MAJÓWKA W ROLNIKU - WIDEORELACJA
OFERTA NA ROK SZKOLNY 2022/2023
NASI UCZNIOWIE W SĄDZIE
W ramach Programu Edukacji Prawnej Młodzieży - realizowanego we współpracy z Sądem Rejonowym w Szamotułach - uczennice i uczniowie klasy 1KR wraz z wychowawczynią, panią Anną Kaczmarek, uczestniczyli dzisiaj w charakterze publiczności w toczących się przed tutejszym sądem rozprawach w sprawach cywilnych. Sędzia Kajetan Kosterkiewicz (będący koordynatorem wspomnianego Programu Edukacji Prawnej Młodzieży) zaznajomił młodych ludzi z salą rozpraw oraz przebiegiem postępowania sądowego. Odpowiedział również na pytania żywo zainteresowanych tematyką prawną uczniów, które pojawiły się w związku z wizytą w sądzie oraz obserwowanymi rozprawami. Bardzo dziękujemy.
Klaudia Tomaszak-Ślipka
Anna Kustoń
MAJÓWKA W ROLNIKU - FOTORELACJA
- 74
MAJÓWKA W ROLNIKU
GOTOWANIE Z THERMOMIXEM
Mówi się, że podstawowym narzędziem każdego kucharza jest odpowiedni nóż – bez niego nie da się zrobić zupełnie nic. Jednak sprzętów równie ważnych i ułatwiających pracę w kuchni jest więcej. Jeden z nich to z pewnością robot kuchenny – z rozmaitymi funkcjami.
Nauka gotowania to nie tylko poznawanie tradycyjnych metod przyrządzania potraw, ale również nowoczesnych technik kulinarnych i obsługi profesjonalnego sprzętu gastronomicznego.
Thermomix to ekskluzywny, wszechstronny robot, który łączy w sobie funkcję wielu niezbędnych w kuchni przyrządów i narzędzi. Gwarantuje profesjonalne gotowanie w każdym domu, coraz częściej wykorzystywany jest również w zakładach gastronomicznych. Urządzenie to zostało wyprodukowane przez firmę Vorwerk, a jego nazwa pochodzi od połączenia słów „ thermo” (ogrzewanie) i „mix” ( mieszanie).
Jedną z ciekawszych metod przyrządzania potraw, którą można wykonać przy użyciu tego sprzętu jest technika sous-vide, polegająca na gotowaniu potraw w niskiej temperaturze , w warunkach próżniowych. Jest to również sposób na przechowywanie produktów. Dzięki tej metodzie wnętrze potrawy jest idealnie dogotowane, nie przesuszone zewnątrz – wszystkie płyny zatrzymane są w środku, co wywiera istotny wpływ na smak dania.
W ostatnim tygodniu Uczniowie klas gastronomicznych , w czasie zajęć praktycznych, mieli okazję sporządzać potrawy i napoje z wykorzystaniem robota Thermomix , podczas wspólnego gotowania z przedstawicielem tej firmy - panią Darią Diering-Kurdyk.
Przedstawiła ona urządzenie, opowiedziała historię jego powstania, a następnie wspólnie z Uczniami przystąpiła do gotowania. Młodzież z zapałem zabrała się do pracy , przygotowując m.in. naturalne przyprawy, zdrową kostkę rosołową, cukier waniliowy, sałatki, surówki, różnego rodzaju pieczywo, chałkę, pyzy, gulasz, soki i koktajle.
Nie obyło się oczywiście bez smakowitej degustacji wykonanych potraw i produktów.
Joanna Zawieja
Małgorzata Rosada
3
WARSZTATY NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM
Drodzy studenci tak przez wykładowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zostali przywitani uczniowie z klasy I GO.
26 kwietnia podczas kolejnych warsztatów w ramach projektu Uniwersytet Młodych Przyrodników przewidziano dla młodzieży tematy; Stereotypy w życiu człowieka, Małżonkowie i majątek czyli…. uczucia w ramach paragrafu, Zielony szejk!. Zielona przedsiębiorczość.
Zaproponowane przez prowadzących pierwsze warsztaty, panią dr Barbarę Kołodziej zadanie z rolami jakie pełnimy w społeczeństwie i jak poprzez to jesteśmy postrzegani przez otoczenie wzbudziło mnóstwo emocji. Losowo dobrane uczniom pozycje społeczne uświadomiły ,że wszyscy jesteśmy postrzegani stereotypowo. Jedni mogą się z tego cieszyć i czerpać satysfakcję ponieważ są traktowani z szacunkiem i uznaniem inni muszą nieraz latami przekonywać do siebie uprzedzonych. Oceniamy lepiej swoich, wolimy ich towarzystwo, w kontakcie z obcymi jesteśmy ostrożni często nastawieni negatywnie. Wobec tego na postawione pytanie czy stereotypy są pożyteczne , czy niepotrzebne nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Pani dr Izabela Hasińska zaintrygowała uczniów prawnymi aspektami małżeństwa. Szczególne zainteresowanie młodzieży wzbudził fakt, że w Polsce można zawrzeć związek małżeński przez pełnomocnika, ciekawy dla słuchaczy był także przykład obliczania przez sąd alimentów na dziecko i współmałżonka. Posługiwanie się faktami z wokandy sądowej pokazało jak nietypowe scenariusze pisze życie i jak sąd wielowymiarowo musi ocenić sytuację konkretnej rodziny.
Ostatnie warsztaty poświęcono gospodarowaniu zasobami .Pan dr. Paweł Siemiński zadał bardzo aktualne pytanie ” Czy możemy sobie pozwolić na marnotrawstwo zasobów?”. Niestety z przedstawionych statystyk wynika jak małe jest wykorzystanie powierzchni biurowych, używanych samochodów czy jak znikoma ilość śmieci podlega recyklingowi. Szczególna uwagę prowadzący zwrócił na odnawialne źródła energii i możliwości w tym zakresie naszego kraju. Uczniowie dowiedzieli się, że mamy dobre warunki słoneczne. Następnie przedstawił założenia „Europejskiego zielonego ładu”. Przekonywał, że czas na zmiany postaw, że musimy preferować model gospodarki o obiegu zamkniętym.
Po ciekawym , ale męczącym dniu „studenci” wrócili do szkoły zaopatrzeni w baterie solarne do ładowania np. ulubionych telefonów komórkowych.
Katarzyna Zielewicz , Aleksandra Sadek, Renata Bednarczyk
5
Z WIZYTĄ W KRÓLESTWIE ROŚLIN
Poznańska Palmiarnia to największa w Polsce placówka botaniczna na której powierzchni możemy podziwiać około 1100 gatunków roślin z różnych stref klimatycznych. Na wycieczkę po krainie pnączy, sukulentów, epifitów i innych przedstawicieli królestwa roślin wybrały się klasy II Liceum Ogólnokształcącego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Spacerując alejkami młodzież miała okazję nie tylko zobaczyć rośliny z bliska, ale także spróbować ich owoców, wytwarzanych z nich produktów, poczuć ich zapach. Wszystko to za sprawą cudownej pani przewodnik, której opowieści potrafią zainteresować słuchających. Od czasu do czasu z swojej torby pani Krysia wyjmowała skarby np. ziarna i owoce kakaowca, korę cynamonowca, wanilię. To wspaniałe miejsce warte jest odwiedzin – dlatego zachęcamy wszystkich do wizyty w Palmiarni.
A. Danielewicz, A. Kustoń, M Kustoń
2
POŻEGNANIE MATURZYSTÓW ZAOCZNYCH
Nie tylko licealiści dzienni, ale również zaoczni 29 kwietnia odbierali upragnione świadectwa maturalne. O godz. 17.00 w Cafe Napoleon rozpoczęła się uroczystość zakończenia nauki w Liceum dla Dorosłych. Dyrektor Zygmunt Sługocki pogratulował wszystkim absolwentów ukończenia szkoły a tym, którzy przystępują do matury zdania egzaminu dojrzałości. Opiekunami semestrów maturalnych byli p. Aleksandra Adamczak i p. Daniel Kuzara.
39
POŻEGNANIE MATURZYSTÓW
Wczesnym piątkowym popołudniem 29 kwietnia uczniowie ostatnich klas liceum i technikum z Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach odebrali świadectwa maturalne.
Dyrektor Zygmunt Sługocki złożył na ręce absolwentów moc serdecznych życzeń i gratulacji. Podkreślał, że wszyscy trzymają kciuki za maturzystów, którzy za kilka dni przystępują do egzaminu dojrzałości.
Najlepszymi absolwentkami zostały Roksana Grześ z Liceum Ogólnokształcącego oraz Magdalena Sołtysiak z Technikum, które zostały uhonorowane złotym medalem Stanisława Staszica – patrona szkoły. Następnie wręczono dyplomy i skromne upominki uczniom wyróżniającym się w rywalizacji sportowej, działalności społecznej i wolontariacie.
W uroczystościach wzięli udział m.in. Starosta Szamotulski Beata Hanyżak, Dyrektor Wydziału Edukacji i Spraw Obywatelskich Powiatu Szamotulskiego Jan Stefaniak czy Prezes Stowarzyszenia Absolwentów „Rolnika” Ryszard Frąckowiak.
56
231 FLAG NA 231 ROCZNICĘ UCHWALENIA KONSTYTUCJI 3 MAJA
Wkrótce 2 maja – Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej a dzień później Święto Konstytucji 3 Maja 1791 roku. Z tej okazji, w piątek 29 kwietnia, władze Powiatu Szamotulskiego wraz z uczniami Zespołu Szkół nr 2 a zarazem członkami Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej – koło w Szamotułach rozdawali mieszkańcom grodu Halszki flagietki. Ich liczba nie była przypadkowa 231 flag na 231 rocznicę uchwalenia pierwszej w naszej historii konstytucji. Życzymy udanego długiego weekendu majowego z biało – czerwonymi barwami.
Piotr Gotowy
18
PODSTAWA TO DOBRE ŻYWIENIE
Piękna barwa piór oraz niezwykły pokrój ptactwa domowego potrafi zachwycić każdego. Młodzież z kl I i II TR z Zespołu Szkół Nr 2 w Szamotułach odwiedzając Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Zakład Doświadczalny Żywienia Zwierząt w Gorzyniu, miała okazję podziwiać całą plejadę barwnego ptactwa domowego, nie tylko rodzimych ras polskich, ale także pochodzących z odległych rejonów świata. Gorzyńska hodowla liczy kilkadziesiąt ras drobiu, w wielu odmianach barwnych. Są wśród nich kaczki ruańskie, biegusy indyjskie, kaczka saksońska, karolinki, mandarynki, cayugi, gęsi bojowe, chołmogorskie, chińskie kury jedwabiste, zielononóżki kuropatwiane, sussex, białoczuby oraz czubatki, wayedotte, karzełki łapciate i wiele innych. Ptactwo to utrzymywane jest zarówno w kurniku z dostępem do wolnego wybiegu, jak i w wolierach zewnętrznych.
- Drób utrzymywany jest nie tylko w celach dydaktycznych, ale także doświadczalnych – mówi Klaudia Ciołek, zootechnik z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ZDŻZ w Gorzyniu – bowiem prowadzonych jest tutaj szereg badań naukowych, głównie związanych z żywieniem brojlerów oraz świń rosnących. W badaniach sprawdzane jest wykorzystanie pasz krajowych tj. nasion roślin strączkowych (bobiku, grochu, łubinu) czy rzepaku zamiast komponentów importowanych takich jak poekstrakcyjna śruta sojowa. Prowadzone są również prace związane z polepszeniem wykorzystania pasz krajowych z użyciem wielu dodatków paszowych, ekstruzji oraz granulacji (co w efekcie ma na celu poprawiać strawność pasz).
Większość pasz w gospodarstwie wykonywana jest w obrębie zakładu, dzięki takim urządzeniom jak rozdrabniacze, śrutowniki, mieszalniki, granulator ekstruder, który zgniata, podgrzewa nasiona roślin motylkowatych, zbóż i innych przy podwyższonym ciśnieniu.
Praktyczne rozwiązania stosowane w zakładzie, zachęcały młodzież do zadawania pytań. Szczególnie związanych z utrzymaniem drobiu. Dzięki temu uczniowie dowiedzieli się, że temperatura, wilgotność i oświetlenie sterowane są elektronicznie.
Przyszli rolnicy mogli też zobaczyć utrzymywane w systemie klatkowym kury nieśnej rasy Hy-Line, charakteryzującej się wysoką nieśnością
,poznać zasady organizacji pracy, żywienia czy warunki utrzymania ptaków hodowlanych.W Gorzyńskim gospodarstwie utrzymywane są także lamy, kozy, osły, owce kameruńskie, które można hodować z powodzeniem w gospodarstwach agroturystycznych. Wzbudziły one u młodzieży dużo radości i sympatii szczególnie pięknie umaszczone kozie trojaczki, rasy anglonubijskiej. Hodowla zwierząt nie jest łatwa, ale daje ona wiele satysfakcji. Być może nasze odwiedziny w gorzyńskim gospodarstwie zachęcą młodych ludzi do hodowli oryginalnych ras zwierząt i ptaków oraz do pogłębiania wiedzy na temat żywienia zwierząt gospodarskich.
Bardzo dziękujemy Pani Klaudii Ciołek z UP w Poznaniu ZDŻZ w Gorzyniu za umożliwienie zwiedzenia zakładu
Nauczyciele: Katarzyna Zielewicz, Ewa Krysztofiak, Piotr Sołtysiak
Uczniowie: kl I i II Technikum Rolniczego Zespołu Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach
9
DZIEŃ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI - KOLEJNA ODSŁONA
Dnia 20 i 21 kwietnia uczniowie naszej społeczności szkolnej udali się do różnych firm i instytucji aby na kilka godzin ,,zatrudnić” się w nich. Zajmowane stanowiska pracy były różnorodne. W tegorocznej edycji Dnia przedsiębiorczości nasi uczniowie współpracowali z następującymi firmami: Kwiaciarnia Agata Jóźwiak, Kwiaciarnia Azalia, Santander Bank Polska S.A., Napoleon Cafe, Master Sushi Bar, Gospodarstwo Rolne Danuta Kwaśniewicz- Ratajczyk, MB Center, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Poznaniu- Oddział w Szamotułach, Ma Go Anna Pająk, Lakdoktor, Credit Agricole Bank Polska S.A., AUTO NAPRAWA – Szymon Mikołajczak, Kalinowski Sp. z o.o., Firma Usługowo – Produkcyjna – Arkadiusz Płoski, WUL– GUM Usługi Wulkanizacyjno – Transportowe, Galanteria Odzieżowa i Pasmanteria – Barbara Pyżalska, Zakład Wyposażenia Wnętrz- meble Oborniki Sp. z o.o., Magic- Salon Fryzjerski, Konian- M. Foltyn, Firma Usługowo- Handlowa Jacek Kaczmarek, Firma Usługowo- Transportowa Bąk Przemysław, Premio Opony Serwis Bojszczak s.c. Dziękujemy wolontariuszom za poświęcony czas, życzliwość okazaną naszym uczniom oraz bezcenne doświadczenie, które przekazali młodzieży.
Katarzyna Zielewicz, Renata Bednarczyk, Aleksandra Sadek
7
LEKCJE POKAZOWE DLA ÓSMOKLASISTÓW
W dniach 25, 26 i 27 kwietnia w murach naszej szkoły gościliśmy Uczniów klas ósmych ze Szkoły Podstawowej nr 2 i Szkoły Podstawowej nr 3 w Szamotułach.
Młodzież ta niebawem stanie przed ważnym wyborem szkoły średniej. Chcąc pomóc w podjęciu tej niełatwej decyzji, zaprosiliśmy ich na lekcje praktyczne do pracowni zawodowych, gdzie wraz z Uczniami i Nauczycielami naszej szkoły brali oni udział w zajęciach lekcyjnych.
Nasi goście mieli okazję m.in.: wykonać desery i soki w Pracowni Żywienia , sprawdzić zawartość cukru w napojach, czy gęstość czekolady w Laboratorium Analizy Żywności, wykonać własne kompozycje florystyczne wraz z Uczniami Architektury Krajobrazu , oznaczyć odczyn i temperaturę gleby wraz z profilem Ochrony Środowiska.
Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem, młodzież ze szkół podstawowych zadawała wiele pytań, na które odpowiedzi chętnie udzielali zarówno Nauczyciele , jak i Uczniowie naszej szkoły.
Goście mieli również możliwość zapoznania się z pełną ofertą edukacyjną szkoły. Mamy nadzieję, że ktoś z nich zawita do nas w przyszłości na dłużej.
Zespół : Architektury Krajobrazu, Ochrony Środowiska, Technologii Żywności, Technologii Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Fot. J.Zawieja, B.Korpik
46
DZIEŃ PATRONA ANGLII
23 kwietnia przypada ważne, narodowe święto w Wielkiej Brytanii- Dzień Św. Jerzego. Wspomniany święty to dla Anglików symbol walki ze złem, odwagi i męstwa. Ten pogromca smoka i średniowieczny wzór cnót został patronem Anglii, mimo, że sam Anglikiem nie był. Na Wyspach w dzień Św. Jerzego, w trakcie parad i imprez kulturalnych - powiewają białe flagi z czerwonym krzyżem-które są znakiem świętego, a także oficjalną flagą Anglii ( która też wpisuje się w Union Jack- flagę Zjednoczonego Królestwa). Anglicy noszą w tym dniu czerwone róże będące również symbolem Anglii. Na wsiach odbywa się uroczysty taniec ludowy Morris.
23 kwietnia to też idealny dzień dla tych, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności językowe , bowiem wtedy właśnie obchodzony jest Dzień Języka Angielskiego. Nie bez powodu wybrano taką datę- jest to termin narodzin i śmierci Williama Szekspira, a ustanowiony został dla uczczenia historii i bogactwa kultury lingwistycznej języka autora Romea i Julii.
Martyna Kustoń
13
EDUKACJA PRAWNA MŁODZIEŻY
W miniony czwartek (21 kwietnia br.) uczennice i uczniowie naszej szkoły wzięli udział w serii spotkań z kuratorami pracującymi w Zespole Kuratorskiej Służby Sądowej w Sądzie Rejonowym
w Szamotułach - Katarzyną Major i Łukaszem Kulskim. Goście opowiedzieli młodzieży o zakresie działań i zadaniach kuratora w polskim porządku prawa, sprawowanych przez niego nadzorach w rodzinach niewydolnych wychowawczo, nad nieletnimi zagrożonymi demoralizacją i popełniającymi czyny karalne. Spotkania, które dotyczyły także przejawów demoralizacji i odpowiedzialności karnej młodzieży, miały - prócz edukacyjnego - także wymiar profilaktyczny.Anna Kustoń
Klaudia Tomaszak-Ślipka
EUROPEJSKI DZIEŃ ŚNIADANIA
Dziś (24.04) , pod hasłem „ Znajdź czas na śniadanie” (ang. Make time for breakfast) celebrujemy najważniejszy posiłek dnia i świętujemy Europejski Dzień Śniadania.
Według specjalistów- po kilku godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. Od tego, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy – zależy nasza wydajność w dalszej części dnia. Pamiętajmy, że ten pierwszy posiłek dnia- poprawia kreatywność, wzmaga koncentracje, poprawia również pamięć krótkoterminową. Co istotne- osoby regularnie jedzące śniadania mają mniejszą masę ciała, w porównaniu z tymi, które w ogóle nie jedzą lub jedzą nieregularnie.
Zaszalejmy dziś ze śniadaniem. Z pomysłem na złamanie tradycyjnego, polskiego śniadania, pospieszą uczniowie 3 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych- spójrzcie na ich europejskie śniadania.
Martyna Kustoń.
3
PRZYŁAPANI NA CZYTANIU
Bohaterka dzisiejszego dnia – książka - to najlepszy przyjaciel człowieka. Ciągle najpopularniejsza jest jej wersja papierowa, ale doceniane są również e-booki i audiobooki. Corocznie 23 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. Dzień ten tradycyjnie poświęcony jest promocji literatury i czytelnictwa. Zachęcamy wszystkich nauczycieli, uczniów i czytelników z całego świata do dzielenia się swoją pasją czytelniczą i polecania godnych przeczytania książek. Miłość do czytania można wyrazić za pośrednictwem np. #WorldBookDay. W galerii zdjęć możecie zobaczyć kilkoro uczniów naszej szkoły- przyłapanych na czytaniu. Dziś wszystkim życzymy cudownego czasu spędzonego z książką i miłej lektury.
2
BOTANIKA W PALMIARNI I WIZYTA W PYRLANDZIE
21 września klasa I HBp odwiedziła Palmiarnię Poznańską – największą w kraju i jedną z największych w Europie ekspozycję egzotycznych roślin i ryb.
Na powierzchni 4600 m² (46 000 m³) w 12 pawilonach prezentowanych jest około 1100 gatunków roślin, a w akwarium 170 gatunków ryb oraz około 50 gatunków roślin wodnych.
Podczas zwiedzania poznaliśmy roślinność od strefy subtropikalnej, tropikalnej, poprzez sawannę do klimatu śródziemnomorskiego i sukulentów Ameryki.
Po ciekawej lekcji botaniki przyszedł czas na ekstremalną wyprawę wspinaczkową do Parku Linowego Pyrland na Malcie.
Wielu z nas świetnie poradziło sobie pokonując mosty, zjazdy, skoki i złośliwe linki. Nie zabrakło adrenaliny, która wzmagała chęć zdobywania dalszych przeszkód.
Klasa I HBp
Anna Dolińska
Katarzyna Jakubowska
3
OGŁOSZENIE
Archiwum Aktualności