• Tradycyjne potrawy żydowskie
          • TRADYCYJNE POTRAWY ŻYDOWSKIE

          • W miniony piątek 19 maja, pod przewodnictwem p. Małgorzaty Rosady i p. Joanny Zawiei  uczennice klasy 3GRp i 1GT podjęły się sporządzenia tradycyjnych potraw żydowskich.

            Żydowska kultura kulinarna to charakterystyczne potrawy, ale również odpowiedni sposób ich przygotowania, serwowania i spożywania. Rozwijając się na przestrzeni tysiącleci w różnych częściach świata, stała się wyjątkowo różnorodna. O specyfice kultury kulinarnej decydują przede wszystkim zasady koszerności – czyli zasady wywodzące się z prawa religijnego, które określają zakazane i dozwolone produkty oraz sposoby ich przyrządzania i spożywania.

            Sam wybór potraw spośród tak szerokiej i różnorodnej ich gamy był nie lada wyzwaniem.  Decyzje jednak zapadły i przygotowano: 

            - tradycyjne żydowskie chałki,

            - bajgle,

            - ziemniaczaną sałatkę,

            - hummus ,

            - śledzie po żydowsku,

            - pastę Baba Ganoush,

            - lekach ,

            - kranz,

            - cymes,

            - cebularze.

             

             Do grona deserów dołączył również sernik po żydowsku przygotowany przez Michalinę Powolną oraz ciasteczka Hamantashe upieczone przez klasę 2GO.

            Wszystkie dania zostały przekazane na degustację do Zespołu Szkół w Obrzycku, gdzie odbywał się Festyn „ Dawno temu w Obrzycku - śladami Żydów”. Podczas tego wydarzenia odbywały się m.in. prelekcje dotyczące historii społeczności żydowskiej na terenach Polski i powiatu szamotulskiego.

            Potrawy i desery serwowane przez uczennice klasy 1G cieszyły się ogromnym powodzeniem. Z ciekawością dopytywano o oryginalnie brzmiące nazwy dań, takich jak ;

            • Cymes - popularne danie kuchni żydowskiej, podawany jako słodki obiad lub deser. Jeśli nie jedliście, to koniecznie musicie spróbować! Cymes to zazwyczaj podsmażana marchewka ze słodkimi dodatkami takimi jak; suszone morele, słodkie daktyle, orzechy i cynamon. Danie ma pomarańczowy kolor i pięknie pachnie.
            • Krantz- samo słowo oznacza wieniec. Krantz to tradycyjne żydowskie ciasto drożdżowe z kremem orzechowym i czekoladą, polane syropem cukrowym. Pyszne ciasto stanowi doskonały pomysł na smaczny wypiek z orzechami.
            • Lekach -jego receptura wywodzi się od ciasta miodowego zwanego w języku jidysz ,,lekach'' wypiekanego przez Żydów ze wschodniej Polski, Niemiec i Rosji.

            Ciasto jest symbolem nadziei na dostatni rok. W dzień Nowego Roku tradycyjnie jadano dużo wszelkich słodyczy, żeby cały przyszły rok był tak słodki , jak jego pierwszy dzień.

            • Baba Ghanoush - jeden z popularniejszych dodatków z kuchni Bliskiego Wschodu, który zyskał sławę na całym świecie, czyli  pasta z bakłażana baba ghanoush. Jest to połączenie warzyw z ostrymi i aromatycznymi przyprawami, które w połączeniu stanowią smaczny dodatek do potraw w postaci dipu.

                                                                                                                                                        J.Zawieja, M.Rosada

        • Muzeum Polin
          • WYCIECZKA DO MUZEUM ŻYDÓW POLSKICH POLIN

          • 18 maja nasi uczniowie, pod opieką nauczycieli: p. Magdaleny Koput, p. Bartosza Korpika oraz p. Joanny Zawiei wzięli udział w wycieczce do Warszawy do Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w ramach  projektu Fundacji Forum Dialogu.

            Młodzież obejrzała wystawę oraz wzięła udział w spacerze po ulicach Warszawy, na terenach których, podczas II Wojny Światowej  znajdowało się żydowskie getto. Tematyka zajęć dotyczyła głównie historii i kultury żydowskiej oraz relacji łączących Polaków i Żydów w przedwojennej Warszawie. Ekspozycja muzealna zrobiła na młodzieży duże wrażenie. Podobała się im zwłaszcza rekonstrukcja synagogi z Gwoźdźca i galeria Miasteczko.

            Uczniowie dowiedzieli się z jakimi dylematami borykała się ówczesna młodzież, co stanowiło dla nich okazję do refleksji również nad własnymi wyborami.

            Zobaczyli też jakie mogą być skutki długotrwałego funkcjonowania w społeczeństwie stereotypowego myślenia o drugim człowieku czy narodzie. Zdobyli cenną wiedzę, ucząc się przy tym tolerancji oraz  szacunku wobec innych ludzi.

            Dziękujemy Forum Dialogu za możliwość wzięcia udziału w tak ważnym projekcie edukacyjnym i integracyjnym

             

                                                            J. Zawieja, B. Korpik, M.Koput

        • Dyplom
          • KOMUNIKAT

          • Dyplomy zawodowe dla absolwentów technikum, którzy ukończyli szkołę 28 kwietnia 2023 r. będą wydawane w sekretariacie szkoły od 26 maja.

        • Dzień Ziemi
          • ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI

          • Dzień Ziemi jest największym na świecie świętem ekologicznym, obchodzonym od 1970 r. Jako pierwszy z ideą Dnia Ziemi wystąpił w roku 1969 John McConnell na konferencji UNESCO  dotyczącej ochrony  środowiska naturalnego. W Polsce obchody Dnia Ziemi zostały zapoczątkowane w 1990 r. W tym dniu chcemy zachęcać  do postaw proekologicznych  oraz  budowania wspólnej odpowiedzialności za Ziemię.

            Rejonowy oddział Polskiego Czerwonego Krzyża znany jest z działań nie tylko  prozdrowotnych ale i na rzecz ochrony środowiska. W odpowiedzi na apel Polskiego Czerwonego Krzyża do akcji sprzątania naszej okolicy- terenu parku przy basenie odkrytym włączyła się  młodzież naszej szkoły.

            W sobotę  22 kwietnia o godzinie 10.00 wyposażone w rękawiczki i worki uczennice  klas technikum oczyszczały teren parku PIASZCZYCHY przy basenie odkrytym z pozostawionych śmieci. Zebrano 40 worków. Ten szczególny dzień powinniśmy obchodzić każdego dnia.  Ziemia to nasz dom o który musimy zadbać .

            Dlatego  pamiętaj o kilku zasadach  

            1. Segreguj śmieci,

            2.Niewielki procent plastiku podlega recyklingowi, w czasie zakupów wybieraj produkty w szkle, puszkach ,

            3.Korzystaj z torb wielokrotnego użytku, plastikowe reklamówki  rozkładają się przez ponad 400 lat,

            4.Kupuj z głową. Sprawdź zawartość swojej szafy zanim kupisz nową rzecz. Korzystaj z tego co już zostało wyprodukowane- Second-handy, i sklepy vintage to miejsca w których możesz znaleźć prawdziwe skarby,

            5.Korzystaj z komunikacji miejskiej, roweru,

            6.Naprawiaj zamiast wyrzucać. Staraj się używać, to co już masz, a jeśli coś wymaga naprawy, skorzystaj z pomocy fachowców,

            7. Nie marnuj i nie wyrzucaj jedzenia. Na zakupy idź z gotową listą i zaplanuj posiłki na cały tydzień.,

            8. Plastikowe butelki zamień na wielorazowe.

        • Staż w rolnictwie
          • ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY W ROLNICTWIE DLA UCZNIÓW TECHNIKUM

          • Uczniowie Technikum uczestniczyli w spotkaniu z przedstawicielem Towarzystwa Umiejętności Rolniczych w Poznaniu panem Piotrem Pietrzakiem.

            Uczniowie otrzymali zaproszenie do wzięcia udziału w trzymiesięcznym zagranicznym stażu zawodowym w rolnictwie. Program będzie realizowany ze środków programu Erasmus+.

            Staż zawodowy odbywa się w nowoczesnych gospodarstwach rolnych na terenie landu Dolna Saksonia. Instytucjami niemieckimi, które współpracują z Towarzystwem są: Niemiecki Ośrodek Szkoleniowy dla Techniki Rolniczej – Deula w Nienburgu oraz Dolnosaksońska Izba Rolnicza w Hanowerze. W Polsce Towarzystwo współpracuje z Wielkopolską Izbą Rolniczą w Poznaniu oraz zespołami szkół rolniczych z terenu całej Polski.

            Pan Pietrzak omówił zasady i warunki odbywania stażu w Niemczech. Uczniowie dali wyraz dużego zainteresowania tematem, zadając dociekliwe  pytania i składając wnioski na staż zawodowy.

             

             

            Ewa Peraj

        • Muzeum Rolnictwa w Szreniawie
          • EDUKACJA W ZAKRESIE BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY

          • W dniu 28.04.2023 r. uczniowie naszej szkoły z klas I, II, III Technikum Rolniczego wzięli udział w „Wielkopolskich Obchodach Dnia Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy” odbywających się na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie.

            W ramach wydarzeń młodzież miała możliwość uczestniczyć w prelekcjach, warsztatach oraz ćwiczeniach dotyczących bezpieczeństwa oraz zasad udzielania pierwszej pomocy. Zajęcia były prowadzone przez inspektorów Państwowej Inspekcji Pracy oraz funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej i Policji.

            Zaplanowano również dla uczestników konkurs- grę terenową, gdzie uczniowie w praktyczny sposób mogli zastosować wiedzę i umiejętności nabyte w szkole w połączeniu z zadaniami znajdującymi się w muzeum. Celem konkursu było propagowanie zasad bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym, podnoszenie świadomości o konieczności poznania zagrożeń i ścisłego przestrzegania przepisów bhp w celu zmniejszenia wypadków w pracy, propagowanie właściwej postawy zawodowej.

            Wśród laureatów konkursu I miejsce zajęła Katarzyna Miga, II miejsce zajęli Sandra Radomska oraz Szymon Rychlewski, III miejsce zajęli Łukasz Cudaszewski, Jakub Jaskulski, Jędrzej Kaczmarek. Organizatorami wydarzenia byli Okręgowy Inspektorat Pracy w Poznaniu, Dyrekcja Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno- Spożywczego w Szreniawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Poznaniu.

             

            Katarzyna Zielewicz

            Ewa Krysztofiak

            Piotr Sołtysiak

        • Dzień bez plecaka
          • DZIEŃ BEZ PLECAKA

          • Dzień bez plecaka (z ang. No Backpack Day) pierwszy raz zorganizowano w 2012 roku z inicjatywy 8-letniej uczennicy, która chciała zwrócić uwagę na wykluczenie edukacyjne w niektórych częściach świata.

            Od kilku lat Dzień bez plecaka organizowany jest również w Polsce, jednak jego forma różni się od pierwotnej.

            Polscy uczniowie i uczennice prześcigają się w pomysłach na to, w czym – zamiast plecaka – przynieść do szkoły książki i zeszyty.

            27 kwietnia po raz kolejny zorganizowano to wydarzenie w murach naszej szkoły i ponownie uczniowie zaskoczyli nas swoją kreatywnością. Szczególną wyobraźnią wykazała się młodzież z klasy 1G, która udowodniła, że nawet rower może zastąpić plecak.

            Ten też pomysł Kajetana Poznańskiego (1G) został wyróżniony przez Samorząd Uczniowski .

            Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w zabawie.

             

            Samorząd Uczniowski

        • Młodzież dba o środowisko
          • MŁODZIEŻ DBA O ŚRODOWISKO

          • To natura dostarcza nam pożywienia i miejsca do życia, niezbędnego dla naszego zdrowia, dobrego samopoczucia, gwarantując tym samym przetrwanie przyszłych pokoleń. Świadomość ta oraz zmniejszające się zasoby naturalne już od lat stały się podstawą podejmowania szeregu globalnych, jak i lokalnych inicjatyw związanych z ochroną środowiska.  Szczególnie chętnie w tego typu akcje angażuje się pełna entuzjazmu i dobrej energii młodzież. Jedna z takich akcji miała miejsce w kwietniu w ramach Dnia Ziemi, w którą zaangażowani byli uczniowie ZSz Nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, klasa II Technikum Rolniczego i Architektury Krajobrazu oraz klasa II Ochrony Środowiska. Inicjatorką akcji była Pani Beata Hanyżak starosta Powiatu Szamotulskiego, którą wspierał Pan Rafał Zimny wicestarosta. Uczniowie wspólnie z przedstawicielami władz samorządowych oraz opiekunami Panią Katarzyną Zielewicz i Panią Martą Bekasiak porządkowali ul. Zamkową w rejonie Samy i okolice lądowiska.

            Niestety mimo nieustającej edukacji proekologicznej, młodzież znajdowała dzikie wysypiska śmieci, a na nich groźne dla gleby i wód - stare opony, eternit, kanistry, puszki, butelki, maseczki, papier, odzież, a także rozbite szkło, ostry metal…. Najwięcej było groźnych dla środowiska plastykowych folii i butelek, które w zależności od rodzaju, rozkładają po 100 a nawet - 1000 latach.

            Praca przebiegały sprawnie dzięki pięknej słonecznej pogodzie, ale przede wszystkim zaangażowaniu osób porządkujących. Właśnie za to zaangażowanie i pracę na rzecz środowiska dziękował Pan Arkadiusz Majer dyrektor ZSz Nr 2 w Szamotułach.
            Pamiętajmy, nie przestawajmy dbać o miejsce naszego życia, pracy... Najwięcej zależy od nas samych, zmiana nawyków, ale także umiejętne gospodarowanie odpadami na pewno przyczyni się do poprawy kondycji środowiska teraz i w przyszłości.

            Ewa Krysztofiak

      • Kontakty

        • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
        • tel. (+48) 61-29-21-559
        • ul. Szczuczyńska 3 64-500 Szamotuły Poland
        • Dyrektor: Arkadiusz Majer
        • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Łukasz Janc
        • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
        • NIP: 787-10-30-195
        • REGON: 000100078
        • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl piotr.gotowy@zsnr2-szamotuly.pl
      • Logowanie