Zespół Szkół w Objezierzu już po raz siedemnasty stanął za organizacją Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego, sprawdzającego wiedzę praktyczną oraz umiejętności przyszłych szefów kuchni. Do pasjonującej „rywalizacji na smaki” w tym roku przystąpiła młodzież z 6 wielkopolskich szkół. W piątek 19 kwietnia w Objezierzu spotkali się uczniowie z Sierakowa, Poznania, Trzcianki oraz Wągrowca. Nie zabrakło przedstawicieli gospodarzy oraz bardzo dobrze zapowiadających się młodych kucharek z Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach – Michaliny Powolnej (uczennica klasy III GO) i Oliwii Kowalak (uczennica klasy III BR).
Konkurs przeprowadzony został w dwóch kategoriach tematycznych. Zadaniem uczestników pierwszej z nich było przygotowanie polędwiczki wieprzowej w daniu zasadniczym. Młodzież biorąca udział w zmaganiach drugiej kategorii musiała zaś stworzyć deser z wykorzystaniem śmietany kremowej.
Oba zadania do łatwych wcale nie należały – tym bardziej, że maksymalny czas na ich wykonanie wynosił 3 godziny w ciągu, których uczestnicy musieli przygotować nie jedną, lecz pięć porcji poszczególnych dań. Testowali je kolejno: dyrektor, menadżer oraz główny szef kuchni poznańskiego Hotelu Mercure. Poprzeczka zawieszona została naprawdę wysoko.
Uczennice „Rolnika” spisały się wyśmienicie! Michalina Powolna, która do konkursu przygotowywała się pod okiem pani Joanny Przygockiej, wykonała oryginalny deser „Sweet Suprise”, składający się z kremu śmietanowego na bazie jaj ze śmietaną, musu z pomidorami doprawionego cynamonem i lionką oraz biszkoptów nasączonych naparem z kawy i Amaretto. Z kolei Oliwię Kowalak do konkursowych zmagań przygotowywał pan Arkadiusz Płoski. „Popieprzone polędwiczki” – bo tak trzecioklasistka zatytułowała swoje popisowe danie – w istocie były aromatyczną potrawą mięsną, którego smak dopełniły m.in. warzywa sezonowe – marchew oraz zielone szparagi.
Dziewczęta wykazały się kulinarną inwencją twórczą. Udział w konkursie stał się dla nich ciekawym doświadczeniem, pozwalającym sprawdzić nabytą dotychczas wiedzę. Z drugiej strony był doskonałą formą zabawy – wszak, gdy robi się to, co wynika z czystej pasji, rywalizacja okazuje się być przyjemnością!
Co prawda uczennicom nie udało się zająć czołowych miejsc, ale nie bez znaczenia pozostaje wyróżnienie przyznane Michalinie Powolnej przez publiczność! Serdecznie gratulujemy!
Dziewczętom dziękujemy za godne reprezentowanie „Rolnika” na szczeblu międzyszkolnym. Jesteśmy przekonani o tym, że Oliwia i Michalina światem kulinariów jeszcze zawojują!