• SUKCES NASZEJ SZKOŁY WE WSPÓŁZAWODNICTWIE LZS
          • SUKCES NASZEJ SZKOŁY WE WSPÓŁZAWODNICTWIE LZS

          • 11 grudnia w Poznaniu odbyło się podsumowanie XXV Współzawodnictwa Sportowego Powiatów Województwa Wielkopolskiego. Nasza szkoła zajęła zaszczytne drugie miejsce w kategorii „Współzawodnictwo LZS szkół ponadpodstawowych”. Powiat Szamotulski reprezentował Wicestarosta Szamotulski Rafał Zimny a naszą szkołę nieoceniony nauczyciel wychowania fizycznego Bartosz Świst. Cała szkoła gratuluje naszym profesorom od zajęć w-f oraz reprezentujących nas uczniów w rywalizacji sportowej.

             

            Piotr Gotowy

             

            Zdjęcia: Powiat Szamotulski, Wicestarosta Szamotulski Rafał Zimny.

        • UBIERANIE CHOINKI W INTERNACIE
          • UBIERANIE CHOINKI W INTERNACIE

          • Jedną z tradycji Świąt Bożego Narodzenia jest zwyczaj ubierania choinki. Wychowankowie Internatu zabrali się za przyozdabianie tegoż drzewka. Był to mile spędzony czas.

            Anna Jagiełka

        • Patronat - Kalinowski
          • NOWE PERSPEKTYWY DLA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 2 W SZAMOTUŁACH

          • Przed uczniami Zespołu Szkół nr 2 im. S. Staszica w Szamotułach otwierają się nowe możliwości, a wszystko za sprawą umowy, jaka dyrekcja szkoły zawarła z firmą Kalinowski Sp. z o.o. z Kaźmierza, która objęła swoim patronatem kierunki rolnicze. We wtorek, 28 listopada, dyrektor Arkadiusz Majer podpisał umowę patronacką z prezesem firmy Wojciechem Kalinowskim, absolwentem i przyjacielem szkoły. Na mocy porozumienia uczniowie zyskają możliwość uczestniczenia w zajęciach praktycznych na terenie firmy, szkoleniach, wycieczkach zawodowych i konferencjach. Dla uczniów kierunków rolniczych z najwyższymi wynikami patron ufundował specjalne stypendia oraz możliwość odbycia praktyk zawodowych. Czy zakończą się one stałym angażem, zobaczymy w przyszłości. Kalinowski Sp. z o.o. to obecnie jedna z wiodących w kraju firm na rynku nawozów i handlu w branży rolniczej. Dysponuje najnowocześniejszym parkiem maszynowym oraz specjalistyczną technologią logistyczną, niezbędną w nowoczesnym rolnictwie. Możliwość zdobycia wiedzy i doświadczenia jest dla młodych adeptów rolnictwa nieoceniona.

        • Obsługa na MTP
          • OBSŁUGA KELNERSKA NA MIĘDZYNARODOWYCH TARGACH POZNAŃSKICH

          • We wtorek 28.11.2023 r. uczniowie 3 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych mieli okazję doskonalić swoje praktyczne umiejętności podczas obsługi kelnerskie ponad 1000 uczestników Forum Rolniczego i Agrobiznesu na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

            Forum Rolnicze rozpoczęto od śniadania wielkopolskiego. Młodzież serwowała tradycyjny żurek z jajkiem i kiełbasą zorganizowany przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Natomiast obiad wydawany był w formie bufetu szwedzkiego dla 200 wystawców i ponad 800 gości.

            Dziękujemy organizatorom Wielkopolskiej Izbie Rolniczej i Top Agrar Polska za wyróżnienie naszej szkoły i kierunku. Wszystkim kelnerkom i kelnerom dziękujemy za zaangażowanie i prace, a doświadczenie na długo pozostanie w pamięci. 

            Joanna Przygocka

        • Chrzest w internacie
          • CHRZEST NOWYCH MIESZKAŃCÓW INTERNATU

          • W listopadowy wieczór postanowiliśmy oficjalnie przyjąć do grona Internatu nowe osoby, które to musiały zmierzyć się z pewnymi zadaniami. Uroczystość została przygotowana przez trójkę internacką.

            Anna Jagiełka

        • Mikołajki w internacie
          • ANDRZEJKI W INTERNACIE

          • W ,,Andrzejkowy' wieczór spotkaliśmy się w celu świętowania tego dnia. Młodzież przygotowała kilka wróżb. Była to okazja do integracji i spędzenia czasu w miłym towarzystwie.

            Anna Jagiełka

        • Mikołajki w internacie
          • MIKOŁAJKI W INTERNACIE

          • W ,Mikołajkowy' wieczór postanowiliśmy upiec pierniki w Internacie. Był to bardzo radosny czas dla wszystkich. Każda chętna osoba mogła włączyć się w pomoc. Dobry humor nie opuszczał nas.

            Anna Jagiełka

        • Spotkanie z komornikiem
          • EDUKACJA PRAWNA MŁODZIEŻY – SPOTKANIE Z KOMORNIKIEM SĄDOWYM

          • 30 listopada w Andrzejki zawitał do naszej szkoły komornik sądowy p. Lech Siuda. Spotkanie odbyło się w ramach programu „Edukacja prawna młodzieży” realizowanego przez Sąd Rejonowy w Szamotułach. W zajęciach miała okazję wziąć udział nasza młodzież z klas technikalnych: 2 G i 3 KR. Podczas tych spotkań była okazja do zapoznania się z codzienną pracą komornika, zagrożeń dla osób młodych wynikających z nierozważnego zadłużania się czy drogą do wykonywania zawodu prawniczego. W kolejnych tygodniach odbędą się kolejne spotkania z sędziami i adwokatami.

             

            Anna Kustoń

            Klaudia Tomaszak – Ślipka

            Piotr Gotowy

        • Zbiórka żywności
          • ŚWIĄTECZNA ZBIORKA ŻYWNOŚCI

          • Jak co roku w okresie świątecznym w naszej szkole zorganizowana została zbiórka żywności dla podopiecznych PCK. Przedmiotem zbiórki były produkty żywnościowe: kasza, makaron, mąka, cukier, słodycze itp. W środę 29.11.23 żywność została zważona - zebraliśmy 130 kg.

            W ogłoszonym konkursie na zebranie najwięcej  kilogramów żywności  wygrała klasa I HB Liceum Ogólnokształcącego – wynikiem 29,4 kg. Miejsce drugie zajęła klasa 3 KR z  22,6 kilogramami. W piątek - 1.12.23 uczniowie klasy 1 Technikum Rolniczego dostarczyli żywność do Rejonowego Oddziału  Polskiego Czerwonego Krzyża.

            Serdeczne podziękowania za udział w zbiórce . Po raz kolejny  pokazaliśmy ,że społeczność Zespołu Szkół nr 2  to ludzie o wielkim sercach, otwarci na pomoc drugiemu człowiekowi.

                                 

            Opiekun wolontariatu

            Arleta Danielewicz

        • Uczą się od najlepszych
          • UCZĄ SIĘ OD NAJLEPSZYCH

          • Specjaliści mający nie tylko duże kwalifikacje, ale też ogromne doświadczenie to dla młodych osób, którzy wiążą swoją przyszłość z prowadzeniem nowoczesnego gospodarstwa rolnego, niezwykle cenne źródło wiedzy.

            Młodzież z ZSz nr 2 im. Stanisława Staszica  w Szamotułach (klasa pierwsza technikum rolniczego, której wychowawcą jest Piotr Sołtysiak oraz grupa młodzieży z klasy drugiej – której wychowawczynią jest Katarzyna Zielewicz) miała okazję zwiedzić i zapoznać się z funkcjonowaniem największej i jednej z najlepszych w kraju ferm krów mlecznych - Sano Agrar Institut w Lubiniu koło Trzemeszna. Ferma liczy ponad 3 tys. szt. bydła mlecznego w tym 1700 krów oraz po ok. 700 szt. jałówek i cieląt. Zwierzęta usytuowane są w trzech oddalonych od siebie gospodarstwach – krowy – w Sano Dairy Farm, cielęta - Sano Calves Farm oraz jałówki – w Sano Heifers Farm. Z zagadnieniami związanymi z żywieniem bydła, utrzymaniem stada i jego organizacją, dbałością o środowisko opowiadał młodzieży z zaangażowaniem i pasją, dr Ryszard Kujawiak, doradca prezesa Sano.

            Zwiedzając farmę krów mlecznych uwagę młodzieży zwrócił przede wszystkim panujący wszędzie ład i porządek oraz otaczające budynki inwentarskie klomby roślin ozdobnych. Ta wzorowo prowadzona ferma zapewnia zwierzętom najwyższy dobrostan, zarówno co do środowiska, żywienia, jak i zdrowia zwierząt.

            - Zwierzęta utrzymywane są w otwartych oborach bez poddaszy użytkowych, zamiast okien i ścian zamontowane zostały kurtyny, co zapewnia stały dopływ świeżego powietrza, a przepuszczające światło pokrycie dachowe zwiększa doświetlenie budynków.

            Zainstalowane lampy o spektrum światła dziennego, umożliwiają stosowanie zimą programu świetlnego, który wspomaga m.in. wydajność mleczną.

            Boksy legowiskowe krów mlecznych ścielone są separowaną gnojowicą, słoma jest wykorzystywana do ścielenia boksów cieląt do 3. miesiąca życia oraz legowisk krów cielących się. Z kolei boksy legowiskowe starszych cieląt i jałówek wykładane są matami gumowymi. Obornik usuwany jest automatycznym zgarniakiem typu delta.

            - Dzień pracy w Sano Dairy Farm rozpoczyna się od udoju o godz. 5 00. W gospodarstwie do tego celu wykorzystywana jest hala udojowa typu karuzela na 60 stanowisk. Zwierzęta dojone są trzy razy dziennie. Dój pojedynczej sztuki razem z dezynfekcją, zdojeniem trwa zaledwie 11 minut – informuje pan dr Kujawiak - wydajność mleka sięga 13 tys. kg mleka od sztuki. Tak duża wydajność mleczna, to oczywiście zasługa wielu prawidłowo prowadzonych elementów produkcji, w tym dobrostanu żywieniowego – argumentuje specjalista.

            - Pasze podawane w formie TMR (ang. total mixed ration – całkowicie wymieszana dawka) muszą być najwyższej jakości, a do tego smaczne – mówi pan dr Ryszard Kujawiak – ponieważ sprawia to, że krowy jedzą ją chętniej, dostarczając organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Dlatego pasze podlegają rygorystycznej ocenie organoleptycznej, a także laboratoryjnej. Omawiając żywienie bydła specjalista zwracał szczególną uwagę młodzieży na rozdrobnienie paszy, bo taka jest najlepiej wykorzystywana przez mikroflorę żołądka - argumentował.

            TMR zawiera m.in. dodatek paszowy, słomę i paszę treściwą.  Warto dodać, że na 1 l mleka w Sano Dairy Farm zużywane jest zaledwie 200 g paszy treściwej. Podstawą pełno porcjowej dawki TMR jest wysokiej jakości pasza objętościowa – wysoko energetyczna kiszonka z kukurydzy. T

            - Sekret w produkcji dobrej jakościowo kiszonki, to dodatek preparatów do zakiszania Labacsil Mais Acid i Labacsil Mais Bakterie – wyjaśniał młodzieży dr Ryszard Kujawiak - które zapobiegają m.in. zagrzewaniu się paszy w czasie lata. Nie mniej istotne jest odpowiednie zabezpieczanie kiszonki przed dopływem powietrza.

            Bardzo ważnym elementem jest także precyzyjne mieszanie składników paszy, co zapewnia paszowóz Siloking. Maszyna również na bieżąco koryguje dawkę zgodnie z wartością pokarmową.

            Na farmie przeprowadzanych jest szereg nowatorskich rozwiązań, ale przede wszystkim prowadzone są doświadczenia nad różnego rodzaju paszami, ostatnio badaną jest pasza na bazie siemienia lnianego.

            Wysoka jakość pasz zapewnia wysoką wydajność mleczną, płodność i zdrowotność zwierząt. W tak licznym stadzie prawie nie występuje gorączka mleczna, a ketoza nie przekracza 2%. Dobre wyniki zdrowotności stada, to również efekt stałej kontroli lekarza weterynarii oraz doświadczonych zootechników – podkreślał rozmówca.

            Niewątpliwie Sano Dairy Farm to miejsce, które trzeba odwiedzić ponieważ tworzą je ludzie z pasją. To właśnie pasja, szczególnie młodym ludziom, pomaga rozwijać umiejętności i daje motywację do działania teraz i w przyszłości.

            Ewa Krysztofiak

             

             

            Warto wiedzieć!

            *Sano Agrar Institut jest zdobywcą rekordu Guinessa, w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy – wynoszącej 7,1 MJ NEL/kg s/m.

            *Krowy potrafią z 0,6 kg nie najwyższej jakości białka roślinnego wyprodukować 1 kg pełnowartościowego białka zwierzęcego w postaci mleka i mięsa. Brak tych produktów wciąż powoduje głód i śmierć wielu ludzi w najbiedniejszych krajach świata.

            *Uprawiana w Polsce kukurydza wiąże 4 razy więcej  CO2, niż wydalają go krowy.

        • Stypendium premiera
          • STYPENDIA PREMIERA DLA NASZYCH UCZENNIC

          • 24 listopada w sali sesyjnej Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu odbyła się uroczystość wręczenia stypendiów Prezesa Rady Ministrów dla najlepszych uczniów szkół ponadpodstawowych w ubiegłym roku szkolnym. Z II Liceum Ogólnokształcącego, działającego w ramach naszego zespołu, stypendium uzyskała Katarzyna Lewandowska z klasy 3 HB. Z Technikum nr 1, które również wchodzi w skład naszej szkoły, stypendium odebrała Wiktoria Wołyniec z klasy 3 KR.

        • WSPOMNIENIE MAKSYMILIANA CIĘŻKIEGO
          • WSPOMNIENIE MAKSYMILIANA CIĘŻKIEGO

          • 26 listopada odbyły się obchody 125 rocznicy urodzin ppłk Maksymiliana Ciężkiego i 15 rocznicy pochowania w rodzinnych dla niego Szamotułach. W uroczystościach wzięli udział dyrektor naszej szkoły p. Arkadiusz Majer, uczniowie naszej szkoły i zarazem członkowie szamotulskiego koła Wielkopolskiego Stowarzyszenia Pamięci Armii Krajowej wraz z opiekunem.

            Obchody rozpoczęły się od mszy świętej w Bazylice Matki Bożej Pocieszenia i Świętego Stanisława Biskupa w Szamotułach. O 11:30 odbyło się złożenie wiązanek na grobie ppłk. Maksymiliana Ciężkiego na pobliskim cmentarzu. Starosta Szamotulski Beata Hanyżak, Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Szamotuły Dariusz Wachowiak, Jaromir Zieliński Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Szamotułach, Michał Kruszona, Dyrektor Muzeum Zamek Górków w Szamotułach, Kierownik Sekcji Komunikacji Społecznej w Olsztynie st. Chor. Szt. Marek Jursza oraz prawnuczka Ciężkiego pani Joanna Kaczmarczyk oraz inne delegacje złożyły kwiaty pod pomnikiem podpułkownika i oddali mu hołd. Następnie uroczystości przeniosły się do Muzeum – Górków gdzie zebrani mogli wysłuchać wykładu prowadzonego przez prawnuczkę Maksymiliana Ciężkiego, wystawę poświęconą temu wybitnemu Szamotulaninowi oraz pokaz filmu dokumentalnego „Enigma. Mamy nowiny”.

            W uroczystościach wzięli udział Regionalnego Centrum Informatyki z Olsztyna, którzy udzielili porad w zakresie cyberbezpieczeństwa w codziennym życiu ale też przedstawili sprzęt wykorzystywany w jednostce, m. in. zestaw satelitarny służący do połączenia z siecią Internet - StarLink oraz zaprezentują praktyczne umiejętności, jak spawanie światłowodów.

            Maksymilian Ciężki (1898-1951) - podpułkownik Wojska Polskiego, polski kryptolog, kierownik sekcji Biura Szyfrów, przyczynił się do złamania kodu Enigmy w okresie II wojny światowej.

             

            Piotr Gotowy – opiekun szamotulskiego koła WSPAK

            Trzy zdjęcia zostały wykonane przez Muzeum – Górków w Szamotułach

        • Rajd Niepodległościowy
          • META RAJDU NIEPODLEGŁOŚCIOWEGO

          • W sobotę 18 listopada gościliśmy  w naszej szkole uczestników XXVII Rajdu Niepodległościowego. W tym roku młodzi rajdowcy uczcili 160 rocznicę Powstania Styczniowego 1863/1864, 105 rocznicę odzyskania niepodległości i wybuchu Powstania Wielkopolskiego 1918/1919. Upamiętniona została 340 rocznica Odsieczy Wiedeńskiej oraz 190 rocznica urodzin i 130 rocznica śmierci Edmunda Calliera.

            Sam Oddział PTK- PTTK w Szamotułach obchodzi w tym roku 90- lecie powstania.

            Na metę przybyło ponad 480 członków PTTK i sympatyków turystyki kwalifikowanej.

            Dla dzieci i młodzieży oraz ich opiekunów przygotowaliśmy smaczne i ciepłe zupy, konkursy sprawnościowe, konkurs wiedzy o Ziemi Szamotulskiej oraz konkurs piosenki patriotycznej.

            Dziękujemy wszystkim zaangażowanym pracownikom szkoły oraz uczniom z klas 3KR, 2 KR, 2 K, 2 HB za sprawne przyjmowanie drużyn oraz opiekę nad dziećmi.

             

            Magdalena Grążka, Katarzyna Zielewicz, Zdzisław Kostrzyński.

        • Van Gogh
          • VAN GOGH MULTI - SENSORY EXHIBITION

          • 9 listopada uczniowie z klasy II Technikum Ochrony Środowiska postanowili obejrzeć wystawę Van Gogh. Po ogromnym sukcesie w miastach na całym świecie wielka sztuka w połączeniu z nową technologią zawitała do Poznania. Multisensoryczna, niezwykle angażująca zmysły wystawa największych dzieł  Vincenta Van Gogha zagościła  na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

            Van  Gogh Multi-Sensory Exhibition to najbardziej innowacyjna forma doświadczania sztuki. Prace słynnego artysty zaprezentowane zostały dzięki technologii Digital Art 360, która przeniosła  widzów w niesamowity świat wyobraźni wielkiego mistrza. W specjalnie zaaranżowanej przestrzeni ekspozycyjnej na ekranach o powierzchni ponad 2000 m2 można było zobaczyć setki dzieł, zanurzyć się w świecie obrazów. Program wystawy wzbogacono  również  listami Van  GOgha  do jego brata Theo, nastrojową, odpowiednio dobraną muzyką i  głosem aktora Roberta Gulaczyka.

            Oglądanie dzieł sztuki w zaproponowany przez organizatorów wystawy sposób okazało się dla młodzieży   ekscytującym doświadczeniem kulturalnym. Doświadczeniem, które pozwoliło zetknąć się ze sztuką w niespotykany dotąd sposób i zmienić  wyobrażanie o tradycyjnym zwiedzaniu muzeów.

             

             Renata Bednarczyk, Arleta Danielewicz

        • Escape Room
          • 5 GRp W ESCAPE ROOM

          • 15 listopada klasa 5 GRp udała się na jedną ze swoich ostatnich wycieczek. Tym razem uczniowie tej klasy maturalnej wzięli udział w grze typu Escape Room. Zasady są tutaj proste: 4-osobowa grupa zostaje zamknięta w pokoju, z którego musi się wydostać rozwiązując różnego rodzaju zagadki. Maturzyści weszli do pokoi o tematyce przygodowej: „Koneser” i „Urok”. Po 75 minutach ekscytującej gry wszyscy szczęśliwie wydostali się z pokoju. Zabawa była przednia!

             

            Małgorzata Hoffmann – Nowak

            Piotr Gotowy

        • Stypendium ADM
          • STYPENDIUM ADM 2023

          • 7 listopada  odbyło się  spotkanie dyrekcji szkoły z delegacją  firmy ADM Szamotuły Spółka z o.o. - panem Krystianem Słabym- Dyrektorem Zakładu oraz  panią Pauliną Grzegorzewską - specjalistą do spraw zarządzania zasobami ludzkimi .

            ADM Szamotuły w kwietniu 2017 roku podpisał z dyrekcją szkoły umowę patronacką i w ten sposób objął honorowy patronat nad klasami kształcącymi w zawodzie technik technologii żywności.

            Spotkanie miało na celu zapoznanie uczniów klasy pierwszej z funkcjonowaniem firmy i jej przedstawicielami oraz podjęcie kolejnych ważnych decyzji odnośnie współpracy.

            Obecni goście wraz z dyrekcją szkoły wręczyli uczniom, którzy osiągnęli najlepsze wyniki w nauce na koniec roku szkolnego 2022/2023 , dyplomy potwierdzające przyznanie stypendium ADM .

            Są to uczennice klasy piątej: Zofia Jankowiak, Marta Kaczmarek, Weronika Tomczak oraz uczniowie klasy drugiej: Franciszek Mataj, Maciej Mordal, Maksymilian Płokarz.

            Pan dyrektor Arkadiusz Majer złożył delegacji ADM podziękowanie za przekazane szkole środki finansowe na zakup wyposażenia do specjalistycznych pracowni  w zawodzie technik technologii żywności.

            Uczniom gratulujemy wyników w  nauce, życzymy dalszych sukcesów  a  delegacji ADM dziękujemy za poświęcony czas i niezwykle owocne spotkanie.

             

             Ewa Peraj

        • Logo ZS2
          • SKŁAD RADY RODZICÓW W ROKU SZKOLNYM 2023/2024

          • Przewodnicząca: Żaklin Konieczna

            Z-ca Przewodniczącej: Kinga Machaj

            Skarbnik: Paulina Jasińska

            Sekretarz: Krzysztof Zielonka

            Skład Komisji Rewizyjnej: Magdalena Koszot, Grażyna Lewandowska, Marek Marcinkowski

        • Sieraków
          • ZAJĘCIA PRAKTYCZNE W SIERAKOWIE

          • Stado Ogierów w Sierakowie to najstarsze państwowe Stado Ogierów w Polsce. Jego powstanie na terenie Wielkopolskiego Księstwa Poznańskiego datowane jest na 1829 r., liczyło ono wówczas 120 koni. Kilka lat później, w czasach rozkwitu nawet - 213. Wśród ras znajdowały się konie półkrwi ras niemieckich, m.in. takich jak: wschodniopruska, trakeńska, graditzka, hanowerska, beberbecka. W latach międzywojennych, kiedy stado przeszło w ręce Polski, znaczącym elementem hodowli były konie półkrwi – poznańskie. Hodowano je na potrzeby wojskowe, uszlachetniając końmi pełnej krwi angielskiej. Podczas drugiej wojny światowej, stado ostatecznie zostało przeniesione do Stada Ogierów w Białce. Po zakończeniu działań wojennych, do Sierakowa powróciła tylko część koni, a przyszłość gospodarstwa nie była jednoznaczna.

            W 1993 r. Państwowe Stado Ogierów Sieraków Wielkopolski funkcjonowało jako gospodarstwo państwowe. Cztery lata później zostało połączone ze stadem w Gnieźnie i Książu, a następnie przekształcone w spółkę „Stado Ogierów w Sierakowie Wielkopolskim Sp. z o.o.”. Od 2010 r. sierakowska hodowla koni jest zarządzana przez Gałopol Sp. z o.o. Przedsiębiorstwo rolniczo – hodowlane.

            Działalność gospodarstwa w Sierakowie związana z hodowlą koni budzi ciekawość, także dzisiaj,  szczególnie wśród miłośników koni. Okazję do odwiedzin tego historycznego, pełnego tradycji miejsca miała młodzież z Technikum Rolniczego z ZSz nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach (klasa II Technikum Rolniczego, której wychowawcą jest Pani Katarzyna Zielewicz oraz klasy I TR – której wychowawcą jest Pan Piotr Sołtysiak).

            O  codziennej pracy w gospodarstwie opowiadał młodzieży koniuszy Pan Roman Musiał.  Obecnie w Sierakowie hodowane są ogiery rasy wielkopolskiej, wyróżniające się harmonijnym ruchem oraz dobrą techniką skoku i żywym, ale zrównoważonym temperamentem, łagodnym charakterem. Znajdują się tam także wyjątkowej urody ogiery czystej krwi arabskiej. Prowadzona jest również hodowla zachowawcza koni rasy konik polski - konia prymitywnego, długowiecznego, odpornego na choroby i trudne warunki utrzymania. - Konik polski to rasa chętnie nabywana przez właścicieli gospodarstw agroturystycznych – mówi Pan Roman Musiał - obecnie w Sierakowie utrzymujemy 25 klaczy tej rasy. Pozyskiwane od nich źrebięta podlegają ocenie. A po osiągnięciu dojrzałości, sprzedawane są podczas licytacji.

            - Oprócz działalności hodowlanej spółka prowadzi działalność jeździecką, pensjonat dla koni i hipoterapię mówi kierownik gospodarstwa - Pani Dominika Suska-Musiał. Sieraków słynie także z walorów przyrodniczych, jak Sierakowski Park Krajobrazowy czy położony na południowy wschód od miasta, rezerwat przyrody "Buki nad Jeziorem Lutomskim". Dlatego gospodarstwo zdecydowało się uruchomić pensjonat dla turystów, w którym goszczą zazwyczaj miłośnicy koni.

            Będąc w Sierakowie młodzież miała okazję aktywnie uczestniczyć w pracach gospodarskich, takich jak: porządkowanie stajni, przygotowanie paszy dla koni, przygotowanie zaprzęgu... Uczniom towarzyszyła piękna polska złota jesień, która napawała nostalgią, sprzyjała zadumie i refleksji nad historią tego wyjątkowego miejsca.

             

            Tekst: Ewa Krysztofiak                                                                   

            Zdjęcia: Katarzyna Zielewicz

    • Kontakty

      • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
      • tel. (+48) 61-29-21-559
      • ul. Szczuczyńska 3
        64-500 Szamotuły
        Poland
      • Dyrektor: Arkadiusz Majer
      • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Łukasz Janc
      • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
      • NIP: 787-10-30-195
      • REGON: 000100078
      • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl
        piotr.gotowy@zsnr2-szamotuly.pl
    • Logowanie