W tym roku obchody Dnia Edukacji Narodowej w naszej szkole, połączone zostały ze świętowaniem Międzynarodowego Dnia Żywności.
Wydarzenie to celebrowane jest na świecie 16 października i jego głównym celem jest pogłębienie świadomości społeczeństwa na temat globalnych problemów żywnościowych, wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem , ale również propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Technologii Żywności wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych postanowili włączyć się do obchodów tego wydarzenia i zaprosić do wspólnego świętowania całą społeczność szkolną.
Jako, iż nie ma produkcji żywności i przygotowywania pełnowartościowych posiłków bez ciężkiej pracy rolników, Międzynarodowy Dzień Żywności w naszej szkole otwarła wystawa „Darów Natury” przygotowana przez uczniów klas o profilu rolniczym.
Na piętrze budynku głównego , młodzież i przybyli goście mogli podziwiać niesamowitą, artystyczną aranżację, stworzoną z tytułowych „ Darów Natury”, począwszy od ziaren na przetworach kończąc.
Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zaprezentowali swoje artystyczne zdolności, przygotowując okolicznościowe nakrycia stołów, w wersji jesiennej i romantycznej.
Podziwiać można było również przygotowany przez nich pokaz drinków bezalkoholowych oraz wziąć udział w warsztatach z dekoracyjnego składania serwetek.
Sala gimnastyczna w internacie zamieniona została w laboratorium i centrum zdrowego odżywiania.
Młodzież z klas Technikum Technologii Żywności przygotowała doświadczenia laboratoryjne. Można było dokonać samodzielnej analizy sensorycznej ziół, przypraw i aromatów spożywczych, zbadać gęstość roztworów, dowiedzieć się, ile cukru spożywamy na co dzień w popularnych napojach oraz samodzielnie zbudować piramidę żywieniową.
Na pytania i wątpliwości związane z odżywianiem odpowiadała pani Barbara Stelmaszyk – dyplomowany dietetyk i kosmetolog.
Jednak czym byłyby obchody Światowego Dnia Żywności bez możliwości spróbowania czegoś smacznego?
Uczennice i uczniowie klas gastronomicznych przygotowywali dla wszystkich słodki poczęstunek: chrupiące gofry, dietetyczną watę cukrową oraz popcorn, witaminową lemoniadę i owoce w ciemnej czekoladzie. Pod okiem pani Agnieszki Nowakowskiej młodzież stworzyła artystyczny tort, tematycznie nawiązujący do Dnia Żywności.
Całość wydarzenia oprawiona została w niesamowite, florystyczne dekoracje przygotowane przez uczniów Technikum Architektury Krajobrazu. Oprócz kompozycji artystycznych, młodzież zaprezentowała swoje uzdolnienia manualne poprzez wystawę prac rękodzielniczych.
Dzień Edukacji Narodowej to święto całej społeczności szkolnej. Tym bardziej miło było obserwować, iż w konkursach , warsztatach, szkoleniach, pokazach i degustacjach brali aktywny udział nie tylko uczniowie, ale również nauczyciele i pracownicy naszej szkoły. Było smacznie, zdrowo i wesoło.
Wszystkim bardzo dziękujemy za udział w wydarzeniu i składamy najlepsze życzenia z okazji
Dnia Edukacji Narodowej.
Zespół Technikum Technologii Żywności ,Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ,Zespół Produkcji Rolnej i Architektury Krajobrazu
Fot. Joanna Zawieja, Natalia Pietrzak