• Nasi uczniowie w sądzie
          • NASI UCZNIOWIE W SĄDZIE

          • W ramach Programu Edukacji Prawnej Młodzieży - realizowanego we współpracy z Sądem Rejonowym w Szamotułach - uczennice i uczniowie klasy 1KR wraz z wychowawczynią, panią Anną Kaczmarek, uczestniczyli dzisiaj w charakterze publiczności w toczących się przed tutejszym sądem rozprawach w sprawach cywilnych. Sędzia Kajetan Kosterkiewicz (będący koordynatorem wspomnianego Programu Edukacji Prawnej Młodzieży) zaznajomił młodych ludzi z salą rozpraw oraz przebiegiem postępowania sądowego. Odpowiedział również na pytania żywo zainteresowanych tematyką prawną uczniów, które pojawiły się w związku z wizytą w sądzie oraz obserwowanymi rozprawami. Bardzo dziękujemy.

            Klaudia Tomaszak-Ślipka

            Anna Kustoń

        • Thermomix
          • GOTOWANIE Z THERMOMIXEM

          • Mówi się, że podstawowym narzędziem każdego kucharza jest odpowiedni nóż – bez niego nie da się zrobić zupełnie nic. Jednak sprzętów równie ważnych i ułatwiających pracę w kuchni jest więcej. Jeden z nich to z pewnością robot kuchenny – z rozmaitymi funkcjami.

            Nauka gotowania to nie tylko poznawanie tradycyjnych metod przyrządzania potraw, ale również nowoczesnych technik kulinarnych i obsługi profesjonalnego sprzętu gastronomicznego.

            Thermomix to ekskluzywny, wszechstronny  robot, który łączy w sobie funkcję wielu niezbędnych w kuchni przyrządów i narzędzi. Gwarantuje profesjonalne gotowanie w każdym domu, coraz częściej wykorzystywany jest również w zakładach gastronomicznych. Urządzenie to zostało wyprodukowane przez firmę Vorwerk, a jego nazwa pochodzi od połączenia słów „ thermo” (ogrzewanie) i „mix” ( mieszanie).

            Jedną z ciekawszych metod przyrządzania potraw, którą można wykonać przy użyciu tego sprzętu jest technika sous-vide, polegająca na gotowaniu potraw w niskiej temperaturze , w warunkach próżniowych. Jest to również sposób na przechowywanie produktów. Dzięki tej metodzie wnętrze potrawy jest idealnie dogotowane, nie przesuszone zewnątrz – wszystkie płyny zatrzymane są w środku, co wywiera istotny wpływ na smak dania.

            W ostatnim tygodniu Uczniowie klas gastronomicznych , w czasie zajęć praktycznych, mieli okazję sporządzać potrawy i napoje  z wykorzystaniem robota Thermomix , podczas wspólnego gotowania z przedstawicielem tej firmy - panią Darią Diering-Kurdyk.

            Przedstawiła ona urządzenie, opowiedziała historię jego powstania, a następnie wspólnie z Uczniami przystąpiła do gotowania.  Młodzież z zapałem zabrała się do pracy , przygotowując m.in. naturalne przyprawy, zdrową kostkę rosołową, cukier waniliowy, sałatki, surówki, różnego rodzaju pieczywo, chałkę, pyzy, gulasz, soki i koktajle.

            Nie obyło się oczywiście bez  smakowitej degustacji wykonanych potraw i produktów.

             

            Joanna Zawieja

            Małgorzata Rosada

        • Warsztaty na UP
          • WARSZTATY NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM

          • Drodzy studenci tak przez wykładowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zostali przywitani uczniowie z klasy I GO.

            26 kwietnia podczas kolejnych warsztatów w ramach projektu Uniwersytet Młodych Przyrodników przewidziano dla  młodzieży   tematy; Stereotypy w życiu człowieka, Małżonkowie i majątek czyli…. uczucia w ramach paragrafu, Zielony szejk!. Zielona przedsiębiorczość.

            Zaproponowane przez prowadzących pierwsze warsztaty, panią dr Barbarę Kołodziej zadanie z rolami jakie pełnimy w społeczeństwie i jak poprzez to jesteśmy postrzegani przez otoczenie wzbudziło mnóstwo emocji. Losowo dobrane uczniom pozycje społeczne uświadomiły  ,że wszyscy jesteśmy postrzegani stereotypowo. Jedni mogą się z tego cieszyć i czerpać satysfakcję ponieważ są traktowani z szacunkiem i uznaniem inni muszą nieraz latami przekonywać do siebie uprzedzonych. Oceniamy lepiej swoich, wolimy ich towarzystwo, w kontakcie z obcymi jesteśmy ostrożni często nastawieni negatywnie. Wobec tego na postawione   pytanie czy stereotypy są pożyteczne , czy niepotrzebne nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

            Pani dr Izabela Hasińska zaintrygowała uczniów prawnymi aspektami małżeństwa. Szczególne zainteresowanie młodzieży wzbudził fakt, że w Polsce można zawrzeć związek małżeński przez pełnomocnika, ciekawy dla słuchaczy był także  przykład obliczania przez  sąd  alimentów  na dziecko i współmałżonka. Posługiwanie się faktami  z wokandy sądowej pokazało  jak nietypowe scenariusze pisze życie i jak sąd wielowymiarowo musi ocenić sytuację konkretnej rodziny.

            Ostatnie warsztaty poświęcono gospodarowaniu zasobami .Pan dr. Paweł Siemiński zadał bardzo aktualne pytanie ” Czy możemy sobie pozwolić na marnotrawstwo zasobów?”. Niestety z przedstawionych statystyk wynika jak małe jest wykorzystanie powierzchni biurowych, używanych samochodów czy jak znikoma ilość śmieci podlega  recyklingowi. Szczególna uwagę prowadzący zwrócił na odnawialne źródła energii i możliwości w tym zakresie naszego kraju. Uczniowie dowiedzieli się, że mamy dobre warunki słoneczne. Następnie przedstawił  założenia  „Europejskiego  zielonego ładu”. Przekonywał, że czas na zmiany postaw, że musimy preferować  model gospodarki o obiegu zamkniętym.

            Po ciekawym , ale męczącym dniu „studenci”  wrócili do szkoły zaopatrzeni w baterie solarne do ładowania np.  ulubionych telefonów komórkowych.

                             

            Katarzyna Zielewicz , Aleksandra Sadek, Renata Bednarczyk

        • Palmiarnia
          • Z WIZYTĄ W KRÓLESTWIE ROŚLIN

          •      Poznańska Palmiarnia to największa w Polsce placówka botaniczna na której powierzchni możemy podziwiać około 1100 gatunków roślin z różnych stref klimatycznych. Na wycieczkę po krainie pnączy, sukulentów, epifitów  i innych przedstawicieli królestwa roślin wybrały się klasy II Liceum Ogólnokształcącego  i  Technikum  Żywienia i Usług Gastronomicznych.

               Spacerując alejkami młodzież miała okazję nie tylko zobaczyć rośliny z bliska, ale także spróbować ich owoców, wytwarzanych z nich produktów, poczuć ich zapach. Wszystko to za sprawą cudownej pani przewodnik, której opowieści potrafią zainteresować słuchających. Od czasu do czasu z swojej torby pani Krysia wyjmowała skarby np. ziarna i owoce kakaowca, korę cynamonowca, wanilię. To wspaniałe miejsce warte jest odwiedzin – dlatego zachęcamy wszystkich do wizyty w Palmiarni.

             

            A. Danielewicz, A. Kustoń, M Kustoń

        • Pożegnanie maturzystów zaocznych
          • POŻEGNANIE MATURZYSTÓW ZAOCZNYCH

          • Nie tylko licealiści dzienni, ale również zaoczni 29 kwietnia odbierali upragnione świadectwa maturalne. O godz. 17.00 w Cafe Napoleon rozpoczęła się uroczystość zakończenia nauki w Liceum dla Dorosłych. Dyrektor Zygmunt Sługocki pogratulował wszystkim absolwentów ukończenia szkoły a tym, którzy przystępują do matury zdania egzaminu dojrzałości. Opiekunami semestrów maturalnych byli p. Aleksandra Adamczak i p. Daniel Kuzara.

        • Pożegnanie maturzystów
          • POŻEGNANIE MATURZYSTÓW

          • Wczesnym piątkowym popołudniem 29 kwietnia uczniowie ostatnich klas liceum i technikum z Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach odebrali świadectwa maturalne.

            Dyrektor Zygmunt Sługocki złożył na ręce absolwentów moc serdecznych życzeń i gratulacji. Podkreślał, że wszyscy trzymają kciuki za maturzystów, którzy za kilka dni przystępują do egzaminu dojrzałości.

            Najlepszymi absolwentkami zostały Roksana Grześ z Liceum Ogólnokształcącego oraz Magdalena Sołtysiak z Technikum, które zostały uhonorowane złotym medalem Stanisława Staszica – patrona szkoły. Następnie wręczono dyplomy i skromne upominki uczniom wyróżniającym się w rywalizacji sportowej, działalności społecznej i wolontariacie.

            W uroczystościach wzięli udział m.in. Starosta Szamotulski Beata Hanyżak, Dyrektor Wydziału Edukacji i Spraw Obywatelskich Powiatu Szamotulskiego Jan Stefaniak czy Prezes Stowarzyszenia Absolwentów „Rolnika” Ryszard Frąckowiak.

        • 231 flag na 231 rocznicę uchwalenia konstytucji
          • 231 FLAG NA 231 ROCZNICĘ UCHWALENIA KONSTYTUCJI 3 MAJA

          • Wkrótce 2 maja – Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej a dzień później Święto Konstytucji 3 Maja 1791 roku. Z tej okazji, w piątek 29 kwietnia, władze Powiatu Szamotulskiego wraz z uczniami Zespołu Szkół nr 2 a zarazem członkami Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej – koło w Szamotułach rozdawali mieszkańcom grodu Halszki flagietki. Ich liczba nie była przypadkowa 231 flag na 231 rocznicę uchwalenia pierwszej w naszej historii konstytucji. Życzymy udanego długiego weekendu majowego z biało – czerwonymi barwami.

            Piotr Gotowy

        • Podstawa to dobre żywienie
          • PODSTAWA TO DOBRE ŻYWIENIE

          • Piękna barwa piór oraz niezwykły pokrój ptactwa domowego potrafi zachwycić każdego. Młodzież z kl I i II TR z Zespołu Szkół Nr 2 w Szamotułach odwiedzając Uniwersytet Przyrodniczy w  Poznaniu Zakład Doświadczalny Żywienia Zwierząt w Gorzyniu, miała okazję podziwiać całą plejadę barwnego ptactwa domowego, nie tylko rodzimych ras polskich, ale także pochodzących z odległych rejonów świata. Gorzyńska hodowla liczy kilkadziesiąt ras drobiu, w wielu odmianach barwnych. Są wśród nich kaczki ruańskie, biegusy indyjskie, kaczka saksońska, karolinki, mandarynki, cayugi, gęsi bojowe, chołmogorskie, chińskie kury jedwabiste, zielononóżki kuropatwiane, sussex, białoczuby oraz czubatki, wayedotte, karzełki łapciate i wiele innych. Ptactwo to utrzymywane jest zarówno w kurniku z dostępem do wolnego wybiegu, jak i w wolierach zewnętrznych.

            - Drób utrzymywany jest nie tylko w celach dydaktycznych, ale także doświadczalnych – mówi Klaudia Ciołek, zootechnik z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ZDŻZ w Gorzyniu – bowiem prowadzonych jest tutaj szereg badań naukowych, głównie związanych z żywieniem brojlerów oraz świń rosnących. W badaniach sprawdzane jest wykorzystanie pasz krajowych tj. nasion roślin strączkowych (bobiku, grochu, łubinu) czy rzepaku zamiast komponentów importowanych takich jak poekstrakcyjna śruta  sojowa. Prowadzone są również prace związane z polepszeniem wykorzystania pasz krajowych z użyciem wielu dodatków paszowych, ekstruzji oraz granulacji (co w efekcie ma na celu poprawiać strawność pasz).

            Większość pasz w gospodarstwie wykonywana jest w obrębie zakładu, dzięki takim urządzeniom jak rozdrabniacze, śrutowniki, mieszalniki, granulator ekstruder, który zgniata, podgrzewa nasiona roślin motylkowatych, zbóż i innych przy podwyższonym ciśnieniu.

            Praktyczne rozwiązania stosowane w zakładzie, zachęcały młodzież do zadawania pytań. Szczególnie związanych z utrzymaniem drobiu. Dzięki temu uczniowie dowiedzieli się, że temperatura, wilgotność i oświetlenie sterowane są elektronicznie.

            Przyszli rolnicy mogli też zobaczyć utrzymywane w systemie klatkowym kury nieśnej rasy Hy-Line, charakteryzującej się wysoką nieśnością, poznać zasady organizacji pracy, żywienia czy warunki utrzymania ptaków hodowlanych.

            W Gorzyńskim gospodarstwie utrzymywane są także lamy, kozy, osły, owce kameruńskie, które można hodować z powodzeniem w gospodarstwach agroturystycznych. Wzbudziły one u młodzieży dużo radości i sympatii szczególnie pięknie umaszczone kozie trojaczki, rasy anglonubijskiej. Hodowla zwierząt nie jest łatwa, ale daje ona wiele satysfakcji. Być może nasze odwiedziny w gorzyńskim gospodarstwie zachęcą młodych ludzi do hodowli oryginalnych ras zwierząt i ptaków oraz do pogłębiania wiedzy na temat żywienia zwierząt gospodarskich.

             

             

            Bardzo dziękujemy Pani Klaudii Ciołek z UP w Poznaniu ZDŻZ w Gorzyniu za umożliwienie zwiedzenia zakładu

            Nauczyciele: Katarzyna Zielewicz, Ewa Krysztofiak, Piotr Sołtysiak

            Uczniowie: kl I i II Technikum Rolniczego Zespołu Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach

        • Dzień przedsiębiorczości
          • DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI - KOLEJNA ODSŁONA

          • Dnia 20 i 21 kwietnia uczniowie naszej społeczności szkolnej udali się do różnych firm i instytucji aby na kilka godzin ,,zatrudnić” się w nich. Zajmowane stanowiska pracy były różnorodne.  W tegorocznej edycji Dnia przedsiębiorczości nasi uczniowie współpracowali z następującymi firmami: Kwiaciarnia Agata Jóźwiak, Kwiaciarnia Azalia, Santander Bank Polska S.A.,  Napoleon Cafe, Master Sushi Bar, Gospodarstwo Rolne Danuta Kwaśniewicz- Ratajczyk, MB Center, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu- Oddział w Szamotułach, Ma Go Anna Pająk, Lakdoktor, Credit Agricole Bank Polska S.A., AUTO NAPRAWA –  Szymon Mikołajczak, Kalinowski Sp. z o.o., Firma Usługowo –  Produkcyjna – Arkadiusz Płoski, WUL– GUM Usługi Wulkanizacyjno –  Transportowe, Galanteria Odzieżowa i Pasmanteria – Barbara Pyżalska, Zakład Wyposażenia Wnętrz- meble Oborniki Sp. z o.o., Magic- Salon Fryzjerski, Konian- M. Foltyn, Firma Usługowo- Handlowa Jacek Kaczmarek, Firma Usługowo- Transportowa Bąk Przemysław, Premio Opony Serwis Bojszczak s.c. Dziękujemy wolontariuszom za poświęcony czas, życzliwość okazaną naszym uczniom oraz bezcenne doświadczenie, które przekazali młodzieży.

            Katarzyna  Zielewicz, Renata Bednarczyk, Aleksandra Sadek

        • Lekcje pokazowe dla ósmoklasistów
          • LEKCJE POKAZOWE DLA ÓSMOKLASISTÓW

          • W dniach 25, 26 i 27 kwietnia w murach naszej szkoły gościliśmy Uczniów klas ósmych ze Szkoły Podstawowej nr 2 i Szkoły Podstawowej nr 3 w Szamotułach.

            Młodzież ta niebawem stanie przed ważnym wyborem szkoły średniej. Chcąc pomóc w podjęciu tej niełatwej decyzji, zaprosiliśmy ich na lekcje praktyczne do pracowni zawodowych, gdzie wraz z Uczniami i Nauczycielami naszej szkoły brali oni udział w zajęciach lekcyjnych.

            Nasi goście mieli okazję m.in.: wykonać desery i soki w Pracowni Żywienia , sprawdzić zawartość cukru w napojach, czy gęstość czekolady w Laboratorium Analizy Żywności, wykonać własne kompozycje florystyczne wraz z Uczniami Architektury Krajobrazu ,  oznaczyć odczyn i temperaturę gleby wraz z profilem Ochrony Środowiska.

            Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem, młodzież ze szkół podstawowych zadawała wiele pytań, na które odpowiedzi chętnie  udzielali zarówno Nauczyciele , jak i Uczniowie naszej szkoły.

            Goście mieli również możliwość zapoznania się z pełną ofertą edukacyjną szkoły. Mamy nadzieję, że ktoś z nich zawita do nas w przyszłości na dłużej.

            Zespół : Architektury Krajobrazu, Ochrony Środowiska, Technologii Żywności, Technologii Żywienia i Usług Gastronomicznych.

            Fot.  J.Zawieja, B.Korpik

        • Dzień patrona Anglii
          • DZIEŃ PATRONA ANGLII

          • 23 kwietnia przypada   ważne, narodowe święto w Wielkiej Brytanii- Dzień Św. Jerzego.  Wspomniany święty to dla Anglików symbol walki ze złem, odwagi i męstwa.  Ten pogromca smoka i średniowieczny wzór cnót został patronem Anglii, mimo, że sam Anglikiem nie był. Na Wyspach w  dzień Św. Jerzego, w trakcie parad i imprez kulturalnych - powiewają białe flagi z czerwonym krzyżem-które są znakiem świętego, a także oficjalną flagą  Anglii ( która też wpisuje się w Union Jack- flagę Zjednoczonego Królestwa). Anglicy noszą w tym dniu czerwone róże będące również symbolem Anglii. Na wsiach odbywa się uroczysty taniec ludowy Morris.  

            23 kwietnia to też idealny dzień dla tych, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności językowe , bowiem  wtedy właśnie obchodzony jest Dzień Języka Angielskiego. Nie bez powodu wybrano taką datę- jest to termin narodzin i śmierci  Williama Szekspira, a ustanowiony został dla uczczenia historii i bogactwa  kultury lingwistycznej języka autora  Romea i Julii.

             

            Martyna Kustoń 

        • Kuratorzy
          • EDUKACJA PRAWNA MŁODZIEŻY

          • W miniony czwartek (21 kwietnia br.) uczennice i uczniowie naszej szkoły wzięli udział w serii spotkań z kuratorami pracującymi w Zespole Kuratorskiej Służby Sądowej w Sądzie Rejonowym
            w Szamotułach - Katarzyną Major i Łukaszem Kulskim. Goście opowiedzieli młodzieży o zakresie działań i zadaniach kuratora w polskim porządku prawa, sprawowanych przez niego nadzorach w rodzinach niewydolnych wychowawczo, nad nieletnimi zagrożonymi demoralizacją i popełniającymi czyny karalne. Spotkania, które dotyczyły także przejawów demoralizacji i odpowiedzialności karnej młodzieży, miały - prócz edukacyjnego - także wymiar profilaktyczny.

                                                                                                             

            Anna Kustoń

            Klaudia Tomaszak-Ślipka

        • Europejski dzień śniadania
          • EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADANIA

          • Dziś  (24.04) , pod hasłem „ Znajdź czas na śniadanie” (ang. Make time for breakfast) celebrujemy najważniejszy posiłek dnia i świętujemy Europejski Dzień Śniadania.

            Według specjalistów- po kilku godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. Od tego, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy – zależy nasza wydajność w dalszej części dnia. Pamiętajmy, że ten pierwszy posiłek dnia- poprawia kreatywność, wzmaga koncentracje, poprawia również pamięć krótkoterminową. Co istotne- osoby regularnie jedzące śniadania mają mniejszą masę ciała, w porównaniu z tymi, które w ogóle nie jedzą lub jedzą nieregularnie.

            Zaszalejmy dziś ze śniadaniem.  Z pomysłem na złamanie tradycyjnego, polskiego śniadania, pospieszą uczniowie  3 klasy Technikum Żywienia i  Usług Gastronomicznych- spójrzcie na ich europejskie śniadania.

             

            Martyna Kustoń.

        • Przyłapani na czytaniu
          • PRZYŁAPANI NA CZYTANIU

          • Bohaterka dzisiejszego dnia  – książka -  to najlepszy przyjaciel człowieka. Ciągle najpopularniejsza jest jej wersja papierowa, ale doceniane są również e-booki i audiobooki. Corocznie 23 kwietnia obchodzony jest  Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. Dzień ten  tradycyjnie  poświęcony jest promocji literatury i czytelnictwa. Zachęcamy wszystkich nauczycieli, uczniów i czytelników z całego świata do dzielenia się swoją pasją czytelniczą i polecania godnych przeczytania książek. Miłość do czytania można wyrazić za pośrednictwem np. #WorldBookDay. W galerii zdjęć możecie zobaczyć kilkoro uczniów naszej szkoły- przyłapanych na czytaniu. Dziś wszystkim życzymy cudownego czasu spędzonego z książką i  miłej lektury.

        • Palmiarnia
          • BOTANIKA W PALMIARNI I WIZYTA W PYRLANDZIE

          • 21 września klasa I HBp odwiedziła Palmiarnię Poznańską – największą w kraju i jedną z największych w Europie ekspozycję egzotycznych roślin i ryb.

            Na powierzchni 4600 m² (46 000 m³) w 12 pawilonach  prezentowanych jest około 1100 gatunków roślin, a w akwarium 170 gatunków ryb oraz około 50 gatunków roślin wodnych. 

            Podczas zwiedzania poznaliśmy roślinność od strefy subtropikalnej, tropikalnej,  poprzez sawannę do klimatu śródziemnomorskiego i sukulentów Ameryki.

            Po ciekawej lekcji botaniki przyszedł czas na ekstremalną wyprawę wspinaczkową do Parku Linowego Pyrland na Malcie.

            Wielu z nas świetnie poradziło sobie pokonując  mosty, zjazdy, skoki i złośliwe linki. Nie zabrakło adrenaliny, która wzmagała chęć zdobywania dalszych przeszkód.

            Klasa I HBp

            Anna Dolińska

            Katarzyna Jakubowska

    • Kontakty

      • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
      • tel. (+48) 61-29-21-559
      • ul. Szczuczyńska 3 64-500 Szamotuły Poland
      • Dyrektor: Arkadiusz Majer
      • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Łukasz Janc
      • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
      • NIP: 787-10-30-195
      • REGON: 000100078
      • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl piotr.gotowy@zsnr2-szamotuly.pl
    • Logowanie