „Kwiecień” – bo kwiaty, bo kwitnienie…

            Ten miesiąc nie od dziś nazywany jest „miesiącem Ziemi” i my również pod tym hasłem planujemy spędzić go w naszej szkole.

             

            Kwiecień rozpoczniemy zgodnie z jego pierwszym dniem kalendarzowym, przyłączając się do akcji :

            „Czysta Sama”. Do udziału w wydarzeniu , które odbywać będzie się w sobotę o 9.00 zgłosiła się duża grupa uczniów naszej szkoły ( i nie będzie to  prima aprilisowym żartem ).

             

              Tuż po świętach rozpoczynamy akcję „ Nie bądź jeleń – przynieś zieleń !”. 

            Będziemy zbierać rośliny doniczkowe: w dobrym stanie (bez szkodników, chorób), nietoksyczne, zielone i nie tylko:). Naszym celem jest zazielenienie korytarzy głównego budynku szkoły.

             

            Oficjalne rozpoczęcie tej akcji  to  13 kwietnia – w tym dniu  każdą przyniesioną przez Was roślinkę wymienimy na słodką muffinkę.   Akcja potrwa do 22 kwietnia. Przeglądajcie domowe parapety , lub sklepowe półkiJ  Liczymy na Was!

             

            Finałem akcji będzie wydarzenie niespodzianka , podczas którego podsumujemy również całość wydarzeń kwietniowych.

             

            Prosimy o śledzenie komunikatów na Librusie i portalach społecznościowych Szkoły i Samorządu Uczniowskiego.

             

             

            Joanna Zawieja, Bartosz Korpik, SU

        • Potrawy wielkanocne
          • POTRAWY WIELKANOCNE

          • Kiedy zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc, przychodzi również czas wielkich przygotowań, gdyż oprócz tradycyjnych porządków domowych  i tworzenia dekoracji , trzeba również zastanowić się nad  wielkanocnymi potrawami. Klasyczne dania takie,  jak :  gotowana babka, mazurek czy kolorowe pisanki stanowią podstawę niedzielnego śniadania.  Warto jednak spróbować urozmaicić  klasyczny stół o nowe smakołyki.

            Uczniowie klasy 1GT i 1G postanowili wyjść z propozycją kilku prostych, wielkanocnych dań, przygotowanych w  nieco inny sposób.

            Poniżej znajdziecie przepisy, zachęcamy do ich wypróbowania i podzielenia się z nami  zdjęciami Waszych stołów wielkanocnych.

            Leśny mech w kieliszku

            Zielone ciasto

            450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego

            2/3 szklanki oleju

            1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)

            3 jajka

            2 szklanki mąki pszennej

            2 łyżeczki proszku do pieczenia

            Krem mascarpone

            250 g serka mascarpone (zimne)

            200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (zimnej)

            4 łyżki cukru pudru

            1 łyżeczka wanilii

            1 op. Śmietan-fix (opcjonalnie)

            Dekoracja

            Owoce granatu, maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone), borówki lub jagody, liście mięty

            ZIELONE CIASTO

            Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, następnie odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.

            Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.

            Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.

            Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.

            Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.

            Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

            Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

             

            KREM MASC​ARPONE

            Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię.

            Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

            Na koniec można zmiksować ze śmietan - fix (zawiera tylko skrobię i glukozę), który usztywni krem.

            PRZEŁOŻENIE

            Ciasto rozkruszyć rękoma. Dolną partię kieliszka wyłożyć kruchym ciastem. Przełożyć kremem mascarpone, następnie granatem i powtórzyć przełożenie.

            Udekorować owocami , marmoladą i listkami mięty.

             

            Jaja faszerowane żółtkiem i szczypiorkiem

            • 4 jajka
            • łyżka majonezu
            • łyżeczka musztardy
            • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
            • łyżeczka kurkumy
            • sól i biały pieprz do smaku

            Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać, przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka tak by nie uszkodzić białka. Koperek drobno posiekać. Połowę koperku, majonez, musztardę i kurkumę włożyć razem z żółtkami do miseczki i utrzeć tak by nie było grudek żółtka ( można blenderem, mikserem). Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

            Lekko wilgotnymi dłońmi formować z masy kuleczki i wkładać je do wgłębień w jajkach po żółtku ( można użyć nakładki do ciast)  Nafaszerowane połówki jajka obtaczać z zewnątrz w reszcie koperku. Układać na półmisku.

             

            Wytrawne babeczki  jajeczne

            Składniki:

            10 średnich jajek

            garść świeżego szpinaku baby - 50 g

            pół czerwonej papryki - 100 g

            100 g sera feta

            mały pęczek szczypiorku

            po 1,5 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

            łyżka oleju do posmarowania foremek

            1. Liście umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wgłębienia na muffinki wysmaruj od środka delikatną oliwą lub olejem roślinnym. Jedna łyżka oleju wystarczy na posmarowanie wszystkich foremek. Szpinak posiekaj drobniej i umieść po równo w zagłębieniach foremek.

            2. Pół czerwonej papryki posiekaj na drobną kostkę i umieść razem ze szpinakiem. 100 gramów sera feta pokrusz drobniej i rozłóż równo we wszystkich zagłębieniach foremek.

            3. Do wysokiego naczynia wbij 15 średniej wielkości jajek. Dodaj do nich po 1,5 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Jajka rozbełtaj dokładnie przy pomocy widelca lub nawet ręcznego blendera typu żyrafa. Zagłębienia foremek wypełnij płynnymi jajkami. Zostaw odrobinę wolnej przestrzeni przy rantach.

            4. Na koniec posiekaj szczypiorek i posyp nim każdą muffinkę. Możesz też płynne jajko wymieszać z fetą, siekaną papryką i szpinakiem i wlać jako jedną masę do foremek wysmarowany olejem.

            5. Formę z muffinami jajecznymi z fetą i szpinakiem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Wybierz o jeden stopnień niższą półkę niż środkowa i piecz muffiny około 15-20 minut. 

            Muffiny mogą bardzo urosnąć. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną. Przed podaniem polecam posypać je tartym serem typu parmezan oraz świeżą kolendrą. 

             

            Kotleciki z białej kiełbasy

            KOTLECIKI

            kiełbasa biała surowa – 1 kg

            jajko – 1 szt.

            płatki ostrej papryki – 1 łyżeczka

            czosnek – 3 ząbki

            pieprz biały

            majeranek

            sól

            SOS CHRZANOWY

            bulion – 200 ml

            masło – 2 łyżki

            mąka pszenna – 1,5 łyżki

            chrzan – 2-3 łyżki

            śmietana 12% – 2 łyżki

            pieprz biały

            sól

            Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem, solą oraz płatkami ostrej papryki.

            Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

            W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

            Do zasmażki wlewamy bulion i gotujemy chwilę, aby sos zgęstniał. Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Sos doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.

            Gotowe kotleciki podajemy z sosem.

            Torcik kanapkowy z pastą jajeczną

            9 kromek pieczywa tostowego

            6 jajek

            130 g majonezu

            6 kawałków suszonych pomidorów

            4 łyżki posiekanego szczypiorku

            80 g salami lub szynki

            do dekoracji np. 4 łyżki maku, rzodkiewki, ogórki, rzeżucha

             

            Jajka ugotować na twardo (ok. 5 i 1/2 minuty licząc od czasu zagotowania się wody). Obrać ze skorupek i włożyć do większej miski. Rozgnieść praską do ziemniaków, aby otrzymać małe kawałeczki jajek - jak na tradycyjną pastę jajeczną (można też posiekać na desce lub rozdrobić w inny sposób).

            Dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać. Podzielić na 3 części, do jednej dodać drobno posiekane salami, do drugiej szczypiorek a do trzeciej posiekane suszone pomidory.

            Obkroić pieczywo ze skórek. Ułożyć w rządku 3 kromki pieczywa (np. na podłużnym półmisku), wyłożyć na nie 1/3 pasty z dodatkiem salami. Przykryć kolejnymi 3 kromkami i wyłożyć na nie pastę ze szczypiorkiem.

            Ułożyć ostatnią, trzecią warstwę tostów i cały tort (górę i boki) wysmarować pozostałą pastą z dodatkiem suszonych pomidorów, z tym, że najwięcej wyłożyć pasty na wierzch. Boki obsypać makiem, wierzch udekorować rzodkiewkami, ogórkami i rzeżuchą lub innymi dodatkami jakimi dysponujemy.

             

            Chleb polski z piekarnika

            Składniki

            500 ml ciepłej wody (nie gorącej),

            25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,

            1 łyżka cukru,

            700 g mąki pszennej,

            3 płaskie łyżeczki soli,

            1-2 łyżki oleju

            Do miski wlej 500 ml ciepłej wody, dodaj drożdże – świeże lub suche, łyżkę cukru (drożdże lubią cukier) i wszystko dokładnie mieszaj do momentu, aż droższe się rozpuszczą. Następnie dodaj 700 g przesianej mąki i 3 łyżeczki soli. To wszystko wymieszaj drewnianą łyżką (nie zagniataj rękoma), dodając 1 do 2 łyżek oleju. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a zajmie to tylko chwilę, zasłoń miskę, np. folią spożywczą i wstaw do ciepłego miejsca na około 30 minut

            Wyciągnij miskę z lodówki, ciasto ostrożnie zgnieć i wyciągnij na blat wysypany mąką. Delikatnie wyrabiaj ciasto na tyle, aby było całe obtoczone w mące i przestało się kleić do rąk. Ciasto jest bardzo lekkie i nie trzeba go jakoś specjalnie wyrabiać. Ponownie włóż je do miski, aby przez następne 15 minut nabrało temperatury otoczenia, ponieważ jest jeszcze zbyt zimne, aby je od razu wkładać do piernika.

            Włącz piekarnik, włóż do środka naczynie, w którym zamierzasz piec chleb, aby rozgrzewało się razem z piekarnikiem. (naczynie żaroodporne). Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i zostaw włączony przez 10 minut.

            Po upływie czasu wyciągnij z piekarnika gorące naczynie żaroodporne, włóż do niego ciasto, nie starając się nadać mu jakiś kształt. Przykryj i wstaw do piekarnika najpierw ustawiając czas na 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 20-25 minut, dopóki kolor skórki chleba będzie cię zadowalał. Jeśli nie masz pokrywki, po prostu piecz bez niej.

            Gotowy chleb wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Ja wyciągam chleb na kratkę, aby jak najszybciej ostygł. Najtrudniejsze jest oczywiście czekanie aż ostygnie, ponieważ chleb pachnie obłędnie i masz wielką ochotę spróbować go natychmiast.

            Życzymy smacznych Świąt Wielkanocnych !

             Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

            J.Zawieja, M. Rosada

        • Powitanie wiosny w Rolniku
          • POWITANIE WIOSNY W ROLNIKU

          • Przebierane obchody pierwszego dnia wiosny wpisały się już na stałe w kalendarz imprez naszej szkoły.  Tegoroczna edycja związana była z  tematyką filmową.

            Młodzież jak zawsze stanęła na wysokości zadania. Tuż po pierwszym dzwonku szkolne korytarze wypełniły się postaciami  z największych filmowych hitów , jak m.in.: "Gwiezdne Wojny", "Harry Potter", "Robin Hood", "Drakula" ,” Wednesday” czy "Minionki”.

            Komisja konkursowa w składzie : Dyrektor Łukasz Janc oraz przedstawiciel SU Kamila Derak , postanowili wyróżnić szczególnie:

            • Weronikę Snopek i Mikołaja Kicińskiego z klasy 4G,
            • Natalię Nowicką z klasy 3HB,
            • Julię Borzych z klasy  4HBp.

            Doceniając inicjatywę , kreatywność i poświęcony czas na przygotowanie kostiumu  (zwłaszcza wśród uczniów klas maturalnych, którzy przecież niemało mają teraz na głowie ) Samorząd Uczniowski ufundował dla laureatów  nagrodę w postaci podwójnych biletów do kina na dowolny seans filmowy.

            Gratulujemy !

            21 marca to nie tylko pierwszy dzień wiosny, ale też Światowy Dzień Osób z Zespołem Downa.  

            Jako, że symbolem  Zespołu Downa są kolorowe skarpetki , uczniowie naszej szkoły nie zapomnieli dodać do swojego stroju  tego niewielkiego, ale bardzo znaczącego akcentu.

            Samorząd uczniowski składa wielkie podziękowania  wszystkim koleżankom i kolegom, którzy swoimi niecodziennymi  kostiumami, kolorowymi skarpetkami oraz  dużym poczuciem humoru sprawili,  że Wiosna w Rolniku zagościła już na stałe.

            Wielkie podziękowania składamy  panu Bartoszowi Świstowi za upamiętnienie wydarzenia na kadrach swoich fotografii.

            Joanna Zawieja

            Fot. B. Świst, J. Zawieja                                                                                                  

        • Dzień Edukacji Prawnej
          • DZIEŃ EDUKACJI PRAWNEJ

          • 15 marca br., czyli w Dniu Edukacji Prawnej, uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach mieli niecodzienną możliwość zwiedzenia budynku szamotulskiego sądu oraz spotkania się z osobami związanymi z wymiarem sprawiedliwości.

            Wśród udostępnionych zwiedzającym miejsc znalazły się pomieszczenia Archiwum Ksiąg Wieczystych (z jego ogromnymi zasobami) oraz miejsce przeznaczone do przesłuchań dzieci, zwane niebieskim pokojem. Na sali rozpraw uczniowie nie tylko poznali znaczenie kolorów tog (a mówiąc bardziej precyzyjnie – zdobiących je żabotów), mieli również okazję do przymierzenia oficjalnego stroju sędziego, adwokata, prokuratora i radcy prawnego. Mogli także sprawdzić głośność uderzenia sędziowskiego młotka. O swojej pracy opowiedział młodzieży sędzia Kajetan Kosterkiewicz, który tego dnia wygłosił również prelekcję na temat niezawisłości sądów. Dużym zainteresowaniem uczniów cieszył się areszt sądowy, z którego na rozprawy doprowadzani są osadzeni.

                           Po zwiedzeniu budynku sądu uczniowie przyglądali się symulacji mediacji przygotowanej przez r.pr. Monikę Rotnicką i r.pr. Magdalenę Adamczewską oraz grupę rówieśników. Przy okazji poznali również zadania mediatora. Jednym z zagadnień poruszanych w trakcie spotkania przez panią Agnieszkę Nowaczyk - Kierownika Zespołu Kuratorskiego w sprawach rodzinnych i nieletnich - był projekt stworzenia grupy do spraw mediacji rówieśniczej. Gościem specjalnym spotkania był pan Andrzej Stefański, który reprezentował Rzecznika Praw Obywatelskich. Opowiadał o działaniach podejmowanych przez RPO oraz swojej pracy - Głównego Koordynatora ds. Projektów Regionalnych. Zagrożenia płynące z sieci internetowej przedstawił słuchaczom administrator systemów IT – pan Mirosław Renn.

        • Konferencja WSPAK
          • KONFERENCJA SZAMOTULSKIEGO KOŁA WSPAK

          • 15 marca o godz. 11.00 w Sali Koncertowej Muzeum – Zamek Górków odbyła się konferencja Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej – koło w Szamotułach. Głównym celem spotkania było podsumowanie działań tej organizacji w latach 2020-2022. Honorowym gościem konferencji był ksiądz kanonik kapitan Bogdan Kończak. Podczas spotkania zostały wręczone legitymacje nowym członkom oraz odbyła się projekcja filmu „Miejsca Pamięci Powstania Wielkopolskiego w Powiecie Szamotulskim”.

            Konferencja rozpoczęła się od odśpiewania hymnu Armii Krajowej. Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele władz samorządowych powiatu szamotulskiego: członek Zarządu Kazimierz Michalak oraz Przewodnicząca Komisji Oświaty Rady Powiatu Maria Przybylska. Oprócz wspomnianego wcześniej ks. Bogdana Kończaka uroczystość zaszczycili swoją obecnością wieloletnia opiekun i założycielka koła Elżbieta Ratajczak oraz sprawujący przez kilka lat funkcję prezesa koła Kamil Malinowski. Na sali obecni byli opiekunowie i uczniowie z czterech szamotulskich szkół: Szkoły Podstawowej nr 1, Szkoły Podstawowej nr 2 z Oddziałami Sportowymi, Zespołu Szkół nr 2 oraz Zespołu Szkół nr 3.

            Na wstępie spotkania opiekun koła Piotr Gotowy podkreślił, że ze względu na sytuację epidemiczną w poprzednich latach nie mogły się odbyć konferencje w tak licznym składzie jak do tej pory. Mimo obostrzeń szamotulskie koło WSPAK podejmowało rozliczne działania aby upamiętniać żołnierzy Armii Krajowej, Powstańców Wielkopolskich oraz Żołnierzy Wyklętych. W ciągu ostatnich kilku lat na „wieczną wartę” odeszło kilku AK-owców, którzy parokrotnie spotykali się z młodzieżą z szamotulskiego stowarzyszenia. Byli to ppłk Ludwik Misiek, por. Janusz Wawrzyniak oraz zmarły kilka miesięcy temu płk Jan Górski. Ich pamięć została uczczona minutą ciszy.

            Następnie głos zabrała młodzież szamotulskiego koła WSPAK: prezes koła Dominik Dodolski oraz wiceprezes Justyna Nazim. Młodzi członkowie Zarządu koła przedstawili informację na temat podjętych działań czego przykładem udział a także organizowanie i współorganizowanie wielu uroczystości o charakterze patriotycznym. 14 lutego 2021 r. przy Głazie Pamięci nieopodal Bazyliki odbyły się w pełnym reżimie sanitarnym uroczystości z okazji rocznicy przemianowania Związki Walki Zbrojnej w Armię Krajową. Co roku bardzo ważnym wydarzeniem upamiętnianym przez stowarzyszenie jest Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Uroczystości najczęściej odbywały się przy Głazie Pamięci najczęściej przy współudziale takich organizacji jak Towarzystwo Gimnastyczne „Sokół” oraz Szamotulskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej „Orzeł”. Bardzo ciekawą inicjatywą realizowaną pod koniec kwietnia 2021 r. była akcja 231 flag na 231 rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. We współpracy ze Starostwem Powiatowym rozdane zostały szamotulanom flagietki na majowe święta. Od kilku lat tradycją lokalnego koła WSPAK jest upamiętnianie rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. Młodzież 1 sierpnia o godz. W, czyli 17.00 zbiera się wtedy przy grobie doktora Leona Michalskiego – urodzonego w Szamotułach powstańca roku 1944. 1 września delegacja WSPAK wraz szamotulskimi władzami gminnymi i powiatowymi, składa wiązanki kwiatów w miejscach pamięci związanych z II wojną światową. W ostatnich latach młodzież ze szkół średnich brała udział w upamiętnieniu gen. Stanisława Maczka przy pomniku znajdującym się przy skrzyżowaniu ulic Tielt i Brignoles. Stałym punktem działań stowarzyszenia jest coroczna obecność członków koła na poznańskich uroczystościach z okazji rocznicy powstania Polskiego Państwa Podziemnego. Delegacja WSPAK z Szamotuł składa wiązankę kwiatów w imieniu swoim i Muzeum – Zamek Górków pod pomnikiem Polskiego Państwa Podziemnego znajdującym się u zbiegu ulicy Wieniawskiego i alei Niepodległości. Bardzo ważnym wydarzeniem dla członków i sympatyków szamotulskiego koła WSPAK był wyjazd do Warszawy z 11 października 2021 r. Dzięki temu młodzi ludzie ze Szkoły Podstawowej nr 1 i Zespołu Szkół nr 2 mieli okazję zwiedzić ekspozycję Muzeum Powstania Warszawskiego, zapalić znicze przy tablicy upamiętniającej płk Mariana Orlika spoczywającego na warszawskich Powązkach oraz złożyć kwiaty przed Pomnikiem Nieznanego Żołnierza na Placu Piłsudskiego. Mimo tego, że od kilku lat nie odbywają się z Szamotuł rajdy do Grobów Pomordowanych w Lasach Kobylnickich, członkowie WSPAK pamiętają o ofiarach tej zbrodni hitlerowskiej. Nie mogło również zabraknąć delegacji członków stowarzyszenia podczas uroczystości upamiętniających pioniera skautingu w Wielkopolsce Idziego Świtałę, który mieszkał w Szamotułach. Jak co roku członkowie WSPAK biorą udział w obchodach Święta Niepodległości w grodzie Halszki. Wydarzeniem wieńczącym działalność w każdym roku jest upamiętnienie wybuchu Powstania Wielkopolskiego. W okresie pandemicznym członkowie stowarzyszenia brali udział w akcji zainicjowanej przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego Marka Woźniaka „Powstanie na 102”.

            W kolejnej części konferencji głos zabrali ksiądz kanonik kapitan Bogdan Kończak oraz Helena Eiben, którzy wzruszająco opowiadali o swojej przeszłości. Ze szczególnym zaciekawieniem młodzież wysłuchała opowiadań ks. Kończaka, który w 1944 r. brał udział w Powstaniu Warszawskim.

            W dalszej części spotkania w Sali Koncertowej Zamku Górków podziękowano za współpracę wieloletniej opiekun młodzieży, nauczycielce historii z Zespołu Szkół nr 3 Jolancie Gawrońskiej. Następnie wręczone zostały legitymację nowym członkom stowarzyszenia. Najpierw dorosłym: Adrianowi Płacheckiemu i Leszkowi Białasikowi, którym podziękowano za wspieranie koła WSPAK. Następnie ponad 50 młodych ludzi z Szamotuł i okolic otrzymało legitymację z rąk żołnierza Armii Krajowej ks. Bogdana Kończaka. Po krótkim przerywniku muzycznym zebrani mogli obejrzeć projekcję filmu przygotowanego przez młodzież z Zespołu Szkół nr 2 „Miejsca Pamięci Powstania Wielkopolskiego w Powiecie Szamotulskim”.

            Warto przy okazji przypomnieć w największym skrócie historię szamotulskiego koła WSPAK. 26 kwietnia 2004 r. utworzone zostało Szamotułach Towarzystwo Przyjaciół Armii Krajowej jako pierwsza tego typu organizacja w Wielkopolsce, a druga w Polsce. Po kilu latach działalności, 25 września 2008 r., przyjęło imię prof. Stanisława Lecha Jankowskiego, żołnierza AK działającego na terenie Szamotuł i Wronek. 22 czerwca 2010 r. Towarzystwo weszło w skład nowej organizacji - Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej. Szamotulskie koło WSPAK działa przy Muzeum - Zamku Górków, skupia uczniów szkół podstawowych i średnich.

             

            Piotr Gotowy

            Opiekun szamotulskiego koła WSPAK

            Zdjęcia: Zuzanna Ziołek, Kornelia Chuda

        • FORUM ROLNICZE
          • FORUM ROLNICZE

          • We wtorek, 28 lutego 2023 r. , odbyło się na terenie naszej szkoły Forum Rolnicze Powiatu Szamotulskiego pod hasłem „Wielkopolskie Fora Rolnicze – Wspólnie Dla Wielkopolskiej Wsi”, które mieliśmy zaszczyt współtworzyć. Spotkanie zorganizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą, ARiMR i WODR pod patronatem Wicepremiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka oraz Wojewody Wielkopolskiego Michała Zielińskiego spotkało się z ogromnym zainteresowaniem wśród rolników naszego powiatu. Przy wypełnionej po brzegi sali gimnastycznej odbyły się prezentacje, których tematem były m.in. najważniejsze informacje, które pozwolą rolnikom przygotować wnioski o dopłaty obszarowe i maksymalnie wykorzystać nowy budżet unijny 2023-2027. Na stoiskach swoje oferty zaprezentowali też liczni partnerzy strategiczni akcji.

                           Była to doskonała okazja do zaprezentowania walorów naszej placówki na szerokim forum. Uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali bogato zastawione stoiska gastronomiczne z perfekcyjną obsługą. Były stosy kolorowych kanapek, pachnące rogaliki i ciasta. Na uczestników czekał też pyszny obiad. Adepci sztuki architektury krajobrazu wraz ze swoim mentorem p. Bartoszem Korpikiem zjawiskowo udekorowali zarówno salę, w której odbywała się konferencja, jak i główny budynek szkoły z jego otoczeniem.

                           Forum odbiło się szerokim echem w lokalnych mediach, gdzie pod adresem naszej szkoły skierowano mnóstwo ciepłych słów i pozytywnych opinii.

             

            Zdjęcia: Ewa Krysztofiak

        • Edukacja prawna młodzieży
          • EDUKACJA PRAWNA MŁODZIEŻY

          •        W ramach Programu Edukacji Prawnej Młodzieży - realizowanego we współpracy z Sądem Rejonowym w Szamotułach - w miniony czwartek uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w zajęciach dotyczących mediacji jako pozasądowego sposobu rozwiązywania sporów.  Spotkania poprowadziły  r.pr. Monika Rotnicka i r.pr. Magdalena Adamczewska - mediatorki z obszaru właściwości Sądu Rejonowego w Szamotułach, które opowiedziały młodzieży, na czym polega mediacja oraz jakie są podstawowe jej zasady. Bardzo dziękujemy.

            Klaudia Tomaszak - Ślipka

            Anna Kustoń

            Piotr Gotowy

        • Dzień św. Dawida
          • WARSZTATY Z OKAZJI DNIA ŚW. DAWIDA, PATRONA WALII

          • 1 marca  jest dniem patrona Walii -  Świętego Dawida; oryginalnie nazywanym  Dydd Gŵyl Dewi. Jest to święto narodowe, ale nie dzień wolny od pracy. W tym dniu w całej Walii odbywają się pochody, koncerty i różnego rodzaju festiwale. Tradycyjnymi potrawami spożywanymi w Dniu Świętego Dawida są zupa z porów oraz tzw. Szyld, czyli gulasz z mięsa i warzyw (głównie jagnięciny i porów). Piecze się także chleby z rodzynkami (ang. nakrapiany chleb lub wal.bara brith).

            Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w ciekawych warsztatach prowadzonych przez Mark'a Willis'a - dotyczących Walii. Podczas spotkań omówiona została geografia państwa, a także jego kultura. Uczniowie mogli poznać największe miasta Walii oraz ciekawostki w nich ukryte, a także dowiedzieć się o najsławniejszych Walijczykach, czy świętach obchodzonych w tym kraju. 

            Martyna Kustoń

        • Tropical Island
          • SZKOLNA EKSPEDYCJA NA TROPIKALNĄ WYSPĘ

          • Kilkoro uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach w ostatni dzień lutego postanowiło zamienić zimową aurę na pobyt w gorącym klimacie i wyjechało na tropikalną wyspę. Podróż nie trwała zbyt długo, gdyż ten niezwykły, egzotyczny cel znajdował się niedaleko Berlina.

            Na uczestników wyprawy czekała ciepła laguna, grota z wodospadami, leżaki rozstawione na piasku pomiędzy palmami. Wśród dodatkowych atrakcji znalazły się: jacuzzi,  rwąca rzeka, czy strefa zewnętrzna z podgrzewanymi basenami.

            Tropical Island to idealne miejsce na aktywność i wypoczynek, ale także by zapoznać się z egzotyczną, tropikalną roślinnością, kolorowymi papugami, egzotycznymi rybami, żółwiami, niezwykłymi okazami motyli. Dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających cieszyło się różowe stado flamingów.

            W tym niezwykłym kompleksie znajdują się też bary, restauracje budynki, rzeźby i posągi z różnych dalekich zakątków świata.

            W czasie kilkugodzinnego pobyty na Tropical Island uczniowie mieli zapewnione mnóstwo niezapomnianych przeżyć i atrakcji, więc wracali z ogromnym zadowoleniem.

            Anna Kustoń

    • Kontakty

      • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
      • tel. (+48) 61-29-21-559
      • ul. Szczuczyńska 3
        64-500 Szamotuły
        Poland
      • Dyrektor: Arkadiusz Majer
      • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Łukasz Janc
      • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
      • NIP: 787-10-30-195
      • REGON: 000100078
      • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl
        piotr.gotowy@zsnr2-szamotuly.pl
    • Logowanie