• IMBIR - EGZOTYCZNA ROŚLINA NA POLSKIM POLU
          • IMBIR - EGZOTYCZNA ROŚLINA NA POLSKIM POLU

          • Kłącza imbiru są w kuchni azjatyckiej przede wszystkim popularnym składnikiem różnego typu potraw wytrawnych i słodkich, w tym deserów i napojów. Roślina ta jest też znanym lekiem roślinnym, wspomaga bowiem układ pokarmowy, uśmierza ból gardła, łagodzi mdłości. Warto wiedzieć, że wciąż odkrywane są nowe walory lecznicze tej egzotycznej rośliny, m.in. takie jak działanie przeciwwirusowe, przeciwreumatyczne, może też obniżać stężenie cholesterolu we krwi.

            Szerokie zastosowanie imbiru  sprawiło, że stał się on popularną rośliną uprawową przede wszystkim w tropikalnych rejonach świata. Właśnie ze względu na wymagania klimatyczno-glebowe, imbir nie był do tej pory uprawiany w Polsce.

            Okazuje się jednak, że tę ciepłolubną egzotyczną roślinę postanowił uprawiać na ok. 2 ha pan Przemysław Kaczmarek z Gąsaw w Wielkopolsce, w ramach doświadczenia prowadzonego pod kierownictwem naukowym pana prof. Piotra Szulca z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

            - Sadzonki zostały zaimportowane z Brazylii i Peru - objaśnia gospodarz.

            - Wyprodukowany na polskich polach imbir ma służyć jako dodatek, do produkcji soków/napojów w jednej z małopolskich firm – mówi pan Przemysław Lecyk, główny specjalista Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie o. w Poznaniu –  przedsięwzięcie, w które zaangażowane są wymienione organizacje, jest realizowane w ramach projektu „Introdukcja uprawy imbiru (Zingiber officinale. Rosc.) w Polsce, na potrzebę opracowania nowej technologii wytwarzania klarowanych napojów funkcjonalnych”.

            W tym niecodziennym projekcie swój udział mieli uczniowie z naszej szkoły, z kl I i II Technikum Rolniczego, którzy pod okiem wychowawców i nauczycieli przedmiotu Anny Kaczmarek i Katarzyny Zielewicz, przygotowywali sadzonki. A następnie sadzili kłącza, układając je w bruzdach na głębokość 10 cm, w rzędzie co 30 cm, w międzyrzędziach - 75 cm. Tak ułożone kłącza zostały obsypane glebą.

            Z ciekawością będziemy obserwować etapy wzrostu i rozwoju imbiru w polskich warunkach. Życzymy panu Przemkowi Kaczmarkowi i zaangażowanym w projekt osobom, aby roślina przyniosła obfite plony.

            Ewa Krysztofiak

        • Palmiarnia
          • WYCIECZKA DO PALMIARNI

          • 26 maja  klasa I KR postanowiła poznać roślinność różnych stref klimatycznych naszego globu. Palmiarnia w Poznaniu zaskakuje nie tylko bogactwem flory, można w niej także poznać różnych  przedstawicieli fauny. Poza  akwariami pełnymi egzotycznych ryb uwagę zwracały również  gady i płazy. Wtopione w otoczenie wymagały od uczestników wycieczki skupienia uwagi, potęgując swym zachowaniem aurę tajemniczości. Rozmowa z papugami uświadomiła zaskakującą inteligencję tych kolorowych ptaków. Pani przewodnik w ciekawy i oryginalny sposób przestawiła młodzieży  mieszkańców palmiarni. Pokazała jak naszymi różnymi zmysłami możemy  odbierać przyrodę. Zaakcentowała gospodarcze znaczenie roślin ze szczególnym uwzględnieniem ich kulinarnych walorów. Wędrując po pawilonach uczniowie mogli poznać wzajemne relacje mieszkańców poszczególnych ekosystemów, ich przystosowania do warunków klimatycznych. Rośliny owadożerne, epifity, kaktusy czy wilczomlecze wzbudzały autentyczne zainteresowanie, a wiekowe ponad stuletnie  sagowce podziw. Największa w Polsce palmiarnia ponownie udowodniła jak ciekawie i pouczająco można spędzić w niej czas.

             

            Katarzyna Zielewicz, Renata Bednarczyk

        • Tradycyjne potrawy żydowskie
          • TRADYCYJNE POTRAWY ŻYDOWSKIE

          • W miniony piątek 19 maja, pod przewodnictwem p. Małgorzaty Rosady i p. Joanny Zawiei  uczennice klasy 3GRp i 1GT podjęły się sporządzenia tradycyjnych potraw żydowskich.

            Żydowska kultura kulinarna to charakterystyczne potrawy, ale również odpowiedni sposób ich przygotowania, serwowania i spożywania. Rozwijając się na przestrzeni tysiącleci w różnych częściach świata, stała się wyjątkowo różnorodna. O specyfice kultury kulinarnej decydują przede wszystkim zasady koszerności – czyli zasady wywodzące się z prawa religijnego, które określają zakazane i dozwolone produkty oraz sposoby ich przyrządzania i spożywania.

            Sam wybór potraw spośród tak szerokiej i różnorodnej ich gamy był nie lada wyzwaniem.  Decyzje jednak zapadły i przygotowano: 

            - tradycyjne żydowskie chałki,

            - bajgle,

            - ziemniaczaną sałatkę,

            - hummus ,

            - śledzie po żydowsku,

            - pastę Baba Ganoush,

            - lekach ,

            - kranz,

            - cymes,

            - cebularze.

             

             Do grona deserów dołączył również sernik po żydowsku przygotowany przez Michalinę Powolną oraz ciasteczka Hamantashe upieczone przez klasę 2GO.

            Wszystkie dania zostały przekazane na degustację do Zespołu Szkół w Obrzycku, gdzie odbywał się Festyn „ Dawno temu w Obrzycku - śladami Żydów”. Podczas tego wydarzenia odbywały się m.in. prelekcje dotyczące historii społeczności żydowskiej na terenach Polski i powiatu szamotulskiego.

            Potrawy i desery serwowane przez uczennice klasy 1G cieszyły się ogromnym powodzeniem. Z ciekawością dopytywano o oryginalnie brzmiące nazwy dań, takich jak ;

            • Cymes - popularne danie kuchni żydowskiej, podawany jako słodki obiad lub deser. Jeśli nie jedliście, to koniecznie musicie spróbować! Cymes to zazwyczaj podsmażana marchewka ze słodkimi dodatkami takimi jak; suszone morele, słodkie daktyle, orzechy i cynamon. Danie ma pomarańczowy kolor i pięknie pachnie.
            • Krantz- samo słowo oznacza wieniec. Krantz to tradycyjne żydowskie ciasto drożdżowe z kremem orzechowym i czekoladą, polane syropem cukrowym. Pyszne ciasto stanowi doskonały pomysł na smaczny wypiek z orzechami.
            • Lekach -jego receptura wywodzi się od ciasta miodowego zwanego w języku jidysz ,,lekach'' wypiekanego przez Żydów ze wschodniej Polski, Niemiec i Rosji.

            Ciasto jest symbolem nadziei na dostatni rok. W dzień Nowego Roku tradycyjnie jadano dużo wszelkich słodyczy, żeby cały przyszły rok był tak słodki , jak jego pierwszy dzień.

            • Baba Ghanoush - jeden z popularniejszych dodatków z kuchni Bliskiego Wschodu, który zyskał sławę na całym świecie, czyli  pasta z bakłażana baba ghanoush. Jest to połączenie warzyw z ostrymi i aromatycznymi przyprawami, które w połączeniu stanowią smaczny dodatek do potraw w postaci dipu.

                                                                                                                                                        J.Zawieja, M.Rosada

        • Muzeum Polin
          • WYCIECZKA DO MUZEUM ŻYDÓW POLSKICH POLIN

          • 18 maja nasi uczniowie, pod opieką nauczycieli: p. Magdaleny Koput, p. Bartosza Korpika oraz p. Joanny Zawiei wzięli udział w wycieczce do Warszawy do Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w ramach  projektu Fundacji Forum Dialogu.

            Młodzież obejrzała wystawę oraz wzięła udział w spacerze po ulicach Warszawy, na terenach których, podczas II Wojny Światowej  znajdowało się żydowskie getto. Tematyka zajęć dotyczyła głównie historii i kultury żydowskiej oraz relacji łączących Polaków i Żydów w przedwojennej Warszawie. Ekspozycja muzealna zrobiła na młodzieży duże wrażenie. Podobała się im zwłaszcza rekonstrukcja synagogi z Gwoźdźca i galeria Miasteczko.

            Uczniowie dowiedzieli się z jakimi dylematami borykała się ówczesna młodzież, co stanowiło dla nich okazję do refleksji również nad własnymi wyborami.

            Zobaczyli też jakie mogą być skutki długotrwałego funkcjonowania w społeczeństwie stereotypowego myślenia o drugim człowieku czy narodzie. Zdobyli cenną wiedzę, ucząc się przy tym tolerancji oraz  szacunku wobec innych ludzi.

            Dziękujemy Forum Dialogu za możliwość wzięcia udziału w tak ważnym projekcie edukacyjnym i integracyjnym

             

                                                            J. Zawieja, B. Korpik, M.Koput

        • Dyplom
          • KOMUNIKAT

          • Dyplomy zawodowe dla absolwentów technikum, którzy ukończyli szkołę 28 kwietnia 2023 r. będą wydawane w sekretariacie szkoły od 26 maja.

        • Dzień Ziemi
          • ŚWIATOWY DZIEŃ ZIEMI

          • Dzień Ziemi jest największym na świecie świętem ekologicznym, obchodzonym od 1970 r. Jako pierwszy z ideą Dnia Ziemi wystąpił w roku 1969 John McConnell na konferencji UNESCO  dotyczącej ochrony  środowiska naturalnego. W Polsce obchody Dnia Ziemi zostały zapoczątkowane w 1990 r. W tym dniu chcemy zachęcać  do postaw proekologicznych  oraz  budowania wspólnej odpowiedzialności za Ziemię.

            Rejonowy oddział Polskiego Czerwonego Krzyża znany jest z działań nie tylko  prozdrowotnych ale i na rzecz ochrony środowiska. W odpowiedzi na apel Polskiego Czerwonego Krzyża do akcji sprzątania naszej okolicy- terenu parku przy basenie odkrytym włączyła się  młodzież naszej szkoły.

            W sobotę  22 kwietnia o godzinie 10.00 wyposażone w rękawiczki i worki uczennice  klas technikum oczyszczały teren parku PIASZCZYCHY przy basenie odkrytym z pozostawionych śmieci. Zebrano 40 worków. Ten szczególny dzień powinniśmy obchodzić każdego dnia.  Ziemia to nasz dom o który musimy zadbać .

            Dlatego  pamiętaj o kilku zasadach  

            1. Segreguj śmieci,

            2.Niewielki procent plastiku podlega recyklingowi, w czasie zakupów wybieraj produkty w szkle, puszkach ,

            3.Korzystaj z torb wielokrotnego użytku, plastikowe reklamówki  rozkładają się przez ponad 400 lat,

            4.Kupuj z głową. Sprawdź zawartość swojej szafy zanim kupisz nową rzecz. Korzystaj z tego co już zostało wyprodukowane- Second-handy, i sklepy vintage to miejsca w których możesz znaleźć prawdziwe skarby,

            5.Korzystaj z komunikacji miejskiej, roweru,

            6.Naprawiaj zamiast wyrzucać. Staraj się używać, to co już masz, a jeśli coś wymaga naprawy, skorzystaj z pomocy fachowców,

            7. Nie marnuj i nie wyrzucaj jedzenia. Na zakupy idź z gotową listą i zaplanuj posiłki na cały tydzień.,

            8. Plastikowe butelki zamień na wielorazowe.

        • Staż w rolnictwie
          • ZAGRANICZNY STAŻ ZAWODOWY W ROLNICTWIE DLA UCZNIÓW TECHNIKUM

          • Uczniowie Technikum uczestniczyli w spotkaniu z przedstawicielem Towarzystwa Umiejętności Rolniczych w Poznaniu panem Piotrem Pietrzakiem.

            Uczniowie otrzymali zaproszenie do wzięcia udziału w trzymiesięcznym zagranicznym stażu zawodowym w rolnictwie. Program będzie realizowany ze środków programu Erasmus+.

            Staż zawodowy odbywa się w nowoczesnych gospodarstwach rolnych na terenie landu Dolna Saksonia. Instytucjami niemieckimi, które współpracują z Towarzystwem są: Niemiecki Ośrodek Szkoleniowy dla Techniki Rolniczej – Deula w Nienburgu oraz Dolnosaksońska Izba Rolnicza w Hanowerze. W Polsce Towarzystwo współpracuje z Wielkopolską Izbą Rolniczą w Poznaniu oraz zespołami szkół rolniczych z terenu całej Polski.

            Pan Pietrzak omówił zasady i warunki odbywania stażu w Niemczech. Uczniowie dali wyraz dużego zainteresowania tematem, zadając dociekliwe  pytania i składając wnioski na staż zawodowy.

             

             

            Ewa Peraj

        • Muzeum Rolnictwa w Szreniawie
          • EDUKACJA W ZAKRESIE BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY

          • W dniu 28.04.2023 r. uczniowie naszej szkoły z klas I, II, III Technikum Rolniczego wzięli udział w „Wielkopolskich Obchodach Dnia Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy” odbywających się na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie.

            W ramach wydarzeń młodzież miała możliwość uczestniczyć w prelekcjach, warsztatach oraz ćwiczeniach dotyczących bezpieczeństwa oraz zasad udzielania pierwszej pomocy. Zajęcia były prowadzone przez inspektorów Państwowej Inspekcji Pracy oraz funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej i Policji.

            Zaplanowano również dla uczestników konkurs- grę terenową, gdzie uczniowie w praktyczny sposób mogli zastosować wiedzę i umiejętności nabyte w szkole w połączeniu z zadaniami znajdującymi się w muzeum. Celem konkursu było propagowanie zasad bezpiecznej pracy w gospodarstwie rolnym, podnoszenie świadomości o konieczności poznania zagrożeń i ścisłego przestrzegania przepisów bhp w celu zmniejszenia wypadków w pracy, propagowanie właściwej postawy zawodowej.

            Wśród laureatów konkursu I miejsce zajęła Katarzyna Miga, II miejsce zajęli Sandra Radomska oraz Szymon Rychlewski, III miejsce zajęli Łukasz Cudaszewski, Jakub Jaskulski, Jędrzej Kaczmarek. Organizatorami wydarzenia byli Okręgowy Inspektorat Pracy w Poznaniu, Dyrekcja Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno- Spożywczego w Szreniawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Poznaniu.

             

            Katarzyna Zielewicz

            Ewa Krysztofiak

            Piotr Sołtysiak

        • Dzień bez plecaka
          • DZIEŃ BEZ PLECAKA

          • Dzień bez plecaka (z ang. No Backpack Day) pierwszy raz zorganizowano w 2012 roku z inicjatywy 8-letniej uczennicy, która chciała zwrócić uwagę na wykluczenie edukacyjne w niektórych częściach świata.

            Od kilku lat Dzień bez plecaka organizowany jest również w Polsce, jednak jego forma różni się od pierwotnej.

            Polscy uczniowie i uczennice prześcigają się w pomysłach na to, w czym – zamiast plecaka – przynieść do szkoły książki i zeszyty.

            27 kwietnia po raz kolejny zorganizowano to wydarzenie w murach naszej szkoły i ponownie uczniowie zaskoczyli nas swoją kreatywnością. Szczególną wyobraźnią wykazała się młodzież z klasy 1G, która udowodniła, że nawet rower może zastąpić plecak.

            Ten też pomysł Kajetana Poznańskiego (1G) został wyróżniony przez Samorząd Uczniowski .

            Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w zabawie.

             

            Samorząd Uczniowski

        • Pożegnanie maturzystów
          • POŻEGNANIE MATURZYSTÓW

          • Wczesnym piątkowym popołudniem 28 kwietnia uczniowie ostatnich klas liceum i technikum z Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach odebrali świadectwa maturalne.

            Dyrektor Arkadiusz Majer złożył na ręce absolwentów moc serdecznych życzeń i gratulacji. Podziękował również rodzicom za życzliwość, współpracę i wsparcie. Osobne podziękowania popłynęły do przedstawicieli organu prowadzącego szkołę – władz samorządowych Powiatu Szamotulskiego.

            Najlepszymi absolwentami zostali Jakub Dekiert z Liceum Ogólnokształcącego oraz Katarzyna Buliczak z Technikum, którzy zostali uhonorowani złotym medalem Stanisława Staszica – patrona szkoły. Następnie wręczono dyplomy i skromne upominki uczniom wyróżniającym się w rywalizacji sportowej.

            W uroczystościach wzięli udział m.in. Starosta Szamotulski Beata Hanyżak, Dyrektor Wydziału Edukacji i Spraw Obywatelskich Powiatu Szamotulskiego Jan Stefaniak oraz przedstawicielka firmy ADM w Szamotułach.

        • Młodzież dba o środowisko
          • MŁODZIEŻ DBA O ŚRODOWISKO

          • To natura dostarcza nam pożywienia i miejsca do życia, niezbędnego dla naszego zdrowia, dobrego samopoczucia, gwarantując tym samym przetrwanie przyszłych pokoleń. Świadomość ta oraz zmniejszające się zasoby naturalne już od lat stały się podstawą podejmowania szeregu globalnych, jak i lokalnych inicjatyw związanych z ochroną środowiska.  Szczególnie chętnie w tego typu akcje angażuje się pełna entuzjazmu i dobrej energii młodzież. Jedna z takich akcji miała miejsce w kwietniu w ramach Dnia Ziemi, w którą zaangażowani byli uczniowie ZSz Nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, klasa II Technikum Rolniczego i Architektury Krajobrazu oraz klasa II Ochrony Środowiska. Inicjatorką akcji była Pani Beata Hanyżak starosta Powiatu Szamotulskiego, którą wspierał Pan Rafał Zimny wicestarosta. Uczniowie wspólnie z przedstawicielami władz samorządowych oraz opiekunami Panią Katarzyną Zielewicz i Panią Martą Bekasiak porządkowali ul. Zamkową w rejonie Samy i okolice lądowiska.

            Niestety mimo nieustającej edukacji proekologicznej, młodzież znajdowała dzikie wysypiska śmieci, a na nich groźne dla gleby i wód - stare opony, eternit, kanistry, puszki, butelki, maseczki, papier, odzież, a także rozbite szkło, ostry metal…. Najwięcej było groźnych dla środowiska plastykowych folii i butelek, które w zależności od rodzaju, rozkładają po 100 a nawet - 1000 latach.

            Praca przebiegały sprawnie dzięki pięknej słonecznej pogodzie, ale przede wszystkim zaangażowaniu osób porządkujących. Właśnie za to zaangażowanie i pracę na rzecz środowiska dziękował Pan Arkadiusz Majer dyrektor ZSz Nr 2 w Szamotułach.
            Pamiętajmy, nie przestawajmy dbać o miejsce naszego życia, pracy... Najwięcej zależy od nas samych, zmiana nawyków, ale także umiejętne gospodarowanie odpadami na pewno przyczyni się do poprawy kondycji środowiska teraz i w przyszłości.

            Ewa Krysztofiak

        • Akcja Żonkile
          • UPAMIĘTNIENIE POWSTANIA W GETCIE WARSZAWSKIM

          • W 80. rocznicę wybuchu powstania w getcie warszawskim (19.04.1943 r.) #ŁączyNasPamięć w Zespole Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach odbyły się zajęcia połączone z projekcją filmu "Zdążyć przed Panem Bogiem" (#polinmuseum). Na znak pamięci uczniowie przypinali własnoręcznie wykonane żonkile #AkcjaŻonkile.

            Całą akcję koordynowała p. Anna Kustoń

        • Wymiana roślin
          • WYMIANA ROŚLIN

          • W miniony piątek, w naszej szkole odbyła się akcja „ Wymień roślinkę na słodką muffinkę”.

            Była ona częścią szkolnego przedsięwzięcia pod nazwą „ Kwiecień - miesiącem ziemi”.

            Uczniowie klasy 1GT pod nadzorem pani Małgorzaty Rosady przygotowali pyszne ciasta i  słodkie muffinki o smaku bananowym, marchewkowym i czekoladowym. Każdy uczeń, który tego dnia przyniósł do szkoły roślinkę, mógł poczęstować się dowolną ilością sporządzonych łakoci.

            Zebrano kilkanaście różnorodnych gatunków, zarówno domowych jak i ogrodowych, które zazielenią korytarze i teren poza szkolnym budynkiem.

            Rośliny zbierać będziemy do ostatniego dnia kwietnia.

             

            J.Zawieja

            M.Rosada

        • Konwent fantastyczny
          • UCZNIOWIE ROLNIKA NA ZLOCIE MIŁOŚNIKÓW FANTASTYKI

          • W sobotę 15 kwietnia 2023 roku odbył się w naszym mieście II Konwent Fantastyczny HALSZKON. Grupa wolontariuszy z naszej szkoły postanowiła wesprzeć organizacyjnie przebieg tej wyjątkowej imprezy. Zawitało na niej wielu miłośników fantastyki. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się grupa prezentująca postacie  znane  z  filmu  Star Wars. Bardzo wiele osób w tym także nasi wolontariusze wykonali  sobie  pamiątkowe zdjęcia. W jednej z sal można było zobaczyć piękne, wykonane z niezwykłą  starannością kostiumy filmowe oraz porozmawiać z ich autorką i pasjonatką fantastyki panią Aldoną Talarczyk. Wszystkim wolontariuszom – których zaangażowanie, pomoc  i uśmiech przyczynił  się do  sprawnego przebiegu imprezy bardzo dziękuję.

            Opiekun wolontariatu

            Arleta Danielewicz

        • Wielkanocny koszyczek
          • WIELKANOCNY KOSZYCZEK DLA SENIORA

          • Czas świąteczny kojarzy nam się zawsze z  atmosferą pełną ciepła i miłości. To także szczególny moment, kiedy chcemy pomagać i dzielić się z innymi. Polski Czerwony Krzyż to organizacja znana wszystkim z wspierania osób, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Z okazji świąt Wielkanocnych PCK zorganizował akcję  „Wielkanocny Koszyczek dla Seniora”. Cieszę się, że i tym razem nasza szkoła mogła uczestniczyć w tym przedsięwzięciu. Zebrane produkty żywnościowe przekazaliśmy dnia 3.04.23 do Rejonowego Oddziału PCK. Wszystkim klasom, które wzięły udział w akcji serdecznie dziękuję. Dla klasy zwycięskiej – I GT, która przygotowała największą paczkę – przewidziano nagrodę.

                                                                                          

            Arleta Danielewicz

        • Halszkon
          • ZAPROSZENIE NA SZAMOTULSKI KONWENT FANTASTYKI

          • We wtorek 4 kwietnia gościliśmy w naszej szkole przedstawicieli Stowarzyszenia Fantastyki Halszkon - Kamila Malinowskiego i absolwentkę naszej szkoły Zofię Kruszonę. Spotkanie było związane ze zbliżającym się Szamotulskim Konwentem Fantastycznym Halszkon, który odbędzie się 15 kwietnia. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy.

        • Klasa II TOŚ na Uniwersytecie Przyrodniczym
          • KLASA II TOŚ NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM

          • W czwartek 30 marca na Wydziale Inżynierii Środowiska i Inżynierii Mechanicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbywały się kolejne Drzwi Otwarte.

            Jak wiadomo tego typu wydarzeniom zawsze towarzyszą wykłady, warsztaty i ćwiczenia pokazujące specyfikę studiowania na poszczególnych  kierunkach.

            W tym roku również klasa II TOŚ skorzystała z zaproszenia i wzięła udział w tych zajęciach. Między innymi mieliśmy okazję zapoznać się z pracą laboratorium wodnego, geotechniki, ekologii oraz gleboznawczego. Przyglądaliśmy się z bliska roślinom torfotwórczym i obserwowaliśmy małże stosowane jako bioindykatory środowiska wodnego. Przygotowano dla nas pokaz zastosowania techniki GPS i TACHIMETRU do zdalnych badań terenowych. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia przedstawiające różne rodzaje dronów wykorzystywanych w badaniach środowiskowych.

            Podsumowaniem  pobytu na Wydziale był nasz udział w konkursach przygotowanych przez studentów pracujących w kołach naukowych.

            Nie był to nasz ostatni w tym roku pobyt w gościnnych progach uczelni. Planujemy kolejny udział w zajęciach przygotowanych specjalnie dla nas.

            Iwona Witkowska

            Katarzyna Jakubowska

        • Zygmuntówka
          • JABŁOŃ "ZYGMUNTÓWKA"

          • Istnieje wiele odmiany jabłoni , m.in.; Antonówka,  Grochówka, czy Papierówka.

            Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach  bardzo chciał do tego zacnego grona dorzucić swoją „nową odmianę”-  Zygmuntówkę. Nie chcieliśmy tym samym uhonorować ostatniego Jagiellona na polskim tronie, lecz byłego Dyrektora Zespołu Szkół nr 2 .

            Zygmunt Sługocki całym sercem oddany był szkole. Pojawiał się w niej wczesnym rankiem i nierzadko opuszczał ją już po zmierzchu. Człowiek wielkiego serca , który zawsze starał się nauczać  młodzież tolerancji i  szacunku dla drugiego człowieka.

            W celu uhonorowania Jego osoby i podziękowania za wszystkie lata pracy na rzecz naszej szkoły postanowiliśmy zaprosić  Dyrektora do zasadzenia jabłonki nazwanej Jego imieniem.

            Wydarzenie to miało miejsce 5 kwietnia.

            „Jest mi bardzo miło! Myślę, że to drzewo będzie tutaj dobrze rosło. Mieszkam blisko, więc będę przychodził, doglądał i jak już owoce się pojawią, to się nimi poczęstuję”  - mówił z szerokim uśmiechem Dyrektor Sługocki tuż po symbolicznym zasadzeniu drzewka.

            Wierzymy, że jabłka „ Zygmuntówki” będą równie dobre , jak owoce wieloletniej pracy Dyrektora na rzecz naszej szkoły.

              

            J. Zawieja

            Fot. B. Świst

        • Czysta Sama
          • OPERACJA CZYSTA RZEKA

          • W minione sobotnie, deszczowy przedpołudnie młodzież Zespołu Szkół nr 2 uczestniczyła w tegorocznej edycji ogólnopolskiej edycji pn. Operacja Czysta Sama.

            Był to pierwszy udział naszej placówki w tej szlachetnej akcji na rzecz czystości środowiska i krzewienia postaw ekologicznych. Pod opieką pani Joanny Zawieji uczestniczyli w niej uczniowie klas: 1G (Dawid Mamet, Julia Nowak, Kamila Derak , Alicja Bździel), 1GT ( Oliwia Śrama, Aleksandra Rodak), 1O (Maria Purgiel , Gabriela Połącarz , Lilianna Misztal),1KR (Wiktoria Bilecka, Julia Andrzejewska, Zuzanna Nawrocka), 4Ktp ( Zofia Jankowska, Marta Kaczmarek) oraz uczeń Liceum dla dorosłych - Wiktor Najder.

            Po odprawie, podczas której rozdano wszystkim rękawiczki i worki na śmieci, wolontariusze zostali podzieleni na mniejsze grupy i otrzymali zadania uprzątnięcia konkretnego fragmentu terenu. Nasz sztab porządkował głównie okolice ul. Szczuczyńskiej nad rzeką Samą. Worki zapełniały się w mgnieniu oka butelkami, plastikiem, papierami i innymi odpadami.

            Uczniowie znajdowali o zgrozo również takie rzeczy, jak zużyte opony, dętki, kosiarki, lodówki, meble, zabawki, znaki drogowe i wiele innych niecodziennych odkryć. Przez zaledwie kilka godzin ponad 100 osób biorących udział w akcji uprzątnęło ponad 12 ton śmieci !

            Mimo starań nie udało się dokładnie uprzątnąć wszystkich miejsc. Placówka oczywiście zapowiada też, że za rok również dołączy do kolejnej edycji Operacji Czysta Rzeka. 

            Około południa wolontariusze spotkali się w Parku Zamkowym na imprezie finałowej.

            Można było poczęstować się gorącą zupą, kiełbaskami z ogniska i domowymi wypiekami przygotowanymi między innymi przez Zespół Szkół Nr 2.

            Dziękujemy wszystkim uczniom, którzy nie zważając na niesprzyjające warunki pogodowe, poświęcili swój wolny czas, by wspomóc akcję. Ich postawa budzi wielki podziw i napawa dumą, że w dzisiejszych czasach młodzież ma ochotę zadbać o przyrodę. Biorąc udział w akcji, zrozumieliśmy, że każdy z nas ma wpływ na środowisko i obowiązkiem każdego z nas jest dbać o nie. Mamy wrażenie, że się udało!

            J.Zawieja

    • Kontakty

      • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
      • tel. (+48) 61-29-21-559
      • ul. Szczuczyńska 3
        64-500 Szamotuły
        Poland
      • Dyrektor: Arkadiusz Majer
      • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Łukasz Janc
      • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
      • NIP: 787-10-30-195
      • REGON: 000100078
      • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl
        piotr.gotowy@zsnr2-szamotuly.pl
    • Logowanie