18 listopada br. uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Technologii Żywności pod opieką pani Joanny Zawieji i pani Beaty Budzińskiej odbyli wizytę w zakładzie mleczarskim Hochland Polska Sp. z o.o. w Kaźmierzu.
Hochland Polska należy do Grupy Hochland, której centrala - spółka Hochland SE, mieści się w Heimenkirch w Niemczech. Firma ta jest obecna na polskim rynku od początku lat 90-tych i przyczyniła się istotnie do rozwoju rynku mleczarskiego w Polsce, wykreowała szereg nowych kategorii, rozwinęła aktywną komunikację z konsumentami wpływając na zmiany nawyków żywieniowych. Do marek dostępnych w Polsce należą najpopularniejsze sery - Hochland, Almette, czy Valbon.
Jakże ciekawa i smaczna okazała się wycieczka po fabryce kremowych serków topionych Hochland!
Uczniowie zaopatrzeni w jednorazowy strój ochrony indywidualnej, po odpowiednim przeszkoleniu BHP, weszli na terenu zakładu i zapoznali się krok po kroku z procesem produkcji serów topionych.
Młodzież miała możliwość obejrzenia każdego etapu technologicznego, począwszy od przyjęcia surowca, przez szereg linii produkcyjnych ,aż po proces pakowania i magazynowania gotowych wyrobów. Uczniowie mieli również możliwość zapoznania się z laboratorium mikrobiologicznym, fizykochemicznym oraz działem nowych technologii.
Duże wrażenie na zwiedzających zrobiły zwłaszcza w pełni zautomatyzowane i nowoczesne linie etykietowania i pakowania serów.
Taki rodzaj wycieczki umożliwiał również zadawanie pytań, dyskusję i korzystanie z ogromnej wiedzy specjalistów i wspaniałego materiału dydaktycznego w postaci filmu i prezentacji.
Zwieńczeniem wycieczki była degustacja wszystkich rodzajów serów produkowanych w zakładzie.
Joanna Zawieja, Beata Budzińska