• Gildia i Muzeum w Szreniawie
          • TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZESZŁOŚĆ W BRANŻY ZWIĄZANEJ Z ROLNICTWEM

          • Dnia 18 listopada 2022 roku uczniowie reprezentujący  klasy czwarte Technikum Rolniczego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami udali się we wczesnych godzinach porannych do Poznania aby odwiedzić rynek hurtowy, czyli Wielkopolską Gildię Rolno – Ogrodniczą SA. Nasza wizyta rozpoczęła się od spotkania z panią Sylwią Mączyńską kierowniczką działu marketingu. Pani Sylwia zaprosiła nas do obejrzenia ekspozycji w Sali Historii WGRO SA. W tym roku 26 listopada  minie 30 lat od otwarcia tego pierwszego w Polsce rynku hurtowego. Następnie zapoznaliśmy się z organizacją i infrastrukturą tego wiodącego, o uznanej pozycji rynku. Może się on poszczycić nowoczesną infrastrukturą, Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000-2005, Systemem Zarządzania Jakością ISO 9001-2015, systemem informacji cenowej. Dla klientów oferuje  wsparcie sprzedażowe poprzez szereg programów promocyjnych lojalnościowych oraz szkolenia.                                                                                          

            Następnie udaliśmy się do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie. Tam zapoznaliśmy się z ekspozycją przedstawiającą historię rolnictwa i przemysłu rolno – spożywczego z terenu historycznych i współczesnych ziem polskich od czasów prehistorycznych po dzień dzisiejszy. Pełni wrażeń w godzinach popołudniowych powróciliśmy do Szamotuł.

            Katarzyna Zielewicz, Aleksandra Sadek

        • Hochland
          • WIZYTA W HOCHLANDZIE

          • 18 listopada br. uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Technologii Żywności pod opieką pani Joanny Zawieji i pani Beaty Budzińskiej odbyli wizytę w zakładzie mleczarskim Hochland Polska Sp. z o.o.  w Kaźmierzu.

            Hochland Polska należy do Grupy Hochland, której centrala - spółka Hochland SE, mieści się w Heimenkirch w Niemczech. Firma ta jest obecna na polskim rynku od początku lat 90-tych i  przyczyniła się istotnie do rozwoju rynku mleczarskiego w Polsce, wykreowała szereg nowych kategorii, rozwinęła aktywną komunikację z konsumentami wpływając na zmiany nawyków żywieniowych. Do marek dostępnych w Polsce należą najpopularniejsze sery - Hochland, Almette, czy  Valbon.

            Jakże ciekawa i smaczna okazała się wycieczka po fabryce kremowych serków topionych Hochland!

            Uczniowie zaopatrzeni w jednorazowy strój ochrony indywidualnej, po odpowiednim przeszkoleniu BHP, weszli na terenu zakładu i zapoznali się  krok po kroku z procesem produkcji serów topionych.

            Młodzież miała możliwość obejrzenia każdego etapu technologicznego, począwszy od przyjęcia surowca, przez szereg linii produkcyjnych ,aż po proces pakowania i magazynowania gotowych wyrobów. Uczniowie mieli również możliwość zapoznania się z laboratorium mikrobiologicznym, fizykochemicznym oraz działem nowych technologii.

            Duże wrażenie na zwiedzających zrobiły zwłaszcza w pełni zautomatyzowane i nowoczesne linie etykietowania i pakowania serów.

            Taki rodzaj wycieczki umożliwiał również zadawanie pytań, dyskusję i korzystanie z ogromnej wiedzy specjalistów i wspaniałego materiału dydaktycznego w postaci filmu i prezentacji.

            Zwieńczeniem wycieczki była degustacja wszystkich rodzajów serów produkowanych w zakładzie.

             

            Joanna Zawieja, Beata Budzińska

        • Z wizytą w teatrze
          • Z WIZYTĄ W TEATRZE

          • W czwartek, 17 listopada 2022 r. młodzież z klasy 3 GRp wraz z opiekunami wybrała się do Teatru Nowego w Poznaniu. Celem był spektakl o intrygującym tytule „Tak sobie w kosmosie pływam”. Nasi uczniowie poznali historię młodych ludzi, którzy w okresie dojrzewania doświadczyli trudności natury psychicznej oraz zobaczyli, jak próbowali sobie z nimi poradzić. Inscenizacja dotyczyła wielu ważnych problemów, z jakimi mierzy się współczesna młodzież, jak: depresja, myśli samobójcze, nałogi, samookaleczenia, samotność, pytania o tożsamość czy budowanie relacji. Poruszona w spektaklu tematyka stanowiła punkt wyjścia do rozmów w drodze powrotnej do Szamotuł.

             

            Ewelina Otulakowska

            Daniel Kuzara

        • Muzeum Czekolady
          • WIZYTA W MUZEUM CZEKOLADY

          •  W minionym tygodniu Uczniowie klas 1GT,1G,2GO,4KTp/TTŻ , odwiedzili Muzeum Czekolady w Poznaniu. Wizyta w tym miejscu to podróż w głąb Afryki i plantacji drzew kakaowca. Młodzież miała okazję dowiedzieć się wielu interesujących  ciekawostek związanych z historią kakao i czekolady, jego uprawą i podróżą do Europy. Uczniowie zapoznali się  opakowaniami i przedmiotami związanymi z produkcją czekolady. Podczas zajęć młodzież miała okazję degustować różne rodzaje tego belgijskiego przysmaku, począwszy od kuchu kakaowego, przez czekolady deserowe, rubinowe, mleczne aż po białe.

             Niezwykłym przeżyciem było przygotowanie własnej tabliczki czekolady z wizerunkiem koziołków poznańskich. Praca odbyła się  w dwóch etapach, najpierw czekolada została  utrwalona w formie koziołków, a następnie Uczniowie mogli wykazać się własną inwencję twórczą, ozdabiając całą tabliczkę ulubionymi dodatkami.

             Ukoronowaniem spotkania było zapakowanie swojej tabliczki oraz uzyskanie  dyplomu uczestnictwa w warsztatach produkcji czekolady.

            J.Zawieja

            Fot. B.Budzińska, E.Kobylińska, M.Rosada

        • STYPENDIUM ADM
          • STYPENDIUM ADM

          • 2 listopada  odbyło się  spotkanie dyrekcji szkoły z delegacją  firmy ADM Szamotuły Spółka z o.o. – panem Krystianem Słabym - Dyrektorem Zakładu,  panią Pauliną Grzegorzewską - specjalistą do spraw zarządzania zasobami ludzkimi  oraz panem Andrzejem Łukanowskim - specjalistą do spraw szkoleń i zarządzania systemami produkcyjnymi .

            ADM Szamotuły w kwietniu 2017 roku podpisał z dyrekcją szkoły umowę patronacką i w ten sposób objął honorowy patronat nad klasami kształcącymi w zawodzie technik technologii żywności.

            Spotkanie  miało na celu pogłębienie współpracy między szkołą a pracodawcą, stanowiło okazję do rzeczowej wymiany poglądów oraz podjęcia kolejnych ważnych decyzji.

            Pan dyrektor Arkadiusz Majer oraz pani wicedyrektor Ewa Peraj złożyli delegacji ADM podziękowanie za przekazane szkole środki finansowe na zakup wyposażenia do specjalistycznych pracowni w zawodzie technik technologii żywności.

            Obecni goście wraz z dyrekcją szkoły wręczyli uczniom, którzy osiągnęli najlepsze wyniki w nauce, dyplomy potwierdzające przyznanie stypendium ADM. Są to uczennice klasy czwartej – Zofia Jankowiak, Marta Kaczmarek, Gabriela Soloch, Natalia Gęzikiewicz, Maria Michalska, Justyna Szypica.

            Następnie pan Andrzej Łukanowski przedstawił uczniom klas pierwszych Technikum w zawodzie technik technologii żywności prezentację firmy oraz etapy produkcji oleju rzepakowego.

            Dziękujemy delegacji ADM za poświęcony czas i niezwykle owocne spotkanie. Natomiast uczennicom gratulujemy bardzo dobrych wyników w nauce i  życzymy dalszych sukcesów.     

             

             

            Ewa Peraj

        • Ewa Bielaczyk
          • WSPOMNIENIE EWY BIELACZYK

          • 4 listopada 2022 r. odeszła od nas Pani Ewa Bielaczyk.

            Pojawiła się na świecie w bardzo niespokojnym czasie, 26 grudnia 1939 r. w okupowanej Warszawie. W roku 1947 rozpoczęła naukę w Szkole Podstawowej, a następnie w Liceum Ogólnokształcącym we Wrześni. Rok 1958 to jeden z ważnych momentów w życiu – Pani Ewa mogła się pochwalić zdaną maturą. Kilka lat później ukończyła kurs bibliotekarski w Jarocinie i została bibliotekarką. Od tej chwili biblioteki i książki były już zawsze obecne w Jej życiu. Technikum Rolnicze w Starym Tomyślu, Powiatowa i Miejska Biblioteka w Nowym Tomyślu oraz Rolniczy Rejonowy Zakład Doświadczalny w Sielinku to miejsca, w których pracowała wcześniej, zanim związała się na stałe z Szamotułami.

            Do naszego miasta, Pani Ewa wraz z rodziną przyjechała w roku 1972, aby podjąć pracę w naszej szkole, gdzie pozostała aż do roku 2006. Tutaj tworzyła bibliotekę i czytelnię. Gromadziła książki, kompletowała potrzebny sprzęt, dbała o wystrój. Organizowała wiele spotkań i imprez czytelniczych, próbując rozbudzić różne zainteresowania uczniów. Była nie tylko bibliotekarką, ale też wychowawczynią w internacie, w którym starała się stworzyć namiastkę domu dla jego mieszkańców. Żyjąc piszemy swoją „Książkę”, która ma swój początek i koniec. Zapewne „Książka” Pani Ewy to dobra książka.

        • Święto Niepodległości 2022
          • 104. ROCZNICA ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI

          • W piątek 11 listopada delegacja szamotulskiego koła WSPAK wzięła udział we mszy świętej w intencji Ojczyzny w Bazylice Mniejszej. Poczet sztandarowy WSPAK reprezentowali uczniowie naszej szkoły: Dominik Dodolski (4HBp), Justyna Nazim (4 KTp) i Jakub Szarata (2 KR). Podczas uroczystości godnie reprezentowany był również sztandar Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach. Po nabożeństwie przedstawiciele władz samorządowych i organizacji złożyli kwiaty przy Głazie Pamięci. Wśród delegacji była reprezentująca lokalne koło WSPAK, naszą szkołę i Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach.

        • Żywa flaga
          • #SzkołaDoHymnu

          • W Przededniu Święta Niepodległości uczniowie naszej szkoły wzięli udział w akcji „Szkoła do hymnu”. Dokładnie o godzinie 11.11 odśpiewaliśmy hymn Polski „Mazurka Dąbrowskiego”. To już kolejny rok z rzędu w którym uczestniczymy w tej wspaniałej akcji i obiecujemy, że w następnym roku szkolnym również do niej przystąpimy.

            Anna Kustoń

            Piotr Gotowy

        • Od pola do stołu
          • WYSTAWA OD POLA DO STOŁU

          • Dnia 3 listopada 2022 roku uczniowie  klas Technikum Rolniczego wraz z opiekunami byli organizatorami cyklicznej wystawy ,,Od pola do stołu.” Tradycyjnie na I piętrze budynku A ustawiono stoły suto zastawione darami pól, łąk, sadów i ogrodów. Uroku dodała dekoracja  w  jesiennej tonacji. Okazy na wystawę i dekoracje dostarczyli też nauczyciele. W trakcie długiej przerwy zaproszono społeczność szkolną do degustacji  zupy dyniowej i dyniowo – paprykowej z dodatkiem prażonego słonecznika. Przygotowaniem i serwowaniem tych pysznych zup zajęły się uczennice z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z Panią Joanną Przygocką. Ponadto na wystawie można było zapoznać się materiałami drukowanymi na temat odmian prezentowanych roślin oraz kalkulacjami uprawy. Atrakcją wystawy był przyrząd do odziarniania kukurydzy z praktycznym jego zastosowaniem.

            Dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom, którzy przyczynili się do organizacji wystawy.

            Katarzyna Zielewicz

            Aleksandra Sadek

        • Mój dzień w powiecie szamotulskim
          • MÓJ DZIEŃ W POWIECIE SZAMOTULSKIM

          • Czwartek, 3 listopada 2022 r. okazał się ich dniem! Mowa o laureatkach konkursu literackiego dla uczniów szkół ponadpodstawowych prowadzonych przez Powiat Szamotulski na reportaż pt. Mój dzień w powiecie szamotulskim. Organizatorem konkursu był Powiat Szamotulski oraz Muzeum - Zamek Górków w Szamotułach.
            Ogłoszenie wyników konkursu odbyło się w siedzibie Starostwa Powiatowego.

            Aż dwie nasze uczennice znalazły się w gronie najlepszych:
            2 miejsce zdobyła Karolina Lehmann z klasy 4 Technikum Architektury Krajobrazu
            3 miejsce zajęła Julia Hermańska z klasy 2HB Liceum Ogólnokształcącego.

            Zwyciężczyniom, serdecznie gratulujemy sukcesu!
            R. Jędrzejczak, E.Otulakowska

        • Wizyta w Starym ZOO
          • WIZYTA W STARYM ZOO

          • W piątek 21 października uczniowie klasy III Liceum Ogólnokształcącego uczestniczyli  w lekcji  na terenie starego Ogrodu Zoologicznego w Poznaniu. Tematem spotkania były  płazy – kręgowce, których liczebność  w przyrodzie na  skutek  działalności człowieka  drastycznie się zmniejsza. Tempo wymierania płazów jest większe niż jakiejkolwiek innej dużej grupy zwierząt. Przyczyną tego zjawiska  jest utrata  siedlisk w których bytują  płazy, zanieczyszczone środowisko, ocieplanie się klimatu oraz nadmierna eksploatacja tej  populacji przez człowieka. Wycinanie lasów, przekształcanie terenów podmokłych na pola uprawne, regulacja i przekształcanie cieków oraz urbanizacja powodują, że płazy tracą miejsca, w których mogłyby żyć i rozmnażać się.

            W Polsce wszystkie płazy są pod ochroną. Dlaczego należy je chronić? Płazy są drapieżnikami odżywiającymi się głównie owadami, które stanowią do 70% ich diety. Stanowią one jeden z ważniejszych czynników utrzymujących równowagę biologiczną w środowisku. W znajdującym się na terenie ZOO pawilonie zmiennocieplnych znajduje się wiele przedstawicieli płazów z różnych  rejonów świata. Musimy zrobić wszystko ,aby móc  je podziwiać  także w naturalnym środowisku. W poznańskim ogrodzie zoologicznym spotkamy także warany, kapucynkę, tamarynę złotoręką czy owcę kameruńską. Zachęcamy do wizyty w tym miejscu.

             

            A. Danielewicz, M. Hoffmann- Nowak

        • Półmaraton Samsunga 2022
          • PÓŁMARATON SAMSUNGA - NAGRODA DLA SZKOŁY!

          • 9 października jedna z najstarszych i największych biegowych imprez powiatu szamotulskiego „Samsung Półmaraton” świętowała swoje 10 urodziny!

            Podczas tego wydarzenia oprócz uczestników na trasie biegowej można było spotkać również zagorzałych fanów, którzy swym dopingiem wspomagali sportowców. Do tej grupy należała również grupa kibiców z Zespołu Szkół Nr 2 w Szamotułach, na czele której stanęła pani Julita Knutowicz.

            W tygodniu poprzedzającym imprezę sportową Uczniowie klasy 2K pod nadzorem pani Ewy Krysztofiak  przygotowali własnoręcznie  „Drogowskazy do Wygranej„  mające na celu zmotywowanie uczestników  na trasie biegu.

            Zaopatrzeni w te nietypowe znaki drogowe, plakaty, uśmiech oraz moc energii reprezentanci klas wraz z przedstawicielami Samorządu Uczniowskiego kibicowali, wspierali i dopingowali biegaczy na trasie.

            Miło nam ogłosić, iż spośród wszystkich szkół powiatu szamotulskiego, to właśnie  nam przypadła za to nagroda w wysokości 1000 zł !!!

            Kierujemy ogromne podziękowania i gromkie brawa dla wszystkich Uczniów oraz Nauczycieli, dzięki którym możemy dziś cieszyć się tą nagrodą.

                                                                                                                       

            Samorząd Uczniowski wraz z Opiekunami

        • Edukacja Prawna Młodzieży
          • SPOTKANIE Z SĘDZIĄ MIKOŁAJEM KORBASEM

          • W piątek, 4 listopada nasi licealiści z klasy II i III mieli okazję wziąć udział  w spotkaniu z sędzią Mikołajem Korbasem specjalizującym się w prawie spadkowym. Była to kolejna odsłona Programu Edukacji Prawnej Młodzieży realizowanego przez naszą szkołe z Sądem Rejonowym w Szamotułach. Nasi licealiści mogli zapoznać się z podstawami prawa spadkowego takimi jak sposoby dziedziczenia po zmarłym, formy sporządzania testamentów czy przyjmowania i odrzucania spadków. Po spotkaniu zainteresowani uczniowie mieli okazję zadać pytania sędziemu, który pracował w Wydziale Cywilnym szamotulskiego sądu.

            Klaudia Tomaszak - Ślipka

            Anna Kustoń

            Piotr Gotowy

        • Przybroda 2022
          • GOSPODARSTWO Z BIOGAZOWNIĄ

          • Wycieczka przedmiotowa to znakomity sposób na pogłębianie wiedzy a także zdobywanie nowej, to także sposób na gromadzenie doświadczeń tak cennych w przyszłości do wykonywania zawodu. 

            Uczniowie I, II, III klasy Technikum Rolniczego z Zespołu Szkół numer 2 w Szamotułach tym razem z opiekunami mieli okazję poznać funkcjonowanie Rolniczo – Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda w Wielkopolsce, które jest jednym z dziesięciu Rolniczych Zakładów Doświadczalnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, położonym zaledwie kilkanaście kilometrów od Szamotuł.

            W liczącym 490 ha gospodarstwie uprawiane są zboża towarowe, rośliny przemysłowe.

            - Istotnym elementem produkcji roślinnej jest także produkcja pasz dla własnego pogłowia, kukurydzy, lucerny i mieszanek zbożowych – informował uczniów zootechnik Piotr Gimzicki, bowiem w przybrodzkim gospodarstwie hodowanych jest ok 350 szt. bydła, w tym 130 szt. krów mlecznych rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Pan Gimzicki szczegółowo przybliżał młodzieży organizację produkcji mlecznej. Zwracając przy tym uwagę na dramatycznie rosnące koszty produkcji dodatków do pasz, nawozów, paliwa rolniczego.

            Obecnie bydło mleczne utrzymywane jest w zmodernizowanych oborach wolnostanowiskowych z wybiegami, a udój prowadzony jest w dojarni w typie rybia ość. Średnia wydajność mleka od krowy wynosi 10 500 kg/rocznie. Dodatkową produkcją jest sprzedaż cielnych jałowic oraz osiemnastomiesięcznych opasów o wadze ok. 700 kg.

            Ponieważ gospodarstwo ma charakter wielokierunkowy  oprócz produkcji rolniczej i hodowlanej prowadzona jest tam produkcja sadownicza na 48 ha, oparta głównie na nasadzeniach jabłoni – 60 odmian. Gospodarstwo w swojej ofercie ma także wiele gatunków i odmian: wiśni, czereśni, śliwek, brzoskwiń, nektaryn, borówki amerykańskiej gruszek. Od kilku lat tłoczone są jabłka na soki. Produkty R-SGD Przybroda oznaczane są certyfikatem integrowanej produkcji, co wiąże się ze zminimalizowaniem ingerencji w środowisko naturalne, przede wszystkim redukcją środków ochrony roślin. Został tam również wdrożony system HACCP, polegający na ciągłej kontroli warunków w jakich znajduje się produkcja owoców. Owoce sprzedawane są przez cały rok we własnych punktach sprzedaży "Czerwone Jabłuszko".

            Z ogromnym zainteresowaniem młodzież przysłuchiwała się objaśnieniom dotyczącym biogazowni, uruchomionej 2019 r. przez polską firmę „Dynamic Biogas”. Biogaz wytwarzany jest w wyniku beztlenowej fermentacji metanowej, gnojowicy z gospodarstwa oraz odpadów z zakładów produkcyjnych z woj. wielkopolskiego i ościennych.  Jej podstawowe elementy to urządzenie rozdrabniające biomasę, zbiorniki na biomasę, w których wytwarzany jest biogaz oraz serce biogazowni - silnik generujący energię z biogazu o mocy 800 KM.  Godzinna produkcja energii elektrycznej wynosi 500 kW. Biogazownia produkuje nie tylko prąd, ale także energię cieplną, którą ogrzewane są budynki R-SGD Przybroda oraz bloki mieszkalne. Niezwykle ważną funkcją biogazowni jest recykling, bowiem masa pofermentacyjna – wytworzona przy udziale mikroorganizmów - zawiera składniki odżywcze, które mogą być uzupełnieniem dla nawozów sztucznych, wykorzystywanych w rolnictwie.

             

            - Biogazownie to urządzenia przyszłości, bowiem pozwalają na ograniczenie liczby składowanych odpadów poprzez ich bieżące wykorzystywanie jako surowców wtórnych – podkreślał pan Gimzicki.

            Taki wyjazd to bardzo duża dawka wiedzy dla młodzieży, w obliczu szybko postępujących zmian w rolnictwie warto wzorować się i uczyć się od najlepszych.

            Dziękujemy Panu Dyrektorowi mgr inż. Filipowi Mazurowi za możliwość zwiedzenia gospodarstwa

            Ewa Krysztofiak

             

        • Wycieczka do Bydgoszczy
          • WYCIECZKA DO BYDGOSZCZY

          • 26 października, do malowniczej Bydgoszczy wybrali się uczniowie klas 4 KTp, 3 K, 1 K i 2 HB. Podczas spaceru z przewodnikiem, mieli okazję poznać wiele ciekawostek o mieście. Z pokładu stateczku „Flisak Czakiego” podziwiali nadrzeczną zabudowę, zabytkowe Spichrze, wyspę Młyńską i wyspę Barbary. Ciekawym doświadczeniem były warsztaty w muzeum Mydła. 

             

            Magdalena Grążka

             

            Katarzyna Zielewicz

        • Mix - media to mix pomysłów
          • MIX-MEDIA, TO MIX POMYSŁÓW

          • Szamotulski Dom Kultury  kieruje swoją ofertę do osób niemal w każdym wieku zarówno do młodzieży szkolnej, seniorów, jak i osób pracujących. Proponuje szkolenia, warsztaty, udział w klubach, zespołach, zaprasza na koncerty o rozmaitej tematyce i charakterze. Nowością jest koło hafciarskie ‘Haftujemy po szamotulsku’, w ramach którego można poznać i nauczyć się tradycyjnego haftu szamotulskiego. Warsztat rękodzielniczy ‘TworzymyMy – Makrama i Szydełko’, który daje możliwość zgłębiania zapomnianych technik szydełkowania i wyplatania makram.

            Kolejną propozycją SzOK-u, są cieszące się ogromną popularnością warsztaty zdobienia przedmiotów techniką mix-media. To właśnie na warsztaty zdobnicze techniką mix-media, dzięki uprzejmości SzOK, zostały zaproszone uczennice II klasy Technikum Architektury Krajobrazu z ZSz Nr 2 w Szamotułach, które pod okiem instruktorki SzOK pani Mileny Kolat – Rzepeckiej zgłębiały tajniki tej ciekawej techniki zdobniczej. Jest ona połączeniem różnych technik artystycznych m.in. decoupage’u, scropbookingu, mogą być w niej wykorzystywane rozmaite przedmioty zdobnicze np. stara biżuteria, guziki, tektura, sznurki, wstążki, szablony, pasty strukturalne a nawet nasiona i ziarna roślin.

            - Elementy przyklejane są do pojemników w odpowiednio zaplanowany sposób,  pojemniki mogą być nowe lub stare - już nie przydatne w domu – wyjaśnia pani instruktor.  Następnie naczynia razem z dekoracjami malowane są farbą podkładową. W tym celu stosowane jest gesso – grunt malarski zwiększający przyczepność i trwałość dekoracji. Następnie gesso pokrywamy farbą akrylową.  Efekt jest zaskakujący, przedmioty zyskują zupełnie inny wygląd. Można je wykorzystywać do przechowywania materiałów biurowych, stosować jako osłonki doniczek, pojemniki na przedmioty codziennego użytku. W ostatnim czasie technika mix-media jest chętnie wykorzystywana do przygotowania dekoracji świątecznych, kartek okolicznościowych.

            - Możliwości dekoracyjne są ogromne – przekonuje pani Milena - wystarczy puścić wodze fantazji. Potwierdzeniem tego są oryginale, niepowtarzalne prace naszych uczennic. Zajęcia w domu kultury, to nie tylko nauka czegoś nowego, to także odkrywanie swoich pasji, sposób na relaks i alternatywa dla telewizji czy Internetu, dla osób w każdym wieku.

            Ewa Krysztofiak 

    • Kontakty

      • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
      • sekretariat@zsnr2-szamotuly.pl
      • tel. (+48) 61-29-21-559
      • ul. Szczuczyńska 3 64-500 Szamotuły Poland
      • Dyrektor: Arkadiusz Majer
      • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Łukasz Janc
      • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
      • NIP: 787-10-30-195
      • REGON: 000100078
      • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl piotr.gotowy@zsnr2-szamotuly.pl
    • Logowanie