• Choinka w internacie
          • UBIERANIE CHOINKI W INTERNACIE

          • Jedną z tradycji Świąt Bożego Narodzenia jest zwyczaj ubierania choinki. 7 grudnia chętni wychowankowie internatu, w czasie wolnym zabrali się za przyozdabianie drzewka. Ten czas umiliła nam Joasia, przygrywając na gitarze.

        • Olimpiada Wiedzy o Żywności
          • OGÓLNOPOLSKA OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI

          • W tym roku podobnie jak w latach ubiegłych, uczniowie naszej szkoły wzięli udział w  XXIV Olimpiadzie Wiedzy o Żywności.

            Olimpiada jest organizowana dla uczniów kształcących się w szkole średniej, których ciekawi przebieg i kontrola jakości procesów technologicznych wytwarzania produktów spożywczych, a także magazynowanie surowców, półproduktów i gotowych wyrobów, jak również ich spedycja. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas pracy z nauczycielem oraz wynikających z rozwoju własnych pasji. 

            W etapie szkolnym wzięło udział 9 uczniów Technikum Technologii Żywności. Spośród nich ,aż 7 przedostało się do etapu okręgowego.

            Miło nam poinformować, iż Uczennica klasy IV KTp - Weronika Tomczak przedostała się do finałowego, centralnego etapu Olimpiady, który odbędzie się w marcu 2023 r.

            Gratulujemy i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy!

             

            Joanna Zawieja

        • Galeria pod Halszką
          • NASI UCZNIOWIE NA OTWARCIU GALERII "POD HALSZKĄ" DAMIANA KŁACZKIEWICZA

          • We wtorek, 6 grudnia, uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w uroczystym otwarciu Galerii "Pod Halszką", której pomysłodawcą jest szamotulski artysta Damian Kłaczkiewicz. Zewnętrzna galeria plakatu, która stanęła na dziedzińcu szamotulskiego zamku, ma być miejscem zarówno dla uznanych artystów, jak i debiutujących twórców. Być może wkrótce zobaczymy tam pracę naszych uczniów?! 

        • Gardenia 2022
          • GARDENIA BUDZI CIEKAWOŚĆ

          • Gardenia niezmiennie od lat budzi ciekawość i zachwyt. To targi dla profesjonalistów związanych z architekturą krajobrazu, florystyką, wyposażeniem ogrodów itd., ale także miłośników roślin i działkowiczów. Dlatego impreza od lat cieszy się niegasnącym zainteresowaniem. Dowodem tego są tłumnie przybywający goście targowi. Poniżej swoimi wrażeniami z tegorocznej Gardenii dzielą się nauczyciele, którzy odwiedzili targi wspólnie z podopiecznymi - uczniami z kl. 1 K TAK, 1 KR TAK, 2 KR TAK, 4KTp, 4 K.

            „Gardenia w tym roku skupiła się, zwłaszcza floryści,  na naturalnych produktach. Niezwykłe zainteresowanie wśród odwiedzających wystawę wzbudziła gąbka firmy Oassis, która w ponad dziewięćdziesięciu procentach ulega degradacji, zaledwie po kilku latach. To dla florystów duży sukces.

            Osobiście byłem zaskoczony bogatą ofertą roślin, oferowaną przez szkółkarzy, nowymi odmianami bylin, nowymi rozwiązaniami technologicznymi. Bezdyskusyjnie tegoroczna Gardenia to ogrom wiedzy i nieocenione wrażenia. ”

            Bartosz Korpik

            „Ekologiczny ogród”, to hasło przewodnie tegorocznej edycji targów Gardenia. Przechodząc między ekspozycjami wystawców, mogliśmy usłyszeć, zobaczyć i przekonać się, jak ważny jest dla nas ludzi, zrównoważony sposób uprawy roślin, zarówno w naszych małych przydomowych przestrzeniach, jak i znacznie większych - zieleni miejskiej. Stwierdzenie, że w ekologicznej przestrzeni przyroda gra pierwsze skrzypce, nabiera tu szczególnego znaczenia.”

            Marta Bekasiak

            „Podczas wycieczki młodzież z zainteresowaniem śledziła ofertę wystawców branży ogrodniczej. Przyszli architekci szczególną uwagę zwracali na rośliny ozdobne modne trawy, krzewy, ale także narzędzia, urządzenia stosowane w ogrodach: nawadnianie czy elementy wyposażenia – kamienie, meble, kominki, oświetlenie itp.
            Była to też okazja, by kupić najnowsze odmiany roślin doniczkowych, ozdoby i gadżety świąteczne.”

            Magdalena Grążka
             

            „Podczas tegorocznej Gardenii widoczna była walka z miejską szarzyzną i betonozą, propagowanie różnorodności biologicznej zarówno w przydomowym ogródku, jak i w przestrzeni publicznej, wspieranie zdrowej aktywności na zewnątrz oraz nowoczesne rozwiązania dla ekonomicznej i ekologicznej pielęgnacji zieleni.

            Wydarzenie przygotowane było  w szczególności dla architektów krajobrazu i projektantów ogrodów,  sklepów ogrodniczych, zarządców zieleni miejskiej i zakładów komunalnych itp., ale także dla przeciętnego ogrodnika z pasją.

            Osobiście targi bardzo mi się podobały i z przyjemnością zagoszczę na nich w przyszłym roku.”  

            Julita Knutowicz

             

            „Tegoroczne Targi Gardenia, to nie tylko prezentacja najnowszej oferty firm handlowych, usługowych i produkcyjnych, ale także niezwykle bogaty program wydarzeń, szczególnie dotyczących florystyki. Oprócz  szkoleń, warsztatów zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych florystów odbyły się liczne pokazy, w których uczestniczyło około stu florystów z Polski i z zagranicy. Szczególne zainteresowanie wśród zwiedzających wzbudził pokaz pt. „Florystyczny Fascynator na Dworze Windsorów”  inspirowany dworską etykietą. Z kolei na pokazie firmy Oasis można było dowiedzieć się, jak tworzyć kompozycje i bukiety zgodnie z naturą.
            Wyjątkowo zachwyciły nas piękne i inspirujące dekoracje, nawiązujące do wyczekiwanych przez wszystkich Świąt Bożego Narodzenia, bowiem znaczna część pokazów florystycznych inspirowana była tymi wyjątkowymi, pełnymi radości świętami. ”

            Ewa Krysztofiak

             

            Pozostali nauczyciele opiekujący się uczniami podczas wycieczki: Piotr Sołtysiak, Daniel Kuzara

            Zdjęcia; Grążka, Krysztofiak, archiwum

        • Kiermasz świąteczny
          • Z WIZYTĄ NA ŚWIĄTECZNYM KIERMASZU

          • W piątek 2 grudnia w naszej szkole odbył się Świąteczny Kiermasz Charytatywny. Przygotowania do niego trwały już od dwóch tygodni. Zbliżające się  święta Bożego Narodzenia oraz przypadający w poniedziałek 5.12. Międzynarodowy Dzień  Wolontariusza stały się dobrą okazją do jego organizacji.

               Na parterze szkoły swoje prace przedstawiali uczniowie Technikum Architektury Krajobrazu – klasy 1K, 1 KR, 2 KR i 4 KTp. Wykonane przez nich świąteczne stroiki bardzo szybko znalazły nabywców. Nic dziwnego - widać było, że w ich wykonanie włożyli wiele serca. Efekt końcowy można podziwiać na zdjęciach i opisać jednym słowem - wow. Pietro pierwsze zostało opanowane przez wielbicieli słodkości. Na świątecznie udekorowanym stole pojawiło się między innymi: ciasto marchewkowe, babka, babeczki, pierniki. Ciasto upiekli uczniowie na zajęciach  praktycznych, ich rodzice oraz nauczyciele. Podziękowania należą się także dla pana Arkadiusza Płoskiego – właściciela  firmy „ Usługi cateringowe. Cukiernicze. Gastronomia”, który dostarczył na kiermasz ciasto czekoladowe. Większość z nas bardzo lubi słodycze – więc i tutaj kolorowe pierniczki, babeczki szybko się rozeszły. W przygotowaniu tej części imprezy wzięły udział klasy 1G/T, 1 G,3 G i 3 Gr. Zebrane fundusze zostaną przekazane na cel charytatywny - propozycje przekażemy w najbliższym tygodniu.

             Serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy zaangażowali się w przygotowanie kiermaszu.

             E. Krysztofiak, M. Bekasiak, A. Kaczmarek, K. Zielewicz, A. Danielewicz, M. Rosada

        • Andrzejki w internacie
          • ANDRZEJKOWE WRÓŻBY W INTERNACIE

          • W listopadowy wieczór , to jest 30 listopada- spotkaliśmy się w celu świętowania ,, Andrzejek". Andrzejkowy wieczór dostarczył nam świetnej zabawy i był okazją do spędzenia czasu w miłym towarzystwie.

            Anna Jagiełka

        • Otrzęsiny w internacie
          • OTRZĘSINY W INTERNACIE

          • Na początku listopada w naszym internacie odbyły się ,,Otrzęsiny" nowych wychowanków, którzy zostali oficjalnie przyjęci do grona pełnoprawnych mieszkańców w internacie. Uroczystość została przygotowana przez trójkę internacką. Nowi mieszkańcy, aby udowodnić, że udało im się zaaklimatyzować w internacie , musieli zmierzyć się z różnymi zadaniami.

            Anna Jagiełka

        • W świecie bezkręgowców
          • W ŚWIECIE BEZKRĘGOWCÓW

          •    W  dniach 15 i 24 listopada uczniowie klas I, II oraz III G i III LO mieli okazję spotkać się żywymi zwierzętami. Gościł u nas pan Jacek Pałasiewicz z swoimi podopiecznymi z różnych stron świata. Bezkręgowce to grupa zwierząt nie posiadająca szkieletu wewnętrznego w postaci kręgosłupa. Uczniowie mieli możliwość poznania bliżej przedstawicieli  świata owadów, wiji czy pajęczaków.

            Na początku spotkania pojawiła się piękna modliszka. Jej nazwa to efekt specyficznego ułożenia przednich chwytnych odnóży - tak jak do modlitwy. Kolejnymi bezkręgowcami były krocionogi o trudnej do policzenia ilości odnóży oraz liściec kształtem i barwą przypominający liść z charakterystycznym na pokrywach skrzydeł żyłkowaniem.  Wiele emocji wzbudził pająk prządka z Madagaskaru. Uprzędzona przez niego  sieć może mieć nawet metr średnicy a nić  charakteryzuje się dużą wytrzymałością na rozerwanie. Na zakończenie warsztatów uczniowie poznali  pochodzące z Nowej Gwinei straszyki. Te piękne owady słabo widzą a na głowie posiadają  czułki pełniące funkcję narządu zmysłu i dające im możliwości orientacji w terenie.

            Spotkania wzbudziły u wszystkich uczestników wiele emocji czasami bardzo skrajnych. Najważniejsze jednak jest to, że młodzież  mogła zobaczyć, dotknąć tych niezwykłych zwierząt .

             

            A.  Danielewicz, K. Jakubowska

            Fot. P. Gotowy

        • Sukces zawodniczek Szamotuły Boxing Team
          • SUKCES ZAWODNICZEK SZAMOTUŁY BOXING TEAM

          • W dniach 16-20 listopada w Ciechocinku odbył się Puchar Polski w Boksie w kategorii wiekowej u-15.
            Wzięły w nich udział dwie uczennice naszej szkoły:
            Antonina Wojczyńska z klasy 1B LO zajęła drugie miejsce na podium zdobywając srebrny medal oraz Antonina Mikołajczak z tej samej klasy zajmując trzecie miejsce na podium, zdobyła brązowy medal.
            Dziewczynom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

        • Gildia i Muzeum w Szreniawie
          • TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZESZŁOŚĆ W BRANŻY ZWIĄZANEJ Z ROLNICTWEM

          • Dnia 18 listopada 2022 roku uczniowie reprezentujący  klasy czwarte Technikum Rolniczego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami udali się we wczesnych godzinach porannych do Poznania aby odwiedzić rynek hurtowy, czyli Wielkopolską Gildię Rolno – Ogrodniczą SA. Nasza wizyta rozpoczęła się od spotkania z panią Sylwią Mączyńską kierowniczką działu marketingu. Pani Sylwia zaprosiła nas do obejrzenia ekspozycji w Sali Historii WGRO SA. W tym roku 26 listopada  minie 30 lat od otwarcia tego pierwszego w Polsce rynku hurtowego. Następnie zapoznaliśmy się z organizacją i infrastrukturą tego wiodącego, o uznanej pozycji rynku. Może się on poszczycić nowoczesną infrastrukturą, Systemem Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000-2005, Systemem Zarządzania Jakością ISO 9001-2015, systemem informacji cenowej. Dla klientów oferuje  wsparcie sprzedażowe poprzez szereg programów promocyjnych lojalnościowych oraz szkolenia.                                                                                          

            Następnie udaliśmy się do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie. Tam zapoznaliśmy się z ekspozycją przedstawiającą historię rolnictwa i przemysłu rolno – spożywczego z terenu historycznych i współczesnych ziem polskich od czasów prehistorycznych po dzień dzisiejszy. Pełni wrażeń w godzinach popołudniowych powróciliśmy do Szamotuł.

            Katarzyna Zielewicz, Aleksandra Sadek

        • Hochland
          • WIZYTA W HOCHLANDZIE

          • 18 listopada br. uczniowie kształcący się w zawodzie Technik Technologii Żywności pod opieką pani Joanny Zawieji i pani Beaty Budzińskiej odbyli wizytę w zakładzie mleczarskim Hochland Polska Sp. z o.o.  w Kaźmierzu.

            Hochland Polska należy do Grupy Hochland, której centrala - spółka Hochland SE, mieści się w Heimenkirch w Niemczech. Firma ta jest obecna na polskim rynku od początku lat 90-tych i  przyczyniła się istotnie do rozwoju rynku mleczarskiego w Polsce, wykreowała szereg nowych kategorii, rozwinęła aktywną komunikację z konsumentami wpływając na zmiany nawyków żywieniowych. Do marek dostępnych w Polsce należą najpopularniejsze sery - Hochland, Almette, czy  Valbon.

            Jakże ciekawa i smaczna okazała się wycieczka po fabryce kremowych serków topionych Hochland!

            Uczniowie zaopatrzeni w jednorazowy strój ochrony indywidualnej, po odpowiednim przeszkoleniu BHP, weszli na terenu zakładu i zapoznali się  krok po kroku z procesem produkcji serów topionych.

            Młodzież miała możliwość obejrzenia każdego etapu technologicznego, począwszy od przyjęcia surowca, przez szereg linii produkcyjnych ,aż po proces pakowania i magazynowania gotowych wyrobów. Uczniowie mieli również możliwość zapoznania się z laboratorium mikrobiologicznym, fizykochemicznym oraz działem nowych technologii.

            Duże wrażenie na zwiedzających zrobiły zwłaszcza w pełni zautomatyzowane i nowoczesne linie etykietowania i pakowania serów.

            Taki rodzaj wycieczki umożliwiał również zadawanie pytań, dyskusję i korzystanie z ogromnej wiedzy specjalistów i wspaniałego materiału dydaktycznego w postaci filmu i prezentacji.

            Zwieńczeniem wycieczki była degustacja wszystkich rodzajów serów produkowanych w zakładzie.

             

            Joanna Zawieja, Beata Budzińska

        • Z wizytą w teatrze
          • Z WIZYTĄ W TEATRZE

          • W czwartek, 17 listopada 2022 r. młodzież z klasy 3 GRp wraz z opiekunami wybrała się do Teatru Nowego w Poznaniu. Celem był spektakl o intrygującym tytule „Tak sobie w kosmosie pływam”. Nasi uczniowie poznali historię młodych ludzi, którzy w okresie dojrzewania doświadczyli trudności natury psychicznej oraz zobaczyli, jak próbowali sobie z nimi poradzić. Inscenizacja dotyczyła wielu ważnych problemów, z jakimi mierzy się współczesna młodzież, jak: depresja, myśli samobójcze, nałogi, samookaleczenia, samotność, pytania o tożsamość czy budowanie relacji. Poruszona w spektaklu tematyka stanowiła punkt wyjścia do rozmów w drodze powrotnej do Szamotuł.

             

            Ewelina Otulakowska

            Daniel Kuzara

        • Muzeum Czekolady
          • WIZYTA W MUZEUM CZEKOLADY

          •  W minionym tygodniu Uczniowie klas 1GT,1G,2GO,4KTp/TTŻ , odwiedzili Muzeum Czekolady w Poznaniu. Wizyta w tym miejscu to podróż w głąb Afryki i plantacji drzew kakaowca. Młodzież miała okazję dowiedzieć się wielu interesujących  ciekawostek związanych z historią kakao i czekolady, jego uprawą i podróżą do Europy. Uczniowie zapoznali się  opakowaniami i przedmiotami związanymi z produkcją czekolady. Podczas zajęć młodzież miała okazję degustować różne rodzaje tego belgijskiego przysmaku, począwszy od kuchu kakaowego, przez czekolady deserowe, rubinowe, mleczne aż po białe.

             Niezwykłym przeżyciem było przygotowanie własnej tabliczki czekolady z wizerunkiem koziołków poznańskich. Praca odbyła się  w dwóch etapach, najpierw czekolada została  utrwalona w formie koziołków, a następnie Uczniowie mogli wykazać się własną inwencję twórczą, ozdabiając całą tabliczkę ulubionymi dodatkami.

             Ukoronowaniem spotkania było zapakowanie swojej tabliczki oraz uzyskanie  dyplomu uczestnictwa w warsztatach produkcji czekolady.

            J.Zawieja

            Fot. B.Budzińska, E.Kobylińska, M.Rosada

        • STYPENDIUM ADM
          • STYPENDIUM ADM

          • 2 listopada  odbyło się  spotkanie dyrekcji szkoły z delegacją  firmy ADM Szamotuły Spółka z o.o. – panem Krystianem Słabym - Dyrektorem Zakładu,  panią Pauliną Grzegorzewską - specjalistą do spraw zarządzania zasobami ludzkimi  oraz panem Andrzejem Łukanowskim - specjalistą do spraw szkoleń i zarządzania systemami produkcyjnymi .

            ADM Szamotuły w kwietniu 2017 roku podpisał z dyrekcją szkoły umowę patronacką i w ten sposób objął honorowy patronat nad klasami kształcącymi w zawodzie technik technologii żywności.

            Spotkanie  miało na celu pogłębienie współpracy między szkołą a pracodawcą, stanowiło okazję do rzeczowej wymiany poglądów oraz podjęcia kolejnych ważnych decyzji.

            Pan dyrektor Arkadiusz Majer oraz pani wicedyrektor Ewa Peraj złożyli delegacji ADM podziękowanie za przekazane szkole środki finansowe na zakup wyposażenia do specjalistycznych pracowni w zawodzie technik technologii żywności.

            Obecni goście wraz z dyrekcją szkoły wręczyli uczniom, którzy osiągnęli najlepsze wyniki w nauce, dyplomy potwierdzające przyznanie stypendium ADM. Są to uczennice klasy czwartej – Zofia Jankowiak, Marta Kaczmarek, Gabriela Soloch, Natalia Gęzikiewicz, Maria Michalska, Justyna Szypica.

            Następnie pan Andrzej Łukanowski przedstawił uczniom klas pierwszych Technikum w zawodzie technik technologii żywności prezentację firmy oraz etapy produkcji oleju rzepakowego.

            Dziękujemy delegacji ADM za poświęcony czas i niezwykle owocne spotkanie. Natomiast uczennicom gratulujemy bardzo dobrych wyników w nauce i  życzymy dalszych sukcesów.     

             

             

            Ewa Peraj

        • Ewa Bielaczyk
          • WSPOMNIENIE EWY BIELACZYK

          • 4 listopada 2022 r. odeszła od nas Pani Ewa Bielaczyk.

            Pojawiła się na świecie w bardzo niespokojnym czasie, 26 grudnia 1939 r. w okupowanej Warszawie. W roku 1947 rozpoczęła naukę w Szkole Podstawowej, a następnie w Liceum Ogólnokształcącym we Wrześni. Rok 1958 to jeden z ważnych momentów w życiu – Pani Ewa mogła się pochwalić zdaną maturą. Kilka lat później ukończyła kurs bibliotekarski w Jarocinie i została bibliotekarką. Od tej chwili biblioteki i książki były już zawsze obecne w Jej życiu. Technikum Rolnicze w Starym Tomyślu, Powiatowa i Miejska Biblioteka w Nowym Tomyślu oraz Rolniczy Rejonowy Zakład Doświadczalny w Sielinku to miejsca, w których pracowała wcześniej, zanim związała się na stałe z Szamotułami.

            Do naszego miasta, Pani Ewa wraz z rodziną przyjechała w roku 1972, aby podjąć pracę w naszej szkole, gdzie pozostała aż do roku 2006. Tutaj tworzyła bibliotekę i czytelnię. Gromadziła książki, kompletowała potrzebny sprzęt, dbała o wystrój. Organizowała wiele spotkań i imprez czytelniczych, próbując rozbudzić różne zainteresowania uczniów. Była nie tylko bibliotekarką, ale też wychowawczynią w internacie, w którym starała się stworzyć namiastkę domu dla jego mieszkańców. Żyjąc piszemy swoją „Książkę”, która ma swój początek i koniec. Zapewne „Książka” Pani Ewy to dobra książka.

        • Święto Niepodległości 2022
          • 104. ROCZNICA ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI

          • W piątek 11 listopada delegacja szamotulskiego koła WSPAK wzięła udział we mszy świętej w intencji Ojczyzny w Bazylice Mniejszej. Poczet sztandarowy WSPAK reprezentowali uczniowie naszej szkoły: Dominik Dodolski (4HBp), Justyna Nazim (4 KTp) i Jakub Szarata (2 KR). Podczas uroczystości godnie reprezentowany był również sztandar Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach. Po nabożeństwie przedstawiciele władz samorządowych i organizacji złożyli kwiaty przy Głazie Pamięci. Wśród delegacji była reprezentująca lokalne koło WSPAK, naszą szkołę i Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół nr 2 w Szamotułach.

        • Żywa flaga
          • #SzkołaDoHymnu

          • W Przededniu Święta Niepodległości uczniowie naszej szkoły wzięli udział w akcji „Szkoła do hymnu”. Dokładnie o godzinie 11.11 odśpiewaliśmy hymn Polski „Mazurka Dąbrowskiego”. To już kolejny rok z rzędu w którym uczestniczymy w tej wspaniałej akcji i obiecujemy, że w następnym roku szkolnym również do niej przystąpimy.

            Anna Kustoń

            Piotr Gotowy

        • Od pola do stołu
          • WYSTAWA OD POLA DO STOŁU

          • Dnia 3 listopada 2022 roku uczniowie  klas Technikum Rolniczego wraz z opiekunami byli organizatorami cyklicznej wystawy ,,Od pola do stołu.” Tradycyjnie na I piętrze budynku A ustawiono stoły suto zastawione darami pól, łąk, sadów i ogrodów. Uroku dodała dekoracja  w  jesiennej tonacji. Okazy na wystawę i dekoracje dostarczyli też nauczyciele. W trakcie długiej przerwy zaproszono społeczność szkolną do degustacji  zupy dyniowej i dyniowo – paprykowej z dodatkiem prażonego słonecznika. Przygotowaniem i serwowaniem tych pysznych zup zajęły się uczennice z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z Panią Joanną Przygocką. Ponadto na wystawie można było zapoznać się materiałami drukowanymi na temat odmian prezentowanych roślin oraz kalkulacjami uprawy. Atrakcją wystawy był przyrząd do odziarniania kukurydzy z praktycznym jego zastosowaniem.

            Dziękujemy wszystkim uczniom i nauczycielom, którzy przyczynili się do organizacji wystawy.

            Katarzyna Zielewicz

            Aleksandra Sadek

    • Kontakty

      • Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, ul. Szczuczyńska 3
      • tel. (+48) 61-29-21-559
      • ul. Szczuczyńska 3
        64-500 Szamotuły
        Poland
      • Dyrektor: Arkadiusz Majer
      • Wicedyrektorzy: Ewa Peraj, Łukasz Janc
      • Kierownik szkolenia praktycznego: Anna Kaczmarek
      • NIP: 787-10-30-195
      • REGON: 000100078
      • Kontakt z administratorem strony: piotr.gotowy@poczta.onet.pl
        piotr.gotowy@zsnr2-szamotuly.pl
    • Logowanie